Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın adı da Dışişleri ya da Milli Savunma Bakanlığı için geçiyor. 16 kişilik yeni kabine, Pazartesi günü saat 21.00’de açıklanacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan TBMM Grubu toplantısında milletvekillerinden Meclis Başkanlığı için önerilerini alacak.

ÇARŞAMBA GECESİ ANLAŞTILAR

Erdoğan, Çarşamba akşamı eşi ile birlikte Başbakan Yıldırım’ı resmi konutunda ziyaret etti. Erdoğan-Yıldırım 1.5 saat görüştü. Bu görüşmeden sonra AKP kulislerine, Yıldırım’ın Cumhurbaşkanı Yardımcısı olacak bilgisi yayıldı.

2002’den itibaren AKP’de Meclis Başkanlığı’nı Bülent Arınç, Köksal Toptan, Mehmet Ali Şahin, Cemil Çiçek, İsmet Yılmaz ve İsmail Kahraman yürüttü. 6 başkanının tamamı da ‘hukukçu’ isimlerden oluştu. Yeni başkanın da hukukçu olması bekleniyor. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ da bu koltuk için şanslı isim durumda.

GRUP BAŞKANI

Erdoğan’ın yeni kabine için ‘partili olmayan bakanlar’ tarifini yapması bürokrasi, iş dünyası ve STK’larda beklentiyi artırdı. Yeni kabineye de girmesi beklenen Enerji Bakanı Berat Albayrak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ise parti yönetiminde değerlendirilmesinin sürpriz olmayacağına dikkat çekiliyor.

Erdoğan milletvekili olmadığı için AKP Meclis Grup Başkanlığı’na 294 isimden biri getirilecek. Bu koltuk için Nurettin Canikli ve Mustafa Elitaş gibi yıllardır grup başkanvekilliği yapmış isimlerin adı geçiyor.