İstanbul Polisi’nin geçtiğimiz Temmuz Ayı’nda düzenlediği Adnan Oktar operasyonu sonrasında örgütün Kanddilli’deki villasıyla ilgili inceleme yapıldı. Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nce yapılan denetlemede ruhsat dışı yapılan müştemilatların yıkılacağı öğrenildi. Belediye ekiplerinin dün boşalttığı bölümlerin yakımına bugün başlanacağı belirtildi. Belediye ekipleri Kandilli’deki villada sabah saatlerinde önlem almaya başlarken, basın mensupları polis ekiplerince bahçe dışına çıkarıldı.

Ekipler İş makinalerıyla sabah saatlerinde villaya geldi. Foto: DHA Ekipler iş makineleriyle sabah saatlerinde villaya geldi. Foto: DHA


Adnan Oktar grubunun yıllardır kullandığı Kandilli’deki villanın bulunduğu arazide onlarca kaçak yapı için geçtiğimiz ay İBB yıkım kararı almış ve 176 bin lira para cezası kesmişti.

Söz konusu arazide bulunan villa Mustafa Avni Cüre üzerine tapulu. Ağaçlık alanda bulunan bir binanın 1986 yılında alınmış izin belgesi bulunuyor ancak, yıllar içinde araziye onlarca ek yapı inşa edildiği ortaya çıktı.

İŞTE O KAÇAKLAR

Kaçak yapıların detaylı krokisine yer verilen tutanağa göre, 1’den 23’e kadar farklı yapının bulunduğu arazide pek çok binanın kaçak durumda.

Belgedeki bilgilere göre:

A yapısına 7 ve 8 numaralı tek katlı kaçak yapılar eklendi.
A yapısı dışında bulanan 1 numaralı kata çıkış merdiveni eklendi.
B yapısına 15 ve 18 numaralı tek kaçak yapılar, 16 ve 17 numaralı 2 katlı kaçak yapılar ve 14 numaralı kaçak platform (seyir terası) eklendi.
B blokta rölöve projesindeki açık merdiven yapıya dahil edildi,
1-2-3-4-5-6-9-12-13-19-20-21-22 numaralı tek katlı yapılar kaçak olarak yapıldı,
11 ve 23 numaralı 2 katlı yapılar ile 10 numaralı garaj ve tesisat odası kaçak olarak yapıldı.

adnan-oktar2-foto-dha Foto: DHA


NE OLMUŞTU?

Geçtiğimiz temmuz ayında yapılan operasyonda tutuklanan Adnan Oktar’ın yaşadığı Üsküdar Kandilli Mahallesi'ndeki villasının imara aykırı olduğu iddiaları gündeme gelmişti. İstanbul Cumhuriyet savcılığının villadaki arama çalışmaları sürerken İBB Boğaziçi İmar Müdürlüğü, 25 Temmuz 2018’de imara aykırı uygulamaları belirlemek için inceleme yapmış ve boğaziçi ön görünümünde yer alan villa ve çevresinde 23 yapının yasalara aykırı olarak inşa edildiği tespit edilmişti.



Adnan Oktar’ın villası önünde yıkım hazırlığı Foto Sözcü Adnan Oktar’ın villası önünde yıkım hazırlığı Foto Sözcü


1 AY DOLDU YIKIM BAŞLADI

1 Ağustos 2018 günü İstanbul Büyükşehir Belediyesi Encümeni, daha önce kaçak inşa edildikleri tespit edilen yapılar için yıkım kararı verdi. 15 Ağustos 2018 tarihinde yeniden toplanan encümen parsellerin sahibi ve maliklerine 176 bin lira para cezası kesti. Villa ve diğer yapıların devredildiği TMSF, İstanbul Cumhuriyet Savcılığına bir yazı göndererek yıkımın ertelenmesi için bir aylık süre verilmesini istedi. Yıkım bir ay ertelendi, süre 1 Ekim’de doldu. Geçtiğimiz günlerde TMSF villa ve diğer yapılardaki kıymetli eşyaları taşıdı. Bu sabah saatlerinde de İBB ekipleri villaya iş makineleri ile gelerek yıkım işlemlerine başladı.

SORUMLULAR ORTAYA ÇIKARILSIN

CHP’li İBB Meclis Üyeleri  Nadir Ataman, Doruk Bulut, Deniz Erzincan, eylül ayı oturumunda Adnan Oktar’ın Kandilli’deki kaçak villasıyla ilgili İBB Meclisi’ne soru önergesi vermişti. Ataman önergesinde “Bu kenti 15 yıldır siz yönetiyorsunuz.  Adnan Oktar Boğaziçi ön görünümde kaçak site yapmış, 23 adet kaçak yapı yapmış  gören yok. Siz idare olarak göz yummasanız, yol vermeseniz bu meczup bu kadar kaçak bina yapabilir mi ? Önce izin verdiniz, kullandınız şimdi ters düşünce yıkım ve para cezası kararı aldınız. Yıllardır Boğaziçi ön görünümde kaçak olarak yapılmış olan  23 adet kaçak yapıyı bilerek görmezden gelen Boğaziçi İmar Müdürlüğü ve konuyla ilgili sorumluları hakkında idari  bir işlem yaptınız mı? Savcılığa suç duyurusunda bulunacak mısınız? FETÖ olayında görüleceği gibi siz siyasi ayağı çıkarmakta yavaş davranıyorsunuz. Bu olayda kaçak yapıların görülmemesi için kamu görevlilerine müdahale eden baskı kuran siyasileri ortaya çıkaracak mısınız?” sorularını yöneltmişti.