Cumhurbaşkanlığı’na tahsis edildiği iddia edilen Yıldız Sarayı’nda süren bakım ve onarım çalışmaları kapsamında saray binası adım adım boşaltılıyor.

2002 yılında Kültür Bakanlığı ile yapılan protokol kapsamında Yıldız Sarayı Dış Karakol binası 49 yıllığına Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’ne tahsis edilmişti. Ancak 2016 yılında protokol tek taraflı olarak fesh edilerek Mimarlar Odası, Dış Karakol Binası’ndan olaylı bir şekilde çıkarılmıştı. Şimdi de Yıldız Sarayı müzesinde memur olarak görevli müdür, uzman ve diğer kurum çalışanlarının saraydan sözlü talimat ile çıkarıldığı öğrenildi. Yıldız Sarayı’nda görevli memurlar gönderildikleri Gülhane Parkı Fuat Sezgin Kütüphanesi’nde tayin kararlarını bekliyorlar.

“KÜLLİYE OLUYOR”


Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhçu, kazandıkları tüm davalarda kararların teker teker iptal edilip Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası’ndan odanın tahliyesine kesin karar verildiğini belirterek “Bizden sonra memurlar da gönderildi. Gerekçe olarak restorasyon çalışmaları gösteriliyor ama gerçek neden sarayın Cumhurbaşkanlığı Külliyesi haline getirme çabası. 2.Abdülhamit’in tahtına oturma sevdası gerçekleyecek mi göreceğiz. Çalışmalar bu yönde ilerliyor gibi görünüyor. Yıldız Sarayı, restorasyon bittiğinde idari merkez gibi kullanılacak” dedi.

II. Abdülhamid’in tahtta bulunduğu yaklaşık 30 yıl boyunca Osmanlı İmparatorluğu'nun siyasi ve idari merkezi konumunda bulunan Yıldız Sarayı son olarak 1918 ile 1922 yılları arasında son padişah Vahdeddin tarafından kullanılmıştı.