Bedelli askerlikten 1 milyon 340 bin kişinin yararlanabileceği hesaplandı. Bu rakam içinde 570 bin 422 yoklama kaçağı ile 56 bin 947 bakaya da bulunuyor. Yoklama kaçağı ve bakayalar da 25 yaşından büyükse bedelliden yararlanacaklar. Silah altına alınıp firar edenler ise yararlanamayacak.

YAKALANANA TUTANAK

Yoklama kaçağı ve bakayaların, bedelli başvurusu yapana kadar yakalanmamaları gerekiyor. Bu durumdakilere, Genel Bilgi Toplama sisteminde ‘’Arama kaydı’’ bulunduğu için, yakalandıkları taktirde ‘’15 gün içinde askerlik şubesine başvuracaklarına’’ ilişkin bir tutanak imzalatılıyor ve serbest bırakılıyorlar. Tutanağı imzalayıp askerlik şubesine başvurmadıkları taktirde 2. yakalanışlarında polis tarafından şubeye teslim ediliyorlar.

Yasanın önümüzdeki birkaç gün içinde onaylanacağı ve başvurular da kısa süre içinde alınmaya başlayacağı için, 25 ve daha büyük yaştaki yoklama kaçağı ve bakayalar da müracaatlarını yaparak yakalanma korkusundan ve kaçak durumda olmaktan kurtulacaklar.

PARA CEZALARI NE OLACAK?

Bakaya ve yoklama kaçağı durumunda olanlar eskiden yakalandığı yerde askere alınırdı. Bu yönetmelik değişti. Şimdi, kimlik kontrolü yapılan aramalarda polis bir tutanak tutup imzalatıyor ve 15 gün içinde askerlik şubesine gidip işlemlerinizi yapmanızı istiyor. 15 gün içinde teslim askerlik şubesine gitmezseniz, yeniden yakalandığınızda para cezanız katlanıyor.

Cumhurbaşkanı tarafından Bedelli Askerlik Yasası onaylanıp, Resmi Gazete'de yayınlanması halinde yürürlüğe girmiş sayılacak. Bedelli için başvurup, 15 bin lirayı ödedikten sonra para cezanız ne olusa olsun siliniyor.

[old_news_related_template title="Bedelliler için ilk resmi açıklama!" desc="Bedelli askerlerin hangi birliklerde eğitim göreceklerine ilişkin ilk resmi açıklama, AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan'dan geldi. Önceki gün Sözcü'de yer alan listeyi doğrulayan Turan, ''Bedelli askerlikte 21 günlük eğitimin 11 il ve 13 birlikte yapılması planlanıyor'' dedi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/07/iecrop/1034370235_16_9_1532942010.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/bedelli-icin-ilk-resmi-aciklama-2548481/"]