Türkiye, 24 Haziran'da yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine kilitlenmişken Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tartışılacak bir karara imza attı. 18 Nisan'da açıklanan erken seçim tarihinin ardından YSK, radyo ve televizyonların uyması gereken yayın ilkelerini karara bağladı.

YSK, 29 Nisan tarihli kararında radyo ve televizyonların, “tek yönlü, taraf tutan yayınlar” yapamayacaklarını vurgulayarak “Bu kuruluşlar yayınlarında demokratik kurallar çerçevesinde cumhurbaşkanı adayları, siyasi partiler ve bağımsız adaylar arasında fırsat eşitliğini sağlamak zorundadırlar” dedi.

YSK BAŞKANI RTÜK BAŞKANIYLA GÖRÜŞTÜ


Ancak yayın ilkelerini belirleyen YSK bu ilkeler kapsamında denetlenecek radyo ve televizyonların hangileri olacağını 30 gün boyunca belirlemedi. Yani RTÜK bir ayı aşkın bir süredir seçimi tartışan TV ve radyoları taraflı yayın yapmadığını denetleyemedi. Bu durumun fark edilmesinin ardından geçen hafta ilginç bir görüşme yaşandı.

RTÜK Başkanı İlhan Yerlikaya ile YSK Başkanı Sadi Güven bir araya geldi. Ardından da denetlenmesi gereken radyo ve televizyonların hangileri olduğu 28 Mayıs’ta belirlendi. Seçim kararının alındığı 18 Nisan tarihinden bugüne kadar YSK kendi belirlediği ilkelere uymayan radyo ve televizyonlarla ilgili girişimde bulunulması için adım atmamış oldu.

Taşçı, YSK'nın kararına tepki gösterdi. Taşçı, YSK'nın kararına tepki gösterdi.

RTÜK ÜYESİ TAŞCI: YSK TEK YÖNLÜ YAYINLARA GÖZ YUMMUŞTUR


YSK’nın tavrını SÖZCÜ’ye değerlendiren CHP kontenjanından RTÜK üyeliğine seçilen İlhan Taşcı, “YSK bu yaklaşımıyla kendi belirlediği ilkelere uymayan radyo ve televizyonların fırsat eşitliğine aykırı, taraflı, tek yönlü yayınlarına da göz yummuştur. Yayıncılardan adil olmalarını isteyen YSK seçime giren parti ve Cumhurbaşkanı adaylarının eşit koşullarda yarışmasının zeminini hazırlamaktan kaçınmıştır” dedi.

trt-banner

“YSK VARLIK NEDENİNİ İNKAR ETMEKTEDİR”


RTÜK Başkanı ile yapılan görüşmeden sonra alınan kararda geçmiş seçim dönemdeki kararlardan farklı olarak RTÜK’ün denetim raporlarını YSK’ye vereceği gün ve tarihin olmadığına dikkat çeken RTÜK Üyesi İlhan Taşcı, şunları söyledi: “Aslında sonradan fark edilen bir eksikliği 28 Mayıs tarihli kararla kapatmaya çalışmışlardır. Ancak o çalınan minarenin kılıfı yamalıdır, yırtıktır o minareyi saklamaz. RTÜK denetlediği televizyonların raporlarını hangi tarihte YSK’ye verecek belirsiz. YSK bu kararıyla RTÜK’e ‘Siz bir rapor yazıp gönderin’ nasılsa biz bir işlem yapmayacağı demek istiyor. RTÜK raporlarını 25 Haziran sabahı YSK’ya verirse ne anlamı kalacak. Seçimin adil koşullarda yapılması için varolan YSK varlık sebebini inkar etmektir bu yaklaşımıyla.”