Başkent Ankara'da Anadolu Meydanı’nda Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Ankara Ticaret Odası (ATO) ve Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (ASMMMO) gibi oda ve çok sayıda sendika ile birlikte sivil toplum kuruluşları tarafından gerçekleştirilecek olan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları öncesi polis ekipleri tarafından yoğun güvenlik önlemleri alındı.

resimid_4928593 Foto İHA


Kutlamalarda yaklaşık 5 bin polis görev alırken, Anadolu Meydanı’na çıkan yollar kamyon ve TOMA’larla kesilerek araç trafiğine kapatıldı, giriş noktalarına x-ray cihazları kuruldu. Hipodrom’dan Anadolu Meydanı’na kadar olan güzergah bariyerlerle kapatıldı. Köpeklerle miting alanında ve yakın bölgelerde aramalar yapıldı.

Polisler vatandaşları ve çantalarını didik didik arayarak meydana aldı. Ayrıca bomba imha uzmanları K9 köpeklerinin yardımıyla alanı tamamen kontrol etti. Bir polis helikopteri ise sabahın erken saatlerinden itibaren havadan yerdeki ekiplere destek oldu.

İZMİR

İZMİR'de, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, Konak ilçesi Alsancak Semti'ndeki Gündoğdu Meydanı'nda coşkuyla kutlandı. Kutlamaya katılan ev kadınları, 'Görünmeyen emek, sesini yükselt' yazılı pankart açarken, katılımcılar üzerinde 'Kadınlara yönelik ayrımcı politikalara hayır', 'Kadınız sevgi ve barıştan yanayız', 'Devlette, eşte, işte erken egemen istemiyoruz', 'Ne patron ne devlet itaat etme isyan et' yazan pankartları taşıdı. Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği üyeleri ise gösterişli kostümleri, maske ve şapkalarıyla görsel şölen oluşturdu.

resimid_4928789 Foto DHA


1 Mayıs kutlamalarında, en çok pankartlar ve farklı kıyafetler dikkat çekti. İşçiler, 1 Mayıs İşçi Marşı ile şarkılar söylerken, sloganlar da attı. Ellerde taşınan dövizlerle mesajlar verildi. Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği üyeleri renkli ve gösterişli kıyafetlerle kortejde yer aldı.

resimid_4928786 Foto DHA


CHP'liler de 'Bıçak kemiğe dayandı' yazılı tişörtlerle alana geldi. Kutlamalara katılanlar, 'Kadınlara yönelik ayrımcı politikalara hayır', 'Hak hukuk adalet', 'Yaşasın 1 Mayıs', 'Birleşe birleşe kazanacağız' sloganları attı. 'Emek adalet ve insanca yaşamak için alanlardayız', 'İşten çıkarmalara karşı, baskılara ve sömürüye karşı 1 Mayıs'ta alanlardayız', 'Kadınız sevgi ve barıştan yanayız', 'Devlette, eşte, işte erken egemen istemiyoruz', 'Ne patron ne devlet itaat etme isyan et' pankartları taşındı.

KANİ BEKO, DİSK KORTEJİNDE

CHP'den İzmir milletvekili adayı olmak için istifa eden DİSK eski Genel Başkanı Kani Beko, DİSK kortejinin önünde yürüdü. CHP İzmir Milletvekili olan DİSK eski Genel Sekreteri Musa Çam da sendikacılarla yürüyüp, grubun en önünde, sloganlarla işçilere destek verdi. CHP İzmir milletvekilleri Zeynep Altıok, Kamil Okyay Sındır, Ali Yiğit ve ilçe belediye başkanları da CHP kortejinde yer aldı.

KOCAELİ

Memur-Sen Konfederasyonuna bağlı 11 sendikaya üye binlerce sendika üyesinin katılımıyla 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Kocaeli'de kutladı. Törende İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu birer kodnuşma yaptı. Törenlerde sendika temsilcileri de taliplerini dile getirdi.

MUĞLA

Menteşe ilçesinde düzenlenen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarında Tertip Komitesi'nin çağrısı üzerine binlerce kişi, Atatürk Stadyumu altındaki boş arazide araya geldi. Siyasi partiler ve birçok sendikanın da katıldığı kutlamalar, 'İnsanca, Özgürce, Kardeşçe, Yaşam' adı verilen yürüyüşle başladı. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Osman Gürün, Menteşe Belediye Başkanı CHP'li Bahattin Gümüş ve birçok ilçe belediye başkanının katıldığı yürüyüşte, 'Faşizme karşı omuz omuza', 'OHAL kaldırılsın', 'Direne direne kazanacağız', 'Yaşasın 1 Mayıs', 'Susma sustukça sıra sana gelecek' sloganları atıldı.

KARAMAN

Karaman'da Tren garı önünde toplanan Karaman Eğitim-Sen, Çağdaş Gençlik, CHP Karaman İl Başkanlığı, Selüloz İş Sendikası üyeleri, davul ve zurna eşliğinde 1. İstasyon Caddesi'nde yürüyerek kutlamaların yapılacağı Aktekke 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’na geldi. Kutlamalar öncesi sendika başkanları birer konuşma yaptı.

Eğitim-Sen Karaman Şube Başkanı Derya Kart yaptığı konuşmada, “İşimiz, ekmeğimiz, yarınlarımız için eşit ve demokratik bir ülkede bir arada kardeşçe yaşamak için alanlardayız. Bu yıl 1 Mayıs’ı 128’inci kes işçi sınıfına uluslararası bir düzeyde birlik, mücadele ve dayanışma günü olarak kutluyoruz. 1 Mayıs ilk kes kutlandığı 1890 yılından bu yana bütün ülkelerde işçi ve emekçilerin kazanılmış haklarına yönelik saldırılara karşı talepleriyle alanlara çıktığı, birlik, mücadele ve dayanışma duygularını en somut şekilde alanlara yansıttığı evrensel bir gün olarak kabul edilmektedir” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından kalabalık şarkılar eşliğinde oynayarak halay çekti. Polisin geniş güvenlik tedbiri aldığı kutlamalar olaysız bir şekilde sona erdi.

AYDIN

Söke'de sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerin katılımıyla 1 Mayıs emek ve Dayanışma Günü kutladı. 1 Mayıs nedeniyle yapılan kitlesel basın açıklamasında; “İş güvencemize ve kıdem tazminatımıza dokunulmasına, performans sistemine, mezarda emekliliğe mahkum edilmeye ve de emeklilikte iyi bir yaşam sürmeyi istiyoruz. Kadına yönelik şiddete, çocuklara yönelik taciz ve istismara, kadınları toplumsal yaşamdan dışlayan ayrımcılıkların yaşanmamasını talep ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

Kuşadası Belediyesi Ana Hizmet Binası arkasındaki meydanda düzenlenen 1 Mayıs kutlamasına Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, Belediye Başkan Yardımcıları Muzaffer Eryiğit, Ayşe Şerifoğlu, Belediye Meclis Üyeleri Zekeriya Tünk, Ferah Sürekçi, Filiz Üyücü, Fevziye Tekeroğlu, Hakan Turhan, sendika ve siyasi parti temsilcileri ile Kuşadası Belediyesi çalışanları katıldı. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan kutlamalar, çekilen halaylar eşliğinde coşku içerisinde sürdü. Sendika temsilcileri birer konuşma yaptı.

GAZİANTEP

Gaziantep'te birçok siyasi parti ve sivil toplum kuruluşunun destek verdiği 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü kutlandı. Gaziantep Kırkayak Parkında toplanan kalabalık, müzikler eşliğinde 1 Mayıs’ı halaylar eşliğinde kutladı. Geniş güvenlik tedbirleri arasında gerçekleştirilen kutlamalar saat 11.00’de başladı.

ESKİŞEHİR

Eskişehir'de Türk-İş tarafından düzenlenen, çeşitli siyasi partiler ile sivil toplum kuruluşlarının destek verdiği 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü etkinliği Şeker Mahallesi'ndeki Büyükşehir Belediyesi Opera Binası önünde kutladı. CHP Milletvekili Utku Çakırözer, Odunpazarı Belediye Başkanı CHP'li Kazım Kurt, Tepebaşı Belediye Başkanı CHP'li Ahmet Ataç'ın da aralarında bulunduğu yaklaşık 1500 kişi, Kazım Taşkent Eskişehir Şeker Fabrikası'na doğru yürüyüşe geçti. Kalabalık sık sık  'Şeker vatandır, vatan satılamaz', 'Şekeri satanı biz de satarız' ve 'Mustafa Kemal'in askerleriyiz' sloganları attı.

Kazım Taşkent Eskişehir Şeker Fabrikası önünde tamamlanan yürüyüşün ardından Şeker-İş Şube Başkanı Hamit Dokuzlar kalabalığa hitaben konuşma yaptı. Kalabalık daha sonra şeker fabrikası önünden ayrıldı.

KARS

Kars’ta, “1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü” dolayısıyla etkinlik düzenlendi. Faik Bey Caddesi'nde Eğitim-Sen Kars Şubesi öncülüğünde toplanan vatandaşlar, ellerinde dövizlerle Ortakapı Caddesi'nden Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü.

Burada polis ekiplerince yapılan aramaların ardından grup, alana alındı. Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen 1 Mayıs etkinliği ilgi görmezken, etkinlik yapılan konuşmaların ardından sona erdi. Bir süre grup slogan atan grup daha sonra sessizce dağıldı.

BALIKESİR

resimid_4928573 Foto İHA


Balıkesir’in Edremit ilçesinde Baraj caddesinden, Azerbaycan Bulvarı üzerinden, Şehit Hamdi Bey Meydanına yürüyen kutlama korteji 1 Mayıs’ı kutladı. Sendikaların, siyasi partilerin ve vatandaşların katılımının gözlendiği kutlama etkinliklerine Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka’da belediye işçileri ile birlikte eşlik etti. Yürüyüş sonrasında yapılan saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından meydanda konuşmalar yapıldı ve müzik eşliğinde halaylar çekildi. Geniş güvenlik önlemleri altında gerçekleşen kutlamalar sorunsuz bir şekilde sona erdi.

ZONGULDAK

1 Mayıs İşçi Bayramı Çaycuma’da halaylar çekilerek kutlandı. Cumhuriyet Meydanında gerçekleştirilen kutlamalara,Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, Perşembe Belediye Başkanı İsmail İnam, siyasi parti temsilcileri, sendika ve dernek temsilcileri, kağıt fabrikası çalışanları ve çok sayıda kişi katıldı.

Eğitim Sen Çaycuma Şube Başkanı Gökhan Taner Günsan ve Selüloz İş Çaycuma Şube Başkanı Hakan Cura'nın açıklamalarda bulundular. Selüloz İş Çaycuma Şube Başkanı Hakan Cura programa katılanlara karanfil verdi. Ardından emekçiler davul zurna eşliğinde halaylar çekerek İşçi Bayramını kutladı. Atatürk heykeli önüne kadar yürüyen katılımcılar ardından kutlamalar için Zonguldak kent merkezine hareket etti.

BOLU

Yürüyüşte, Yol-İş Sendikası üyeleri işçi ölümlerini protesto etmek amacıyla giysilerini çıkarıp yere yattı. Sendikalar İzzet Baysal Caddesi'nde bulunan Demokrasi Meydanı'nda toplandı. Yaklaşık 500 işçi, ellerinde Türk bayrağı ve flamalarla İzzet Baysal Caddesi'nde yürüdü. İşçiler, yürüyüş sırasında 'Eşit işe eşit ücret' yazılı dövizler ve 'Türkiye'nin Zencileri Karayolları İşçileri' yazılı pankartlar taşıdı. Yol-İş Sendikası üyeleri işçi ölümlerini protesto etmek amacıyla giysilerini çıkarıp yere yattı. İşçiler daha sonra yürüyüşlerine ayakkabısız olarak devam etti. Yürüyüş sırasında Bolu Belediyesi'nin yeni hizmet binasında çalışan işçiler, işlerini bırakıp yürüyüş yapanları izledi. Bolu Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü'ne bağlı taşeron firmada temizlik işçisi olarak çalışan Nevzat Güler'in işçiler yürürken işine devam etmesi dikkat çekti. Bazı kişiler çocukları birlikte kutlamalara katılırken, yürüyüş Kent Meydanı'nda son buldu. Burada türküler söylenip halaylar çekilerek 1 Mayıs kutlandı.

ÇANAKKALE

Çanakkale'nin Biga ilçesinde, Disk Genel İş Sendikası Biga Temsilciliği'nce 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü kutlandı.

Biga'da Disk Genel İş Sendikası Biga Temsilciliği tarafından 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü kutlandı. Biga Belediyesi önünde toplanan işçiler ilçe meydanına yürüdü. Meydanda Atatürk Anıtı'na çelenk bırakılmasının ardından konuşan DİSK Genel İş Sendikası Biga Belediyesi İşyeri Temsilcisi Üzeyir Kotan, "Bugün 1 Mayıs. Bugün biz işçilerin bayramı. Bugün Dünya Emek ve Dayanışma Günü. Dünyada 120 yılı, ülkemizde ise 100 yılı aşkın süredir kutluyoruz bu bayramı. Bundan 132 yıl önce, çalışma saatlerinin düşürülmesi talebiyle başladı bu işçi hareketi. İlk kez, 1856 yılında Avustralya'da yürüyüş gerçekleşti. 1886'da Amerika'da işçi sendikalarının da katılımıyla protestolar gerçekleşti. Boyun eğmeyen işçi kardeşlerimiz, üretimden gelen güçlerini ve mücadelelerindeki kararlılıklarını tüm dünyaya gösterdiler. İnsanca çalışmak ve insanca yaşamak dışında bir isteğimiz olmadı. Ancak günümüzde bile işçilerin insanca yaşama isteği gözardı ediliyor" dedi.

FOTO: Mehmet Serbest- CHP Adana milletvekili Elif Doğan Türkmen 1 Mayıs yürüşünde FOTO: Mehmet Serbest- CHP Adana milletvekili Elif Doğan Türkmen 1 Mayıs yürüşünde


ADANA

Hak-İş Konfederasyonu, 1 Mayıs'ı Türkiye genelinden katılımcılarla Adana'da mitingle kutladı. Uğur Mumcu Meydanı'nda gerçekleştirilen kutlamalara binlerce kişi katıldı. Geniş güvenlik önlemi alan polisler, 3 ayrı yerde arama noktası kurdu. Türk bayraklarının taşındığı mitinge katılanlar, halay çekip eğlendi. Mitingde Çorum Belediyesi Mehter Takımı'nın gösterisi büyük ilgi gördü. Gösteriyi izleyenler, cep telefonlarıyla da görüntü çekti. Mitingde konuşan Hak-İş Konfederasyonu Mahmut Arslan ise herkesin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutladı. Şehirde mehter takımı bir gösteri düzenledi.

SEYHAN

1 Mayıs Emek ve Dɑyɑnışmɑ Günü’nü Seyhan Belediyesi temizlik işçileri şantiyesinde kutlandı. Halaylar çekip oyunlar oynayan işçiler gönüllerince eğlendi. Etkinliğe Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar’da katıldı. İşçilerin bayramını kutlayan Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, kendisinin emekten ve emekçiden yana olduğunu belirterek 10 Mayıs tarihinde Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılım ile taşeron işçiler için inşa edilecek 360 dairelik işçi konutlarının temelini atacaklarını söyledi. işçilerle halayda çeken Başkan Zeydan Karalar, “Halay çekmeyi bilmem ama işçinin hakkını bilirim” dedi.

FOTO: Mehmet Serbes FOTO: Mehmet Serbes


1 Mayıs tarihinin önemine vurgu yapan Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, 1 Mayıs’ın verilmiş değil kazanılmış bir hak olduğunu söyledi. Başkan Zeydan Karalar,”1 Mayıs alın size bayram olsun diye verilen bir bayram değil. Büyük mücadeleler, büyük bedeller ödeme sonucu işçinin emekçinin hakkı ile aldığı bir bayramdır. Emekçinin, ter dökenin hakkını aldığı bir bayramdır. 1 Mayıs dünyada kutlanan en büyük emekçi bayramıdır. Hepinizin bayramı kutlu olsun” ifadelerini kullandı.

FOTO: Mehmet Serbes FOTO: Mehmet Serbes


Konuşmaların ardından Başkan Zeydan Karalar temizlik işçileri ile birlikte halay çekerek 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı kutladı.

HAKKARİ

Hakkari’de Mukaddes Akar Sokağında bulunan Belediye Halk Pazarı alanında KESK ve DİSK öncülüğünde düzenlenen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü renkli görüntülere sahne oldu. Ellerinde değişik sendikaların flamaları bulunan kalabalık, polis aramasından geçerek alana alındı. CHP ve HDP yetkililerinin de katıldığı program, yapılan konuşmalarla devam etti. Kutlamalar, davul zurna eşliğinde çekilen halaylarla devam etti.