ABD’deki dava devam ederken Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla’nın avukatı Cathy Fleming, “Yargılama dosyasına sunulan belge ve delillerin çalıntı, sahte içerikli ve kaynağı belli olmayacak nitelikte olduğunu” söyledi.

BHARARA VE KİM HAKKINDA SORUŞTURMA


Bu ifadelerin ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı harekete geçti ve 18 Kasım’da bahsi geçen verilerin kim tarafından ne şekilde elde edildiği ve mahiyetinin ne olduğu konusunu araştırdığını açıkladı. Başsavcılık bu kapsamda da “uluslararası hukuka, iç hukukumuza açıkça aykırı olan bu eylemler nedeniyle Türk Ceza Kanunu’nun ilgili maddeleri uyarınca” eski New York Güney Bölgesi Savcısı Preet Bharara, savcı Joon Kim hakkında soruşturma başlattı.

ARDINDAN ABD’Lİ SAVCILARIN FETÖ’CÜLERLE İLİŞKİSİ ORTAYA ÇIKTI


Bu soruşturma öncesinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 'casusluk' suçlamasıyla tutuklanan ABD İstanbul Başkonsolosluğu irtibat görevlisi Metin Topuz’un, 17-25 Aralık operasyonlarını yapan FETÖ’cü polis şefleriyle irtibatına ulaştı.  Başsavcılık soruşturmada önce Topuz’un 17-25 Aralık operasyonlarından bir ay önce İstanbul Emniyeti Mali Şube’ye giderek FETÖ’cü Yakup Saygılı ile görüştüğünü saptadı. Araştırmasını bu yönde ilerleten Başsavcılık Topuz’un yeniden ifadesini aldı. İşte bu ifade de FETÖ’cü polis şeflerinin Zarrab davasını açan New York Güney Bölge Federal Savcılığı ile yakın temasını ortaya çıktı.

Metin Topuz'un Emniyet'te kaydedillen görüntüleri ortaya çıkmıştı. Metin Topuz'un Emniyet'te kaydedillen görüntüleri ortaya çıkmıştı.

FETÖ’CÜLERİN ADB’Lİ SAVCILARLA GÖRÜŞMESİNİ TÜRKİYE SÖZCÜ’DEN ÖĞRENDİ


Topuz verdiği ifadede, 2012 yılında FETÖ’cü polis şefleri Yakup Saygılı, Yasin Topçu ve 17-25 Aralık dinlemelerini yapan büronun amiri İbrahim Şener ile birlikte New York Güney Bölge Savcılığına gittiklerini anlattı. Bu ifadeleri Türkiye ilk kez SÖZCÜ’nün haberiyle öğrendi.

METİN TOPUZ İFADESİNDE ANLATMIŞTI


Metin Topuz ifadesinde özetle şunları söyledi: “İstanbul’dan ABD Adalet Bakanlığı Uyuşturucu ile Mücadele Dairesi (DEA) görevlisi James L., Yakup Saygılı, Yasin Topçu, İbrahim Şener ile birlikte Amerika’ya gittik.

“NEW YORK GÜNEY BÖLGE SAVCILIĞINA GİTTİK”


24 Eylül 2012’de önce Washington Savcılığı’nda Bölge Savcısı Daniel Grooms ile görüştük. 25 Eylül 2012’de Washington’daki DEA Genel Müdürlüğü’nde Finansal Suçlar Bölüm Başkanı Brian MCKnight, Koordinatör Mark Snyder diğer Koordinatör Margaret Williams ve Michael Barbuti ile görüştük. Sonrasında 27 Eylül’de heyet olarak New York Güney Bölge Savcılığına gittik. Burada savcı Micheal Ferrara ile görüştükten sonra 28 Eylül’de DEA’nın New York bürosunda Finansal Suçlar Bürosundaki Grup Şefi William Callaham ile görüşme yaptık.  Bu ziyaretlerde bilgi alışverişi değilde bilgi paylaşımı şeklindeydi. Doğrudan devam eden soruşturma ve tahkikatlara ilişkin bilgi paylaşımı şeklindeydi.”