SÖZCÜ dün, Silivri Cezaevi’nde hapis yatan uyuşturucu baronu İslam Yakut’un itiraflarını yazmış, FETÖ’cü firari savcı Zekeriya Öz’ün bir avukat aracılığıyla Yakut’tan 2 milyon dolar istediğini ve ‘gizli tanık ol’ teklifinde bulunduğunu gündeme getirmişti. İslam Yakut’la ilgili çarpıcı bir gelişme yaşandı. Tahliyesine iki yıl kalan Uyuşturucu baronu Yakut geçen hafta Silivri Açık Cezaevi’nden firar etti. Nasıl mı? İslam Yakut’un özel bir üniversitede Kamu Yönetimi okuduğu ve haftanın beş günü derslere gittiği öğrenildi. Açık cezaevinde olduğu için tek başına okula giden Yakut’un geçen hafta kayıplara karıştığı belirtildi. Açık cezaevinde yatan hükümlüye sağlanan bazı imkan ve haklar şöyle:

TELEFONLA GÖRÜŞME HAKKI: Ücretli telefonlarla serbestçe görüşme yapabilirler. Görüşmeler dinleme ve kayıt altına almaya tabi değildir.

EĞİTİM ALMA HAKKI: Örgün ve yaygın öğretimden yararlanabilirler. Örneğin üniversiteye devam edilebilir.

SOSYAL GÜVENLİK: Hükümlünün çalışmasının karşılığında SGK primi ve cüz’i de olsa maaş ödenir.

ÖZEL İZİN HAKKI: Hükümlülerin aileleriyle bağlarını sürdürmelerini veya güçlendirmelerini ve dış dünyaya uyumlarını sağlamak amacıyla kurum en üst amirinin önerisi ve Cumhuriyet Başsavcılığı’nın onayı ile yılda en çok üç kez olmak üzere her defasında yol hariç üç güne kadar izin verilebilir