Afrin'e düzenlenen Zeytin Dalı Harekatının 7. gününde Genelkurmay Başkanlığı'nın son açıkladığı rakama göre 343 hain etkisiz hal getirildi. TSK'dan yapılan açıklamada 13 uçak ile 23 hedefin imha edildiği ve toplam 343 teröristin etkisiz hale getirildiği belirtildi. TSK ve ÖSO unsurları harekata devam ederken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da sınır birliklerini denetlemek için Hatay'a geçti. Erdoğan ile beraberindeki Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Güler ile birlikte Zeytin Dalı Harekatı'nın sevk ve idaresinden sorumlu olan 2. Ordu'nun Harekat Merkezi'ni ziyaret etti. Cephedeki birliklere video konferans ile seslenen Erdoğan, "Zeytin Dalı Harekatı netice alınana dek sürecek" dedi.

ASKERLER SEVK EDİLDİ

Erdoğan'ın ziyaret ettiği, Hatay ve Kilis'te gece boyunca aralıklarla top atışları duyuldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile beraberindeki heyetin ziyareti sırasında Reyhanlı hava sahasında uçak ATAK helikopterlerinin de herhangi bir saldırıya karşı önleme görevi yaptığı ortaya çıktı. Türkiye'nin farklı kentlerindeki birliklerden  de Hatay ve Kilis'e asker sevk edildi. Kilis'in Öncüpınar Sınır Kapısı ile Hatay'ın Hassa, Kırıkhan ve Reyhanlı ilçelerinden de Afrin'e doğru ilerleyen birliklere ikmal desteği verildi. Harekâtın 7'inci gününde Burseya Dağı'nın kontrolünü büyük ölçüde sağlayan ve yeni hedef olarak Kilis ve Hatay'a roket atışı yapılan Bafelyum Tepesi'ne doğru ilerleyen TSK ve ÖSO birlikleri yoğun yağış, sis ve çamur yüzünden adım adım harekat ediyor.

[caption id="attachment_2190767" align="aligncenter" width="880"]Sözcü’den Kubilay Altuğ ile Bora Erdin gelişmeleri takip ediyor. Sözcü’den Kubilay Altuğ ile Bora Erdin gelişmeleri takip ediyor.[/caption]

Terör örgütü PKK/PYD için çok önemli olduğu belirtilen Burseya Dağı'nda terörist avı devam ederken birliklerin yeni hedefinin Bafelyun Tepesi olacağı tahmin ediliyor. TSK ve ÖSO unsurları terör örgütleriyle olduğu kadar çevre ve iklim şartlarıyla da mücadele diyor. ÖSO komutanlarından Albay Ahmed Osman, İngiliz Times gazetesine bir açıklama yaparak, kötü hava koşullarının hareket kabiliyetini azalttığını ve PKK'lı teröristlerin mevzilerini terk edip kaçarken çok sayıda mayınlı tuzak kurduklarını belirtti.

TERÖR ÖRGÜTÜ YPG/PKK'DAN SURİYE HÜKÜMETİNE ÇAĞRI


Öte yandan terör örgütü YPG/PKK, Suriye hükümetine çağrı yaparak "Bölgeyi koruyun ve Türkiye sınırına asker konuşlandırın" talebinde bulundu ve Suriye ordusunun sınırlarını ve Afrin bölgesini koruması gerektiği ileri sürüldü.

[caption id="attachment_2190610" align="aligncenter" width="880"]Foto: DHA -Hatay'ın Hassa ilçesi Suriye sınırındaki Mazmanlı mahallesine dev Türk bayrağı dikildi. Foto: DHA -Hatay'ın Hassa ilçesi Suriye sınırındaki Mazmanlı mahallesine dev Türk bayrağı dikildi.[/caption]

SINIRA DEV TÜRK BAYRAĞI


Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Afrin'e yönelik başlattığı Zeytin Dalı Harekatı devam ederken, Hatay'ın Hassa ilçesine bağlı sınır mahallelerindeki vatandaşlar da askerlerin moralini yükseltmek için çeşitli çalışmalar yapıyor. Bu kapsamda Suriye sınırında yer alan Mazmanlı Mahallesi halkı, dev Türk bayrağını Suriye sınırına dikti. İş makinesi ve Mazmanlı Mahallesi sakinlerinin yardımıyla dikilen Türk bayrağı sınırda dalgalanmaya başladı. Bu arada bayrak direği olarak mahallede yer alan uzun bir ağacın kullanıldığı görüldü.

ADANA'DA 'AFRİN' HASSASİYETİYLE KONSERİ İPTAL ETTİ


Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Büyükşehir Belediyesi personellerine yönelik bugün gerçekleştirilecek olan Ziynet Sali konseri ve personel yemeğini Afrin'de şehit verilmesi hassasiyetiyle iptal etti.

HEDEFLER BOMBALANDI


Suriye'nin Afrin kentindeki terör örgütü mevzileri, Kilis'te sınır hattında konuşlu topçu birlikleri tarafından ateş altına alındı. Vurulan hedeflerden siyah dumanlar yükselirken, Türk askerleri ile ÖSO mensuplarının teröristlerle karadan girdikleri sıcak çatışmanın sesleri de Kilis'in sınır hattından duyuldu. Hatay'ın Reyhanlı ilçesi Şarkhamamı mevkiinden de Afrin'e yönelik top atışları yapıldı.

vur-1

'ASKERLERİN HER İHTİYACI KARŞILANIYOR'


Hatay Valiliği, sınırdaki askerlerin her türlü ihtiyacının Türk Silahlı Kuvvetleri ve devlet tarafından karşılandığını belirterek, askerlere destek vermek için çalışan herkese teşekkür etti. Hatay Valiliği'nden yapılan duyuruda, şöyle denildi:

"Türk Silahlı Kuvvetlerimizin PKK/PYD/YPG ve DEAŞ terör örgütlerine yönelik olarak başlattığı Zeytin Dalı Harekâtı, Mehmetçiklerimizin üstün gayret ve yüksek fedakârlıkları sayesinde planlanan hedefler doğrultusunda sürdürülmektedir. Bu süreçte ülkemizin her köşesinden Valiliğimizi arayan sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlarımız, harekâtta görev alan personele moral desteği vermek ve onların yanında olduklarını göstermek maksadıyla çeşitli faaliyetlerde bulunmak ve onlara hediyeler ulaştırmak istemektedirler. Konu hakkında ilgili makamlarla yapılan üst düzey değerlendirmeler neticesinde, aziz milletimizin hamiyetperverliğinin her türlü takdirin üzerinde olduğu, ancak devletimizin gücü ve Türk Silahlı Kuvvetlerimizin mevcut imkânları ile Mehmetçiklerimizin bütün ihtiyaçlarının karşılandığı ve bugün itibarıyla herhangi bir ihtiyaçlarının bulunmadığı hususunu saygı ile halkımızın bilgilerine sunar, vatandaşlarımızın bu konuda göstermiş olduğu yoğun destek için teşekkürlerimizi ederiz."

 

343 TERÖRİST ÖLDÜRÜLDÜ

Afrin kırsalında bubi tuzakları, mayın ve ateş baskısına karşın sıfırı zayiatla '7 kıyıbaşı' oluşturarak Harp literatürüne giren TSK'dan son durumla ilgili bir açıklama yapıldı. TSK'dan yapılan açıklama şu bilgiler verildi:

"Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından, hudutlarımızda ve bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak maksadıyla, Suriye'nin kuzeybatısında Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ'a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek ve dost ve kardeş bölge halkını bunların baskı ve zulmünden kurtarmak üzere, 20 Ocak 2018 saat 17.00'den itibaren 'Zeytin Dalı Harekâtı' başlatılmıştır. Harekat, ülkemizin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları, BMGK'nin terörle mücadeleye yönelik özellikle 1624 (2005), 2170 (2014) ve 2178 (2014) sayılı kararları ve BM sözleşmesinin 51'inci maddesinde yer alan Meşru Müdafaa Hakkı çerçevesinde, Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak icra edilmektedir. Harekatın planlama ve icrasında sadece teröristler ve bunlara ait barınak, sığınak, mevzii, silah, araç ve gereçler hedef alınmakta olup, sivil/masum kişilerin zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilmektedir. Hava Kuvvetleri tarafından gece süresince gerçekleştirilen hava harekâtı ile PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütlerine ait sığınak, barınak, mühimmat deposu ve silah mevzii olarak kullanılan toplam 23 hedef imha edilmiştir. Harekâta katılan 13 uçak emniyetle üslerine dönmüşlerdir. Zeytin Dalı Harekâtı kapsamında şu ana kadar bölgeden elde edilen bilgilere göre; en az 343 PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütü mensubunun etkisiz hale getirildiği tespit edilmiştir. Zeytin Dalı Harekâtı planlandığı şekilde başarıyla devam etmektedir."

[old_news_related_template title="Zeytin Dalı Harekatı 6'ncı gününde; Sınırdan top sesleri geliyor, Erdoğan Harekat Merkezi'nde!" desc="Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından Suriye'nin Afrin bölgesindeki PYD-YPG/PKK ve IŞİD'li teröristleri etkisiz hale getirmek için başlatılan 'Zeytin Dalı Harekatı' 6'ncı gününe girdi. TSK ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) birlikleri yoğun yağmur ve sise rağmen zorlu coğrafyada Afrin'e doğru ilerlerken, gece boyunda top sesleri duyuldu. Kilis'te teröristlerin ateşlediği roketin isabet ettiği Çalık Camii'ndeki hasarın boyutu da gündüz ortaya çıktı. Akşam saatlerinde ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'la Hatay'daki Harekat Merkezi'ne gitti. Öte yandan akşam saatlerinde Suriye'nin Afrin bölgesinden terör örgütü PKK/PYD mensuplarınca ateşlenen iki roket Hatay’ın Reyhanlı ilçesi merkezine düştü. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/01/880afrin.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/zeytin-dali-harekati-6nci-gununde-sinirdan-top-sesleri-geliyor-erdogan-harekat-merkezinde-2189498/"]

 

VATANDAŞTAN MEHMETÇİĞE 1 TIR DOLUSU MALZEME

Öte yandan Adana'nın Pozantı ilçesindeki şehit olan polis memuru Erhan Konuk'un babası Fehmi Konuk ile birçok vatandaş, bahçelerinden topladıkları kasa kasa elma ve cevizleri Afrin'e çıkarma yapan Türk askerine gönderdi. Bir TIR dolusu elma ve ceviz, düzenlenen törenle Hatay'a gönderildi. Ayrıca Pozantı'daki Hatay Su A.Ş. de 4 TIR dolusu su gönderdi. Pozantı Kaymakamı Taner Tengir, yardımların bugün Reyhanlı sınırına ulaşmasını beklediklerini söyledi.

'YÖRÜK TEYZE' ASKERLERİ ZİYARET ETTİ

Hatay'ın Hassa ilçesinde, sınırın sıfır noktasında, Yörük çadırında hayvancılık yaparak geçimini sağlayan, Zeytin Dalı Harekâtı'nı gerçekleştiren askerlere kestiği kurbanla tüm Türkiye'den takdir toplayan ve 'Yörük Teyze' olarak tanınan Döndü Deveci (65), sabah erken saatlerde sınırda bekleyen Mehmekçiklerin yanına geldi. 8 çocuk annesi Döndü Deveci, burada ateş başında askerlerle sohbet etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın muhtarlar toplantısında kendisinden bahsetmesinden dolayı mutlu olduğunu söyleyen Döndü Deveci, "Allah razı olsun; Uzun Adam'ı çok seviyorum, onu alnından öpmek istiyorum. Anneler merak etmeyin, evlatlarınız burada bana emanet. Kınalı kuzularımı burada bekliyorum, döndüklerinde onlara yine kurban keseceğim" dedi.

Askerlerin kurban jestine karşılık Afrin'deki terör mevzilerine attığı bombanın üzerine ismini yazmasının kendisini çok duygulandırdığını belirten Döndü Deveci, "Askerimiz bombanın üzerine benim adımı yazmış, çok duygulandım, mutlu oldum" diye konuştu.

ERKEN KILINAN NAMAZ ONLARCA KİŞİNİN KURTULMASINA NEDEN OLDU

Kilis'te teröristlerin ateşlediği roketin isabet ettiği ve 2 kişinin yaşamını yitirdiği tarihi Çalık Camisi'nde akşam namazı ezandan sonra beklenmesi gereken süreden 2 dakika önce kılınınca daha fazla can kaybı yaşanmadığı ortaya çıktı. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın, imamlara "Ezanlardan sonra cemaatin toplanması için 5 dakika bekleyin" tavsiyesinde bulunduğu belirtilirken, tarihi Çalık Camisinde ezandan sonra 5 yerine 3 dakika beklenip namazın 2 dakika erken kılındığı ifade edildi. Akşam farz ve sünnetinin kılınmasının ardından 30 kişilik cemaat evlerine dönerken, imam İbrahim Halil Ağabayram ve müezzinin de aralarında bulunduğu 9 kişi, tespih çekmek için camide kaldı. Patlamada kendisi de yaralanan ve taburcu edilen cami imamı Halil Ağabayram, tespih çektikleri sırada patlama olduğunu belirterek, "Namaza erken başladık, erken bitirdik. Biz kalan cemaatle tespih çekiyorduk. Bu sırada büyük bir gürültü oldu, toz bulutu oluştu. Bir an nefes alamadığımızı hissettik. Ondan sonra da kendimize geldik. Patlama olduğunu anladık ve dışarıya çıktık" dedi.

Basın Enformasyon Genel Müdürü Mehmet Akarca da Kilis İl Müftüsü Mahmut Karatepe ile birlikte hasar gören ve ibadete kapatılan tarihi Çalık Camisinde incelemelerde bulundu. Mehmet Akarca da Zeytin Dalı Harekatıyla terörün kökünün kazıyacağını ifade etti.

SAĞLIK BAKANI'NDAN AÇIKLAMA

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Zeytin Dalı Harekâtı'nda yaralanan, Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi gören askerleri ziyaret etti. Ziyaretin ardından basın açıklaması yapan Bakan Demircan, Zeytin Dalı Harekâtı'nda 3 Türk askerinin kayıp olduğunu söyledi. Demircan, "Yaralılarımızı ziyaret ettik, morallerinin iyi olduğunu gördük. Gerekli tedavileri yapılıyor. Hayati tehlikesi olan yaralımız şu an için yok. Türkiye'ye bugüne kadar gelen yaralı sayısı 130. Bu 130 yaralının 11'i burada. Bu yaralılardan 82'si taburcu edildi. 14 kayıp var bölgede. Bunlardan 3'ü bizim askerimiz, 11'i ÖSO mensubu. Türkiye'nin meşru müdafaa hakkını kullanmasına söz söylemek, yerli ve milli bir duruş değildir. İnsan haklarına aykırıdır" dedi.

TERÖRİSTLER SINIRDA GÖRÜNTÜLENDİ

Şanlıurfa'nın Akçakale İlçesinin karşısında bulunan Tal Abyad'da bulunan terör örgütü PKK/YPG'li bir grup terörist, gümrük binasındaki inşaat malzemelerini taşırken görüntülendi. Suriye'nin Rakka kentine bağlı Tal Abyad'ın Türkiye sınırında bulunan Suriye'ye ait olan ve şu an kullanılmayan gümrük binasına gelen 5 terörist, çıktıkları çatıdaki inşaat malzemelerini aşağıya atıp bir kamyonete yükledi. Sınırda görüntülenen teröristler, yükledikleri inşaat malzemelerini götürdü. Teröristlerin, malzemeleri yeni yapacakları kontrol noktasında kullanacakları öğrenildi.

KIRIKHAN'A HAVAN TOPU MERMİSİ, REYHANLI'YA ROKET ATILDI

Bugün saat 20.30 sıralarında Suriye topraklarından terör örgütü PKK/YPG'li teröristler tarafından atılan iki havan topu mermisi, Hatay'ın Kırıkhan ilçesi Yalankoz Mahallesi yakınlarında boş araziye düştü. Patlamayla birlikte şarapnel parçaları, çevredeki bazı evlere isabet etti. Saldırıda ölen ya da yaralanan olmazken, bazı evlerde küçük çaplı hasar meydana geldi.

REYHANLI'YA ROKET DÜŞTÜ

Aynı saatlerde terörlerin ateşlediği bir roket ise Reyhanlı ilçesinde boş araziye düştü. Patlamaların ardından her iki bölgeye de güvenlik güçleri sevk edildi. Ekipler, bölgede inceleme yaptı.