Zilhicce ayının ilk dokuz gününde oruç tutmak tavsiye edilmiştir. Zilhicce ayının 10. günü Kurban Bayramı başlar. Peygamberimiz Hz. Muhammed'in (SAV) oruç tutmayı sürdürdüğü rivayet edilir. Kurban Bayramı öncesi 9 gün yani Zilhicce ayının ilk 9 günü oruç tutmak müstehaptır.

 

ZİLHİCCE ORUCU NE ZAMAN TUTULUR?

Zilhicce orucu, Zilhicce ayının başlamasıyla başlar 9. gün dahil olmak üzere oruç tutulur.

ZİLHİCCE AYI

Sözlükte “hac ayı” anlamındaki zilhicce (zülhicce, zülhacce) kamerî yılın zilkadeden sonra gelen son ayıdır. İslâm’dan önce Arab-ı bâide (Âd ve Semûd) döneminde “mesîl” ve “müsbil”, Arab-ı âribe devrinde ise “ne‘as” ve “bürek” şeklinde adlandırılıyordu.

Zilhicce isminin hicrî takvimde yer alan diğer ay adlarıyla birlikte Arab-ı müsta‘ribe döneminde kullanılmaya başlandığı kaydedilir. Câhiliye devrinde Araplar haram ayların ilki olan zilkade ile zilhicce ayında ticarî açıdan büyük önem taşıyan panayırlar (1-8 Zilhicce) ve özellikle Zülmecâz panayırını düzenler, bunların sona ermesiyle birlikte bu ayda hac ziyareti başlardı.

Zilhicce ıslâm’dan sonra da hac ibadetinin yerine getirildiği ay olmuştur. Bu ayın sekiz-on üçüncü günleri arasında ifa edilen hac menâsikinin mahiyeti, mekânı, vakti gibi hususlar dikkate alınarak adı geçen günler farklı şekillerde adlandırılmıştır. Hac menâsikinin ifasına başlandığı zilhiccenin sekizinci günü “terviye”, dokuzuncu günü “arefe” ismiyle anılır. Kurban bayramı zilhiccenin onuncu günü başlar ve dört gün devam eder.

[old_news_related_template title="2018 Kurban Bayramı tarihi: 9 günlük bayram tatili ne zaman başlayacak? İşte kurban fiyatları..." desc="Kurban Bayramına kısa bir zaman kala 9 günlük bayram tatilinin tarihi araştırılıyor. İbadetini yapacaklar kurban fiyatlarını araştırırken, tatile çıkacaklar ise planlarını şekillendiriyor. Geçtiğimiz günlerde hükümetten açıklama gelmiş ve bu sene Kurban Bayramı tatilinin 9 gün olacağı duyurulmuştu. İşte Diyanet kurban fiyatları..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/08/iecrop/inek-iha-kurban-bayrami_16_9_1533924567.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/2018-kurban-bayrami-tarihi-9-gunluk-bayram-tatili-ne-zaman-baslayacak-iste-kurban-fiyatlari-2568453/"]