Vali Canalp, vilayette sabah 7'de başlayan ve 3 saat süren toplantıda, Kavacık Köyü heyetinde yer alan kadın ve erkeklere, tek tek söz vererek, OSB'ye neden karşı çıktıklarını sordu, gerekçelerini dinledi ve bu gerekçeleri not aldı. Sanayinin önemini, ülkenin kalkınmasının ancak bu yolla olabileceğini anlatan Canalp, "Edirne'de ihracat düşük düzeyde" dedi. Kendisinin OSB kurulmasından yana olduğunu dile getiren Vali Canalp, OSB'nin kurulup kurulmayacağında yargı sürecinin belirleyici olacağını kaydetti.

Kavacık Köyü'nde Hazine'ye ait 715 dönümlük köy merası üzerine yapılması planlanan OSB'nin iptali için aralık ayı başında Danıştay'da dava açılmıştı. Vali Canalp, bu süreçte diyaloğun sürmesi gerektiğini vurguladı.

Köy Heyeti: OSB'nin yeri yanlıştır! Kavacık Köyü'nde OSB olmasın

Köy heyeti ise tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan Kavacık Köyü sınırları içinde sanayi istemediklerini, köy merasına kurulmak istenen Uzunköprü OSB'nin tarım ve hayvancılığı bitireceğini ifade ettiler. Heyet, OSB kurulması halinde, mera ile bitişik olan, tarla ve hayvan sulamakta kullanılan barajın sularının kirleneceğini, kimyasal atıkların önce köy deresine, oradan da Ergene'ye deşarj edileceğini, bunun da yeni bir çevre felaketi yaratacağını, beraberlerinde getirdikleri uydu haritası üzerinde anlattı. Heyet üyeleri, OSB'nin hava kirliliğini artıracağını, trafik yoğunluğu yaratacağını, toplumsal barışı bozacağını, halen sıfır düzeyinde olan suç oranının da artan göçle birlikte anormal ölçüde tırmanacağını dile getirdi.
Köy heyeti, Edirne OSB'de parsellerin yarısının boş olduğunu, dileyen sanayicinin burada yatırım yapabileceğini, Lalapaşa'da sanayiye mal taşıyan kamyonların son dönemde yedi kişiyi ezdiğini söyleyince Vali Canalp, "Tabii o yönü de var" diye cevap verdi.

İçme Sularında Arsenik Çıkıyor


Sanayinin girdiği yerde suların ve toprağın kirlendiğini, tarım ve hayvancılık yapılamadığını anlatan köylüler, Ergene nehri havzasında yer alan komşu köy Salarlı'nın içme suyu artezyeninde Ergene'deki kimyasal atıklar nedeniyle arsenik çıktığını, bu köyün içme suyunu Kavacık'tan tedarik etmek zorunda kaldığını, OSB kurulursa Kavacık'ın içme sularının da kirleneceğini dile getirdiler. OSB'nin insan sağlığı, tarım ve hayvancılık üzerindeki olumsuz etkilerini tek tek sıralayan Kavacık Köyü heyeti kesin ve kararlı bir dille, "Kavacık Köyü'nde OSB kurulmasın" dediler.

Bunun üzerine Vali Canalp, konuya köylülerin açısından da bakmaya çalışacaklarını kaydetti ancak, "Sürece bakacağız. Kesin olarak yeri değişecek ya da iptal olacak diyemem" şeklinde konuştu.

'OSB'nin Yerini Muhtar Gösterdi'


Toplantıda hazır bulunan Uzunköprü Ticaret Sanayi Odası Başkanı ve Uzunköprü OSB Müteşebbis Heyeti Başkanı Ercan İhtiyar, OSB fikri gündeme geldiğinde, Kavacık Muhtarı Hayati Balkan'ın Kavacık Köyü merasını gösterdiğini anlattı. Ercan İhtiyar, projenin geçmişinin 2007 yılına kadar uzandığını, ilk günden bu yana Muhtar Hayati Balkan'ın her aşamada bilgi sahibi olduğunu, "Her şeyden haberi vardı. Bu iş için koşturuyordu" dedi.

Kaymakam: Köylü Kendini Güzel İfade Etti


Vilayette 3 saat süren toplantıya Uzunköprü Kaymakamı Muhittin Gürel de katıldı. Toplantının ardından Kaymakam Gürel, Kavacık heyetinin görüşlerini açık yüreklilikle ve uygarca dile getirdiğini belirterek, "Herkese söz verildi, herkes görüşlerini özgürce, güzel bir şekilde ifade etti" dedi.