Eskişehir Akbaş Çoban Köpeğini Koruma ve Araştırma Derneği eski başkanı Alaattin Çoban, fabrika bahçesinde Akbaş köpeği yetiştiriyor.

50’nin üzerinde Akbaş köpeği bulunan Çoban, “Sosyal projelerimizden biri olan Akbaş köpeklerinin çoğalması ve büyümesi için daha önce bir dernek kurduk. Dernekle ilgili Sarar ailesi bunun en iyi şekilde çoğalması ve ülkemizin gerçeği olan Akbaş köpeklerini değerlendirmek için böyle bir hizmete başvurduk. Şuanda da Sivrihisar ilçemizde bu köpeklerin derneği.
Akbaş köpekler oldukça asil olmaları ve ülkemizin de bir gerçeği olan bu köpeklerimiz bir zamanlar Amerika’dan gelip Sivrihisar bölgesinde araştırma yapmışlar. Araştırmalarda bu köpeklerin çok kıymetli olduğunu görüp daha sonra Sivrihisarlılarla görüşmüşler ve Sivrihisarlılar da ‘ ne olacak alın size hediyemiz olsun’ demişler ve akbaş köpek hediye etmişler. Kıymetini bilmedikleri için iyi niyetle hediye etmişler. Türk insanının misafirperliğinden kaynaklanan bir olay. Yaptığımız araştırmaya göre Amerika’da 6 bin kadar akbaş çoban köpeğinin olduğunu ama bunun Türkiye’de çok kısıtlı, sınırlı sayıda olduğunu gördük ve çok üzüldük. Hemen derneğini kurduk ve patentinin alınmasını sağladık. Çoğalması için benim başkanlığımda dernek uzun bir süre yürüttü. Amerika’dan 6 bine yakın akbaş çoban köpeği var ve eskiden sürüleri silahlı kişiler beklerken daha sonra çoban köpekleri bu işi üstlenmişler. Nedeni ise akbaş çoban köpeklerinin çok akıllı ve sürüye sahip çıktıkları ve asla yanlış yapmadıkları için. Biz de bunu kültür faaliyeti olması düşüncesiyle derneği kurarak en iyi şekilde çoğalmasını sağladık” diye konuştu.

FOTO:SÖZCÜ FOTO:SÖZCÜ

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A 2 TANE AKBAŞ HEDİYE ETTİK


Akbaş çoban köpeklerinin en büyük özelliğinin dostu ve düşmanı çok iyi tanıdıklarını belirterek, “Akbaş çoban köpeği sahibini tanır, saygı gösterir, yanında bir misafir varsa eğer nezaketen o misafire dokunmazlar ama misafiri de asla yalnız bırakmazlar sahibine bir şey yapar diye. Dağda sürünün başında çoban köpeği olarak bıraktığınız zaman sürüyü kesinlikle bırakmazlar. Ölür ama sürüyü bırakmaz. Bu kadar saygın ve asil bir köpektir. Biz daha önce de Eskişehir emniyet teşkilatına akbaş köpek bağışında bulunmuştuk. Geçtiğimiz yıl Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Sivrihisar’a geldiğinde Sivrihisar dernek başkanımız 2 tane akbaş köpeği cumhurbaşkanımıza hediye etmişti” dedi.

EMNİYET KÖPEĞİ OLARAK KULLANILMAYA BAŞLADI


Akbaş çoban köpeklerinin emniyet teşkilatında da kullanılmaya başladığını ifade eden Çoban, “Şuanda haberlerde ve gündemde okuyoruz. İstanbul’da da polis teşkilatının akbaş köpeklerini en iyi şekilde değerlendirmek için kendileri bu konu ile bir çalışma yaptıklarını görüyoruz ve bundan mutluluk duyuyoruz. Çünkü Türkiye’de asıl ırk olan Karabaş Kars yöresi, kangal Sivas bölgesi, Akbaş'ta Eskişehir Sivrihisar yöresinin asil bir hayvanıdır.

Onun için ne kadar sahip çıkarsak o kadar başarılı olmuş oluruz. Hem de neslimizi korumuş oluruz. Yuvasında olmasına rağmen salıyorsunuz, yerine geçmesini söylediğinizde koşarak yuvasına giriyor. Hiçbir canlı özgürlüğüne kavuşmuşken tekrar yerine girmez, ancak akbaşların bu geninde ve kanında var. Ortalama akbaşlar 10-2 yıl yaşıyorlar, ortalama 60-70 kilolar, ortalama 80 santimetre boyundalar. Kafalarının büyük olması, patilerinin büyük olması ve beyaz renk olmaları akbaşların en büyük özelliğidir” diye konuştu.