Türkiye’den 13 takımın katıldığı yarışmada, Uludağ Üniversitesi öğrencilerinin tasarladıkları ve ürettikleri ‘Barbaros’, şehir konseptli hidrojen enerjisi ile çalışan araç kategorisinde Avrupa’nın en verimli aracı seçildi. UMAKİT takımı, yarışma tarihinde birincilik kazanan ilk Türk takımı oldu.

1531809303_shell_eco_marathon_londra__2_-kopya

Shell'in, inovasyon ve sürdürülebilirlik yaklaşımı kapsamındaki en önemli projelerinden biri olan Eco-marathon Avrupa 2018 yarışmasına katılan UMAKİT takımı 1m3 hidrojen ile 183km yol kat ederek Avrupa şampiyonluğu kazandı. UMAKİT yarışma tarihinde birinci olan ilk Türk ekibi unvanını alarak, geleceğin mühendisleri için ilham kaynağı oldu.

Türkiye’ye birincilik gururunu yaşatan Alperen Kaya, Araş. Gör. Mert Ali Özel, Seçkin Çakır, Ebubekir Pınar, İsmet Berkay Kabatepe, Furkan Avcı, Batuhan Temiz, Turgut Can Şahin, Aslıhan Pamuk, Furkan Onat, Tuğba Hacıoğlu, Şevval Ferazoğlu ve Selim Şenocak'tan oluşan 13 kişilik UMAKİT ekibi, aylarca süren yoğun çalışmaları sonucunda, Barbaros isimli hidrojen enerjili aracı tasarladı ve üretti.

27 Avrupa ülkesinden 147 takıma ev sahipliği yapan yarışmada ülkemizi, Adana, Ankara, Bursa, Eskişehir, İstanbul, Kayseri, Sakarya, Trabzon’dan katılan 12 üniversite ve 1 liseden yaklaşık 150 öğrenci temsil etti. Türkiye takım sayısı ile yarışmaya katılan ilk 3 ülkenin arasında yer aldı.

1531809305_shell_eco_marathon_londra__1_-kopya

Ahmet Erdem: “UMAKİT ekibini tebrik ediyorum”

Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem, Shell Eco-marathon’da birincilik kazanan ekibi tebrik etti: “Shell’in gençleri alternatif enerji kaynaklarına odaklanarak, daha az enerjiyle daha fazla mesafe kat eden araçlar tasarlayıp üretmeye teşvik etmek için düzenlediği Shell Eco-marathon yarışmasında birincilik kazanan UMAKİT ekibini kutluyorum. Türkiye’ye şampiyonluk kazandırdığımız için çok mutluyuz. Uluslararası yarışmaya 13. kez katılıyoruz ve son 3 yıldır Eco-marathon yarışmasını Türkiye’de TİM (Türkiye İhracatçılar Meclisi) ve OİB (Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği) işbirliğiyle yürütmekten büyük heyecan duyuyoruz."

Shell Eco-marathon Türkiye, 21-23 Eylül’de İstanbul’da

Shell Eco-marathon, dünya genelinde Avrupa, Asya ve Amerika’daki bölgesel etkinliklerin dışında sadece 4 ülkede düzenleniyor. Shell Eco-marathon Türkiye, 2015 yılından bu yana Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) işbirliğiyle gerçekleşiyor.