Reuters'ın haberine göre Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanlığı Winterkorn'un dört federal yasayı ihlal ettiği iddiasıyla suçlandığını belirtti. Bunlardan birincisi, Winterkorn'un ABD'yi yanıltmak için diğer üst düzey VW yöneticileri ve çalışanlarıyla birlik kurduğu yönünde. Geriye kalan üç maddede ise Winterkorn'un bu yanıltıcı programla bağlantılı olan ve mekanizma içinde yer alan tel dolandırıcılığını içeriyor. Aslında bakanlığın belirttiği durum Winternkorn motorlardaki sorunları kabul ederek bu suçlamaların olmasına da sebep verdi yönünde. ABD'nin Michigan eyaletinde açılan davada Alman otomotiv devi Volkswagen'ın eski CEO'su Martin Winterkorn ve şirketin beş üst düzey yöneticisi, ABD'nin emisyon düzenlemelerine tabi olmamak için "bilinçli ve kasıtlı bir şekilde sahtekarlık yapmakla" suçlanıyor. İddianame, Detroit'teki yetkili mahkemeye sunuldu.

shutterstock_77839411-kopya

Winterkorn VW'nin bu yanıltıcı durumu gerçekleştirdiğini 2014 yılında kabul etmişti


ABD'ye göre Winterkorn bu konuyla alakalı 2014 Mayıs ve 2015 Temmuz aylarında konuşmuştu. Winterkorn'un bu konuşmalardan sonra VW'nin diğer üst düzey yöneticileriyle bu işi gerçekleştirme kararı aldığı yönünde oldu. Bu durum ilginç bir şekilde International Clean Transportation on Council tarafından 2014 ilk baharında yapılan deneyin ortaya çıkarttığı basit sonuçlar üzerine yoğunlaşıldığını gösteriyor. Sadece iki dizel motorlu VW üzerinde yapılan bu deneyleri sonucuna göre hareket edildiğini de unutmayalım!

shutterstock_77839426

Amerikan hükümeti, VW'nin bu deneyin sonuçlarından hemen haberdar olduğu ve ürün güvenliği konusunda yönetici olan Bernd Gottweis'in motor geliştirme departmanındaki çalışanlarıyla bu konuyu görüştüğünü söylüyor! Bundan kısa bir süre sonrada Gottweis bir sayfalık bir açıklama yaparak testin sonuçlarını değerlendirip Volkswagen motorlarının bu test sırasında neden yüksek miktarda NOx salımı olduğunu anlatıyor. Bu not daha sonra Winterkorn'a gönderiliyor.

Hükümet, bu olayların ardından Volkswagen'in temiz gelmeyi reddettiğini söylüyor. Bu dönemde ABD, ICCT'nin çalışmasının sonuçları ortaya çıkana kadar VW'nin 2016 model yılındaki otomobillerinin satışlarını durdurma kararı aldı.

Bu olayların ardından VW Grubu hasar tablosu oluşturdu ve durumu Winterkorn'un da içinde bulunduğu üst düzey yöneticilerle Wolfsburg'taki merkezinde değerlendirdi.

shutterstock_319837961-kopya

1- VW'nin ABD'yi nasıl aldattığı ve tam olarak hangi bilgilerin açıklanıp açıklanmadığı
2- Bu tarz bir hile yapmanın sonuçlarının neler olduğu

Bu toplantıdaki en önemli iki maddeydi. Hemen ardından Winterkorn, Oliver Schmidt'i CARB'tan üst düzey bir yöneticiyle görüşmeye gönderdi. Bu konunun gizli kalmasıiçin tüm durumları kabul edeceklerini ama durumun ifşa edilememesini istedi. Bu durum bildirildikten sonra CARB yetkilileri bir açıklama yapmadan VW 2.0 litrelik dizel motorlarında böyle bir aldatmacanın yapıldığını kabul etti.

shutterstock_564730912-kopya

ABD son olarak yaptığı açıklamada eğer bu tarz bir durum denerseniz kanunun sonuna kadar yargılanmaya devam edersiniz açıklamasında bulundu. Amerika Adalet Bakanlığı VW'nin bu tarz bir sistem kurduğunu taahhüt ettiği için soruşturmanın devam ettiğini belirtti.