Hayatımıza 2007 yılından itibaren giren Tiguan o günden bu yana bir makyaj bir de kasa değişimi operasyonu yaşadı. İlk üretilen modelin tasarımı daha yumuşak hatlara sahip iken, markanın tasarım dili keskinleştikçe Tiguan da sert bir duruşa sahip oldu.

img_5625-kopya

En güncel model olan Tiguan ile de 2017 yılında tanıştık. Sizinde bildiğiniz gibi Dünya'daki tüketici eğilimleri özellikle otomotiv konusunda SUV modellere kayıyor. İnsanlar daha fazla hacim ve yerden yüksek sürüş imkanı sunan SUV tarzı otomobilleri daha çok tercih ederek bu pazardaki hareketliliği arttırdılar. Markaların bu durumu fark etmesiyle birlikte SUV tipinde modeller çoğaldı, gelişti ve bugünlere geldi...

img_5626-kopya

Kısa bir SUV girişi yaptıktan sonra Tiguan'dan da bahsetmeye başlayabilirim. Öncelikle otomobilin tasarımına baktığınızda "sade ve temiz" Alman tasarımını bu otomobilde hemen görüyorsunuz. Ön kısımda yer alan dörtgen şeklindeki farlar ve farlarla aynı yükseklikte olan motor ızgarası size merhaba diyor. Farların hemen altında kalan çift renkli tampon, hem gövde hem de plastik renginde...

img_5623-kopya

Tiguan'ın yanına geçtiğinizde ise ön tamponun alt kısmında yer alan plastik detayın, kapıların altında da yer aldığını fark ediyorsunuz. Bu devamlılığın haricinde omuz çizgisini belirginleştiren kordon detay öne çıkıyor. Bu detaylar sayesinde Tiguan SUV karakterini daha iyi ve sade bir biçimde yansıtmayı başarıyor.

img_5633-kopya

Aracın arkasına geçtiğinizde ön kısıma göre daha fazla geometrik detay gözünüze çarpıyor. Bagaj kapağının tam ortasında yer alan plaka yeri yamuk şeklindeyken, stopların iki parçalı ve dış tarafta olduğu parçası iç taraftakinden daha uzun boyutta. img_5631-kopya

Bu tasarım detaylarından sonra Tiguan Allspace'in boyutları hakkında sizlere bilgi vermek isterim. 7 kişilik oturma kapasitesine sahip olan otomobilin uzunluğu 4701 mm, genişliği 1839 mm, yüksekliği 1674 mm. Otomobilin aks mesafesi ise 2787 mm uzunluğunda ve bagaj hacmi 760 litre! Standart Tiguan'a göre ise Allspace 250 mm daha uzun olan otomobilin aks mesafesi de 110 mm daha uzun, son olarak da Allspace bagaj hacmi olarak 145 litre daha geniş bagaj hacmi kullanıcısına sunuyor.

img_5617-kopya

Allspace'yi aslına bakarsanız standart Tiguan'dan bu detaylar ayırıyor. Otomobilin boyutlarının farklı olması 7 kişilik oturma kapasitesi sunmasından kaynaklı.

img_5632-kopya

Otomobilin içine girdiğinizde ise standart Tiguan'dan farklı olan bir durumla karşılaşmıyorsunuz. Üç kollu alışkın olduğumuz direksiyon, konsol ortasına konumlandırılmış olan 9.2 inçlik geniş multimedya sistemi ekranı ve Passat, Golf gibi modellerden tanıdığımız dijital gösterge paneli donanımsal olarak en önemli detayları oluyor.

img_5611-kopya

Highline donanımında standart olarak sunulan 9.2 inçlik multimedya sistemi "Gesture Control" özelliğini sunuyor. Bu sistem sayesinde ekrana dokunmadan bazı kontrol işlemlerini yapabiliyorsunuz.

img_5612-kopya

Gelelim Tiguan'ın kaputunun altına. VAG Grubu'nun en önemli motoru olan TSI motor, test aracımız Tiguan'da yer alıyor. 1.4 litrelik bu ünite 150 beygir güç ve 250 Nm tork üretiyor. Otomobilin aktarma görevini ise 7 ileri çift kavramalı otomatik şanzıman yerine getiriyor. 1590 kg ağırlığı olan Allspace bu detaylar sayesinde 0'dan 100 km/s hıza 9.5 saniyede ulaşıyor.

img_5622-kopya

Allspace sürüş esnasında özellikle ara hızlanmalarda biraz ağır kalabiliyor. Ancak aracın sunduğu konfor ve geniş yaşam alanı bu tarz durumları ortadan kaldırıyor. Otomobili kullandığım kısıtlı süre zarfında genellikle şehir içi trafiğindeydim ve ortalama olarak 10.0 lt / 100 km yakıt tüketimi gerçekleştirdim.Aracın fabrikasyon olarak sunulan tüketim verisi ise şehir içi, şehir dışı karışık 6.4 lt / 100 km...

img_5615-kopya

Gelelim herkesin merak ettiği etiket fiyatına. Bildiğiniz üzere döviz kurları ve yüksek vergi oranlarıyla birlikte otomobil fiyatlarında yukarı hızlı bir tırmanma gerçekleşti. Tiguan Allspace'in başlangıç fiyatı 292 bin 300 TL. Test aracımızın donanımında olan bir Tiguan Allspace almak isterseniz de bu rakam 324 bin 400 tl'nin üzerine rahatlıkla çıkabiliyor.