Martı kanat kapılar(Gullwing Doors)

Bu tarz yukarıya doğru tavana bağlı olan menteşelerinden açılan kapılarla ilk defa Mercedes-Benz'in 300 SL modeliyle 1955 yılında tanıştık. Devamı niteliğinde olan ve kapılarının açılma tarzı aynı olan günümüze uygun model ise SLS idi. SLS ile de 2011 yılında 2010 yılında tanıştık. Ayrıca 300 SL'den sonra bu kapılar ilk defa DeLorean DMC 12'de(Geleceğe Dönüş filmindeki otomobil) kullanıldı.

Tesla Model X Tesla Model X


Bu kapıların tarzı çok beğenildiği için Pagani Huayra, Tesla Model X gibi modellerde de günümüzde kullanıldı ve kullanılıyor. Ancak Tesla, Model X'teki kapıları Falcon Doors olarak adlandırıyor.

Kelebek Kanadı kapılar(Butterfly Doors)

Bu tarz kapılarla da ilk defa 2000 yılında McLaren F1 modelinde tanıştık. Markanın F1 modelini tasarlayan çalışanı olan Gordon Murray bu tasarıma imzasını attı. Kelebek kanatı diye adlandırılan bu kapılar günümüzde BMW i8, LaFerrari, McLaren 720S ve Mercedes-AMG Project One modellerinde de kullanılıyor.

Volkswagen XL1 Volkswagen XL1


Tüm bun modellere ek olarak Alman üretici Volkswagen'in modern binek otomobili olan XL1'de bu kelebek kapılarından etkilendi.

Lambo kapılar(Scissor Doors)

Aslına bakarsanız makas diye kabul edilen bu kapılar, Lamborghini tarafından otomotiv dünyasına katılmıştır. Günümüzde standart açılan kapılara sahip olan kapılar da bu şekilde modifiye edilebiliyor. Ne kadar kullanışlı diye soracak olursanız, ne desem yanlış olur tercih ve zevk meselesi.

Lamborghini Murcielago Lamborghini Murcielago


Günümüzde bu kapılar Renault Twizy, Tata Pixel gibi günlük mobilite ihtiyacınızı giderecek modellerde de kullanılıyor.

Gölgelik kapılar(Canopy Doors)

Canopy'nin tam olarak karşılığı gölgelik olduğu için ve aklıma bu durumu daha iyi anlatacak bir kelime gelmediği için böyle yazmak zorunda kaldım. Bu kapılar sabit bir isme veya çalışma şekline sabit olmayan kapı sistemlerine uygulanan geniş bir terim olarak geçiyor. Genel olarak kokpitin açılıp kapanmasını sağlayan bu sistem önde ve yanda olabiliyor.

Lamborghini Egoista Konsept Lamborghini Egoista Konsept


Bu sistemi kullanan modellere örnek olarak BMW Isetta, Lamborghini Egoista verilebilir. Günümüzde ise Isetta'nın elektrikli versiyonu geliştiriliyor.

Birbirine ters açılan kapılar(Suicide Doors)

Rolls-Royce tarafından Coach Doors diye tabir edilen sizinde aklınızda canlanmış olan kapılardır. Ön ve arka kapılar alıştığımız biçimde değilde birbirinin tersine doğru açılır. Bu sayede arka koltuklara geçmek daha kolay gözükebilir.

BMW i3 BMW i3


Günümüzde bu tarzda açılan kapıların kullanıldığı modeller ise BMW i3, Opel'in küçük MPV aracı olan Meriva ve Mazda RX-8 örnek olarak gösterilebilir. Özellikle i3'te B sütununun olmaması aracın kapıları açıldığında sizi kucaklayan bir hale gelmesini sağlıyor.

Kayar kapılar(Sliding Doors)

Daha çok hafif ticari ve ticari araçlarda ya da minibüslerde görmeye alışkın olduğumuz kapılardır. Günümüzde ise bu kapılar Peugeot 1007 modelinde, bazı MPV araçların
arka kapılarında kullanılıyor. Aslına bakarsanız özellikle dar alanlarda kullanışlı da oluyorlar.

BMW Z1 BMW Z1


En "cool" olarak tanımlayacağımız ve bu kapıyı kullanan model ise BMW Z1.