Yeni nesil otomobillerin çevreyi kirletmesini birden fazla kısıtla ölçülüyor olması özellikle AB ülkelerindeki önlemleri arttırdı. İspanya'da içten yanmalı motora sahip olan araçlar için İngiltere ve Fransa'nın uygulamalarını kendi sistemine uyumlu hale getirmeye çalışıyor.

İspanya'dan yapılan açıklamada, "Taşımacılık sistemindeki birden fazla önemli değişikliklerden biri olacak olan bu uygulama sonucunda 2040 yılından itibaren içten yanmalı motora sahip olan benzinli ve dizel motorlu araçların trafiğe tescili tamamıyla yasaklanacaktır" yönünde oldu.

shutterstock_526848964

Yasa tasarısının hedefi 2030 ve 2050 yılları arasında CO2 emisyonlarının kesilmesi ve yenilenebilir enerjiyle verimliliğin arttırılması. Bu durum İspanya'nın Paris İklim Anlaşması yükümlülüklerine uyma çabasının başlangıcı. Devlete göre sera gazı emisyonu 1990 yılından itibaren 2030 yılına kadar yüzde 20 oranında düşmeli ve 2050 yılında da yüzde 90 oranında azalmalı.

İngiltere ve Fransa 2040'dan itibaren benzinli ve dizel motorlu araç üretimini durdurmayı hedefliyor ancak bu durumdan dolayı küresel otomobil endüstrisini değiştiriyor ve petrol üreticilerinin de kârlılığını azaltıyor. Bazı İngiliz politikacılar ise Londra'daki benzinli ve dizel motorlu araç yasağının 2032 yılında olacağını söylüyor. Ayrıca bu durumda İskoçya'da da aynı zamanda yasak başlayacak, Danimarka ise bu hareketi 2030 yılında yapmak istiyor.