Tesla'nın en önemli ve dikkat çeken özelliklerinden biri olan SuperCharger istasyonları son günlerde garip bir protestoyla karşı karşıya. Dünya üzerinde 4 binin üzerinde bu şarj istasyonlarından var ve siz bu istasyona gitmek için kilometrelerce yol kat ediyorsunuz ve sonuç olarak karşınıza önüne büyük bir kamyonetin park ettiği manzara çıkıyor! Tam olarak Amerika'daki Tesla kullanıcıları bu durumu yaşıyorlar.

3

Amerika'daki bu davranışa Tesla kullanıcıları ICE adını veriyorlar, acaba "Internal Combustion Engine" söyleminin kısaltılması mı, henüz emin değiliz... Amerika'da bazı eyaletlerde şarj istasyonlarının kapatılmasının cezası var ama ne kadar uygulanır, kullanıcıların umudu var diyemeyebiliriz. Bu protestoların ne zaman son bulacağı ise henüz belli değil.

2

Peki neden Tesla markası böyle bir protestoyla karşı karşıya? Bunun aslında sebebi birden fazla. Musk, Amerika'nın simgesi haline gelmiş olan büyük pick up modellerine benzer elektrikli bir kamyonet üreteceğini açıklamıştı. İçten yanmalı motora sahip olan kamyonetlerin ICE protesto bundan olabilir. Bir diğer sebep ise elektrik motoruyla hareket eden otomobil markaları gün geçtikçe artıyor ve Tesla'nın SuperCharger diye adlandırdığı markaya özel şarj istasyonundan diğer markalar da yapmak isterse ne olacak?

shutterstock_777484921

Amerika'nın dokuz eyaletinde şarj istasyonuna içten yanmalı motorlu araç park etmek kanunen yasaklandı. Bu eyaletler; Arizona, Kaliforniya, Florida, Havai, Illionis, Massachusets, Oregon, Rhode Island ve Washington. Washington DC, Seattle, Baltimore, Raleigh, Kuzey Karolina, Knoxville, Tennesee gibi şehirlerde de uygulamayı yasaklayan yerel düzenlemeler hayata geçmiş durumda.

Bu durum ilk değil, önceden de "Rolling Coal" vardı!


Bu davranış Amerika'da bir ilk değil. Özellikle geçtiğimiz yıllarda "rolling coal" diye adlandırılan bir tepki daha vardı. Bu tepki de dizel motorlu araçları özellikle de kamyonetleri modifiye edip elektrikli araçların yanından geçerek egzoz dumanı içinde bırakmak olarak yapılıyordu.

coal-rolling