Citroen markasının füturistik tasarım dilinin en son örneklerinden biri olan C3 Aircross karşınızda. Aracı ilk defa gördüğünüzde tampona yerleştirilmiş dev farları ve motor kaputunda bulunan gündüz farları size merhaba diyor.

img_3090-kopya

Kardeşi C3'ten daha yüksek yapısı, maceracı karaktere sahip olan ön ve arka tamponları hatta yan kısmı farklı bir otomobille karşı karşıya olduğunuzu fark etmenize sebep oluyor.Markanın C4 Cactus modelinde ilk defa karşılaştığımız Airbump'lar Aircross'ta da kapıların dışındaki yerlerini almışlar. Bu hava kesecikleri özellikle kapınızı açtığınızda duvara, başka bir otomobile kapınızı vurup zararla karşılaşmanıza engel oluyor. Ayrıca bu sayede kapı saçları daha hafif bir şekilde otomobilin gövdesindeki yerini almış oluyor.

img_3082-kopya

Aracın içine göz attığınızda ise C4 Cactus ve yeni C3'ten tanıdık bir iç mekan size merhaba diyor. Konsol ortasında konumlandırılan multimedya ekranı araçla alaklı tüm bilgilere ulaşmanızı sağlarken, oldukça rahat gözüken koltuklar gerçekten rahat... C4 Cactus'ten hatırlayacağınız kapı içleri ve kapı tutacakları, C3 Aircross'ta da benzer bir şekilde yerlerini almış. Aracın ölçülerine bakacak olursak C3 Aircross, 4154 mm. uzunluğa, 1756 mm. genişliğe ve 1598 mm yüksekliğe sahip. Bu yükseklik değerine tavan barlarını da eklersek 1648 mm'ye kadar çıkıyor. Aracın bagaj hacmi ise 410 litre. Bagaj kapağının küçük, arka tamponun da yüksek olmasından dolayı bagaj eşiği biraz kullanışsız durumda...

img_3074-kopya

Aracın motor kaputunu açtığınızda ise karşınıza 1.2 litre hacminde 110 beygir güç üreten PureTech motor çıkıyor. 3 silindirli olan bu ünite turbo beslemeye sahip ve 205 Nm tork üretiyor. PSA'nın Aisin imzalı EAT6, tam otomatik şanzımanıyla kombine edilmiş olan bu motor hem ekonomik hem de özellikle şehir içinde size pratiklik sunuyor.

img_3102-kopya

Alt devirlerdeki atak tutumu size ani karar verdiğinizde yardımcı olurken 6 ileri olması şehir içi uzun yolculuklarınızda tüketiminizi minimuma düşürüyor. Ben aracı kullandığım süre içerisinde genellikle şehir içi trafiğinde idim. Start&Stop sistemini de kullanmadığım için C3 Aircross'un tüketim değerini 8.2 lt / 100 km'nin altına indiremedim. Ancak ekonomik sürüş önerilerini yerine getirirseniz bu değer rahatlıkla 8 litrenin altına düşecektir.

img_3087-kopya

Sürüşe başladığınızda otomobilin neler yapabileceğini ilk 15 dakikada anlıyorsunuz. C3 Aircross, standart C3 tabanlı ama süspansiyonlarıyla
biraz oynanmış bir B-Crossover ya da B-SUV. Peugeot modellerinden de hatırlayacağınız Grip Control Air Cross modelinde de opsiyonel olarak
satın alınabiliyor. Sürüş esnasında otomobilin bana hissettirdiği ise yumuşak ve konforlu bir sürüş oldu.

img_3098-kopya

Özellikle yerden yüksek olarak konumlandırılan sürüş pozisyonu kendinizi yüksek bir otomobilde hissettiriyor ancak bu yükseklik özellikle uzun virajlarda otomobilin fazla yatmasına sebep olarak işinizi zorlaştırabiliyor. Tabi ki bu yatma durumu sadece yükseklikle alakalı değil, yumuşak süspansiyonlar da bu duruma katkıda bulunuyor.

img_3097-kopya

C3 Aircross ülkemizde 1.6 litrelik e-HDi dizel ve 1.2 litrelik PureTech benzinli motorlarla satın alınabiliyor. Dizel motorlu versiyon ne yazık ki sadece düz şanzımanla satın alınabilirken, 1.2 PureTech motoru EAT6 şanzımanla satın alabiliyorsunuz. Live, Shine ve Feel donanım paketleriyle satılan otomobilin başlangıç fiyatına bakacak olursanız 98 bin 300 tl'lik bir fiyat karşınıza çıkıyor.

img_3076-kopya