Tofaş Motor Sporları takımı kurulduktan sonra 1970 yılında başlamış olan Türkiye Ralli Şampiyonasına 1972 yılında Günaydın gazetesi dahil oluyor. Böylece Günaydın Türkiye Rallisi olarak isim değiştiren bu organizasyonu diğerlerinden ayıran en temel farklılık sadece yerli otomobillerle mücadele edilmesi oldu.

124-ralli

Günaydın Rallisi 1975 yılına kadar yerli otomobil katılımıyla devam eder ve o yıldan sonra yerli özelliğini geride bırakır. Murat 124’ler, ilk kez Ali Sipahi’nin unutulmaz projesi Günaydın Türkiye Rallisi’nde yer aldılar.

124-ralli-3

Ardından 1990'lı yıllarda Tofaş Motor Sporları için yeni atılımlar yapacaktır. 1995-1999 yılları arasında gerçekleştirilen marka kupaları bu atılımın ne  olduğunu bizlere anlattı. Uno Cup(1993), Tipo Cup(1996) ve Palio Cup(1999) olarak üç farklı organizasyonu Tofaş, motor sporları severlerle buluşturdu.


uno-cup-1
Uno Cup, Türkiye'de tek markayla düzenlenmiş ilk marka kupası olarak Türk Motor sporları tarihine ismini kazdırdı ve üç yıl boyunca bu organizasyon devam etti. Kupada yer alan Uno otomobiller standarta yakın olarak tasarlanmıştı. Bu sayede Tofaş yarışçı değil de normal insanların yarışmasını sağlamıştı.

uno-cup

Katılımcılar organizasyona müracaat eden ve Türkiye'nin dört bir köşesinden gelen Uno sahipleri arasından seçilen kişiler olmuştu. Uno Cup, motor sporlarının Türkiye'de daha çok insana ulaşması açısından en önemli organizasyonlardan biri olmuştu.

tipo-cup-2

Uno Cup yarışları için 25 tane Uno S model yarış otomobili hazırlanmıştı. Yarışlar dört dönem ve bir de final yarışından oluşuyordu. Her dönem yarışında farklı pilotlar start alıyor, ilk üçe girenler finalde yarışma hakkını elde ediyordu.

tipo-cup

Uno Cup'ın haricinde bir sınıf üst olarak kabul edilen Tipo Cup hayatımıza giriş yaptı. O dönemde en çok beğenilen özel kupa organizasyonu oldu. Uno Cup'a göre tam olarak bir motor sporları faaliyeti olan Tipo Cup'ta efsane Türk pilotların yanında amatör pilotlar da yer alıyordu.

tipo-cup-3

1998 yılında Palio, Siena ve Palio Weekend modelleri Türkiye'de üretilmeye başladı ve tabi ki Palio Cup içinde hareket başlamış oldu! Yaklaşık bir yıl sonra 1999'da otomobiller hazırlandı ve başladı, 2001 yılına kadar devam etti, 20 otomobil yarıştı.

palio-cup-2

Fiat Motor Sporları Takımı günümüzde Takım Direktörü Koray Kafkas’ın liderliğinde, Egea ile dile getirilen ‘iyi bir otomobil aynı zamanda ulaşılabilir olmalı’ vurgusunu motor sporları için de geçerli kılmak için çalışıyor.

fiat-motor-sporlari-takim-direktor

Takım yetenekli gençlerin profesyonel bir yapı altında geleceğe hazırlanmasına önem veriyor ve üzerine düşüyor. Türkiye'de Tofaş Ar-Ge'sinde geliştirilen Egea modeli güvenli sürüş alışkanlığını toplum içerisinde yaymak ve gençlere motor sporları sevgisini, tutkusunu aşılamayı hedefliyor.

egea-pist-2

Geçtiğimiz yıldan bu yana devam eden “Egea Seni Piste Çağırıyor” ve “TOSFED Yıldızını Arıyor” aktiviteleriyle binlerce insana dokunan Fiat, “Egea Gençler Kupası” ile de 28 yaş altındaki genç sporcuların gelişimine önemli desteklerde bulunuyor. Hatta biz de sozcu.com.tr olarak "Egea Seni Piste Çağırıyor" etkiliğine katıldık, takımı ziyaret ettik!

[old_news_related_template title="Motor sporlarına bir de buradan bakın!" desc="Geride bıraktığımız haftasonu, Fiat'ın düzenlediği Egea Seni Piste Çağırıyor organizasyonu Gaziantep'te idi. Organizasyonda en çok dikkatimizi çeken engelli katılımcılar için özel olarak hazırlanan Egea yarış otomobiliydi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/05/iecrop/met_9284-kopya_16_9_1527575854.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/otomotiv/motor-sporlarina-bir-de-buradan-bakin-2436091/"]

Fiat’ın doğru ve güvenli otomobil kullanımının önemini vurgulamayı amaçladığı Egea Seni Piste Çağırıyor projesi 2017 yılında 16 Fiat bayisinin desteğiyle 8 ilde düzenlendi.

2017-marmaris-rally-turkey-fiat-motorsports-3-kopya

Tofaş, Egea Gençler Kupası için, “dünyanın en uygun fiyatlı ralli otomobili”ni geliştirdi. Fiat Motorsporları Takımı’nın mentorluğunda düzenlenen kupa, Türkiye Ralli Şampiyonası ve Türkiye Pist Şampiyonası kapsamında düzenleniyor.

2017-marmaris-rally-turkey-fiat-motorsports-4-kopya

Ayrıca, Fatih Kara- Bilge Ayan & Yiğit Timur – Kaan Özşenler, Fiat Motorsporları takım pilotları olarak; Türkiye Ralli Şampiyonası’nda yarışıyor