Kore’de kararı kesinleşen ve yeni bir yatırımla birlikte 2021 yılında üretime başlayacak B segmenti SUV modeli Türkiye’ye özel olacak. Kona, Hyundai’nin 2001'de Santa Fe modeliyle başlayan Avrupa’daki SUV serüveninin son üyesi. Geçen 16 yıllık sürede Avrupa’da 2 milyona yakın SUV satarak önemli bir başarıya imza atan marka, Kona ile satışına ve imajına katkıda bulunacak.

hyundai-1-kopya

‘İZMİT DOĞUMLU OLACAK’

Göreve geldiği 2016 yılından beri, i10 ve i20 modellerinin yanında üçüncü bir modeli getirmek için çalıştığını söyleyen Hyundai Assan CEO'su Mong Hyun Yoon, tartışmaları bitirecek açıklamayı yaptı. Üçüncü modelin B segmenti bir SUV olacağını kararının 2018 yılı başında Kore’de kesinleştiğini belirten Mong Hyun Yoon, “Ne Kore’de üretilen Kona, ne Hindistan’daki Creta ne de Intrado olacak. İzmit doğumlu yepyeni bir SUV modeli planlanıyor” dedi. 2021 yılında da üretime başlanacağı kararını kesinleştiğini açıklayan Mong Hyun Yoon, “Sadece burada üreteceğimiz Türkiye’ye özel bir model olacak. Avrupa’ya ve diğer ihracat pazarlarına da Türkiye’den gönderilecek. Bunun için halen devam eden üretime ilave değil yeni yatırım yapılacak. Bu yeni bir fabrika bile olabilir. Çalışmalarımızı başlattık” dedi.

hyundai-5-kopya

‘HEP BİR SEDAN İSTEDİM’

Toplantıda sorularımızı cevaplayan Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar da, ülke şartlarının ve zeminin çok önemli olduğuna dikkat çekerek, “Fabrikayı 245 binlik kapasite ve üç vardiyaya çıkarttık. Sadece geçen yıl 227 binlik üretim gerçekleştirdik. 40’tan fazla ülkeye, üretimin yüzde 90’ını ihraç ettik. Yeni Zelanda ve Karayipler’e bile araç gönderip 2 milyar doların üzerinde ihracat yaptık. Biz her zaman hazırlıklıyız. Yeni fabrikaya ihtiyaç olursa arsamız mevcut. SUV dahil özellikle Türkiye için yeni bir Sedan modeli üretmeyi her zaman istemişimdir. Yeni fabrikayla birlikte henüz bir çalışması olmasa da bir Sedan da üretmeyi planlayabiliriz” diye konuştu.

‘2018’İ SUV YILI İLAN ETTİK’

Bodrum’da yapılan basın toplantısında konuşan Hyundai Assan Genel Müdürü Önder Göker, KONA’nın Türkiye’deki satış hedefinin 3 bin adet olduğunu vurgularken, “KONA, adını Hawaii’deki Kona Adası’ndan alıyor ve yerel dildeki anlamı Rüzgaraltı demek. Biz de KONA ile birlikte rüzgarı arkamıza almak ve satışlarımızla paralel özellikle SUV segmentindeki pazar payımızı artırmak istiyoruz. Bu doğrultuda, yaz aylarında makyajlı Tucson ve Eylül ayında da yepyeni Santa Fe modelimizi Türkiye’ye getireceğiz. Hyundai olarak 2018’i ‘SUV Yılı’ ilan ediyoruz” dedi.

hyundai-3-plaka-silinecek-kopya

99 bin 900 liradan başlıyor

Hyundai’nin yeni aile kimliğinin ön yüzüne sahip Kona 18 inçlik jantlarla desteklediği kaslı görüntüsünü, siyah renk tavanı ve 9 farklı dış renk seçeneği ile pekiştiriyor. IF Design ve Red Dot Design ödüllerinin sahibi olan model Euro Ncap çarpışma testlerinden de beş yıldız aldı. Türkiye’de şimdilik 120 beygir 1.0 lt. ve 177 beygirlik 1.6 lt. olmak üzere, iki turbo şarjlı benzinli motor, manuel ve çift kavramalı (DCT) şanzımanlarla gelen Kona’nın Kore’de dizel ve elektrikli versiyonları da bulunuyor. Segmentine 4X4 seçeneğini de getiren Kona, 177 beygirlik otomatik versiyonda 40 km. hıza kadar dört tekerlekten çekiş sistemi de sunuyor. Apple CarPlay ve Android, Head-up ekran, kablosuz şarj özellikleri sunan Kona, 3 farklı donanımla satışa sunuluyor. 6 ileri manuel ve 4x2 çekiş sistemiyle öne çıkan ve sadece Style donanım seviyesiyle satışa sunulan aracın fiyatı 99 bin 900 TL. 177 beygirlik motor zengin Elite Smart donanım, 4X4 çekiş sistemi ve otomatik şanzımanla diğer donanım seçenekleri ve 4X4 139 bin TL’ye satılıyor.

hyundai-4-kopya

Editörden!

Güney Kore ile Türkiye arasında 1950-1953 arasındaki Kore Savaşı ile başlayan köklü ilişki geçen zamanda iki ülkeyi birbirine oldukça yaklaştırdı. İzmit’te kurulan ve markanın ilk denizaşırı fabrikası üncanıyla birlikte bu yakınlaşma ve dostluk birçok alanda kendisini gösterirken son örneği ‘Aslan’ olmuştu. Hyundai tarafından 2014-2018 yılları arasında Kore pazarı için üretilen üst orta sınıf bir otomobil modeline Türkçe ‘Aslan’ ismi verildi. Arkadan itişli bu araç Grandeur ile Genesis modelleri arasına konumlandırıldı. Son gelişmeyle birlikte Türkiye’ye özel olacak ve üretimine karar verilen B segmenti SUV için bu dostluğun bir nişanesi sayılacak Türkçe bir isim de yakışır diye düşünüyorum…

[old_news_related_template title="Sonunda tanıştık : Hyundai KONA!" desc="Hyundai'nin merakla beklenen B-SUV segmentindeki otomobili olan Kona ile geçen hafta Bodrum'da tanıştık. Kona, dört tekerlekten çekiş özelliği, güçlümotoru ve erişilebilir satın alma fiyatıyla segmentindeki dengeleri değiştirmeyi hedefliyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/05/iecrop/hyundai-kona-4-kopya_16_9_1526278843.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/otomotiv/sonunda-tanistik-hyundai-kona-2405508/"]