1- Silecekler


Silecekler, bütün yaz mevsimi güneşin yakıcı ışınlarına maruz kalmış, yumuşak dokusunu kaybetmiş olabilir. Bu yüzden araç aksesuarcısından ya da benzincilerden aracınızda kullanılan uzunluğa sahip sileceklerden bir çift almanızı öneririz. Almazsanız eğer ani bastıran yağmurda silecekleriniz tam olarak camınızı temizlemeyecek ve siz daha kısıtlı kapasitede önünüzü göreceksiniz.

shutterstock_1007943922

2- Antifiriz


Radyatör suyunun içine eklenen, suyun donma sıcaklığını düşüren bu sıvı özellikle soğuk kış aylarında aracınızın radyatör suyunun donmasını önler. Ayrıca silecek suyunuza da antifriz eklemenizde fayda var. Türkiye iklim koşullarında maksimum koruma için %33 ile %50 arasında antifriz kullanımı tavsiye edilmektedir.

shutterstock_1035557134

3- Kış lastikleri


Kış lastikleri sadece kar yağdığında işe yarayan lastikler değildir. Sahip oldukları yumuşak kauçuk sayesinde 7 derecenin altındaki hava sıcaklığında normal lastiklere göre ısınmasını daha çabuk sağlar ve daha fazla yola tutunur. Ayrıca birden fazla olan kılcal su tahliye kanalları da lastik yüzeyindeki fazla suyun kolayca atılmasına ve otomobilin yere daha sağlam basmasına yardımcı olur. Bu yüzden kış lastiği zorunluluğu olmasa bile aracınıza kendiniz için bu iyiliği yapmanız da fayda var.

shutterstock_555716944

4- Akü


Aracınızın tüm elektriktiğini sağlayan bu önemli parçanın voltaj ve şarj gücünü kontrol etmenizde fayda var. Ayrıca akü suyu seviyesi düşükse de tamamlayın. Soğuk havalarda aküdeki kimyasal reaksiyonlar yavaşlar ve performansının düşeceğini unutmayın.

shutterstock_152280311-1

5- Buji bakımı


Ateşleme ve elektrik sistemlerindeki bir aksaklık hem aracınızın çalışmamasına hem de yüzde 10 fazla yakıt tüketmenize sebep olabilir. Daha kış mevsimi kendisini tam
hissettirmede buji tırnak ayarı ve temizliği yaptırmanızda fayda var.

shutterstock_1073364845

6- Aydınlatmalar


Cam silecekleri gibi aydınlatma da hem görmenizi doğrudan etkiler. Buna ek olarak aydınlatma görünürlüğünüz de etkiler. Yanmayan bir far başınıza çok büyük sorunlar
açabilir. Her ne kadar farlarınız yansa da tekrar aydınlatmaları gözden geçirmenin size yararı çok olacaktır.

shutterstock_512907289

7- Fren sistemi


Kışın kayganlaşan zemin fren sistemi üzerindeki sorumluluğu da arttırıyor. Her ne kadar otomobilin kayması, kuru zemine göre daha fazla olsa da düzgün çalışan fren sistemi
de çok önemli. Bu yüzden kış tam olarak gelmeden fren hidroliğinizi, fren merkezlerini ve fren balatalarınızı kontrol ettirmenizde fayda var.

shutterstock_1156149070

8- İklimlendirme ünitesi


Yazın soğuk, kışın sıcak olarak çalıştırdığımız kalorifer sistemleri ısınmaktan ziyade cam buğusu ve buz çözmede de önemli rol oynar. Bu yüzden kış mevsimi tam gelmeden
polen filtrenizi, klima gazınızı ve kalorifer kanallarınızı tamamıyla kontrol ettirin. Ayrıca cam ve varsa ayna ısıtıcılarının fonksiyonu da kontrol edilmelidir.

shutterstock_740721517