Volkswagen Beetle - Basitlik


Volkswagen markasının en önemli modeli olan Beetle, tam olarak basitlik üzerine kurulu bir biçimde üretildi. Basit tasarımlı, ucuz maliyetli otomobil 1960'lı yıllara basit mühendisliği ile damga vurdu. Otomobili kendiniz tamir edebilir, bakımlarını yapabilir ve kolayca söküp takabilirsiniz.

vwbeetle

Alfa Romeo - Şanzıman


1960'lı yılların Gulia'sı olan sürücü dostu dört kapılı Alfa Romeo modeli, markanın rakipleriyle rekabet edebilmesi adına yenilendi. Yeni modelin en farklı özelliği ise arka aksa entegre edilen ve bu sayede mükemmele yakın bir ağırlık dağılımına sahip olmasını sağlayan şanzımanı oldu. Marka bu mühendislik gelişimini Alfetta, Alfetta GT modellerinde ve 90, 75/Milano modellerinde de kullandı!

alfa75

Mazda MX-5 - Hafiflik


Japon otomotiv devinin İngiliz ve İtalyan spor otomobil üreticilerine rakip olarak ürettiği modeli olan MX-5, hafifliğiyle o yıllarda olduğu gibi şimdi de adından söz ettiriyor. Otomobil hazırlanırken tüm ufak detaylar göz önünde bulundurularak ağırlık dağılımı gerçekleştirildi. İki koltuklu otomobil tasarımıyla da adından söz ettirirken toplam ağırlığı 992 kg olarak hesaplandı! 2018 modelinin ise 1060 kg...

mazdamx5

MINI Cooper - Konsol ortasındaki kilometre saati


Günümüzdeki güncel Cooper modellerinde ön konsol ortasına yerleştirilmiş gösterge kararkteristik bir özellik olarak öne çıkıyor. Kimisinde bu gösterge sadece hız ve ses sistemini gösterirken, kimi donanımlarda farklı özellikleri gösteriyor. Teknolojinin ucuzlamasıyla birlikte en yeni jenerasyonlarda ise bu tablo, artık içine lcd ekran konulmuş bir şekilde çalışıyor...

mini

Porsche - Sol tarafta kalan kontak anahtarı


Spor otomobil üreticisi Porsche, arkadan motorlu otomobil modellerinin yanında direksiyonun sol tarafında yer alan kontak anahtarıyla da kendini farklılaştırıyor. Porsche bu özelliğine 24 saatlik LeMans yarışlarından bir kalıtım olarak bakıyor. LeMans yarışlarının ilk dönemlerinde sürücüler otomobillerine belirli bir mesafeden koşarak otomobillerine gelirler ve binerlerdi. Bu durum göz önünde bulundurulduğunda, hızlı bir biçimde motoru çalıştırıp harekete başlarlardı. Porsche sol tarafa bu anahtarı koyarak, sürücü motoru çalıştırırken sağ eliyle de vitesi kolayca ayarlayabileceğini düşündü. Bu yüzden de böyle bir farklılık yaptılar. Günümüzde de Porsche modellerinde kontak anahtarı sol tarafta...

porsche

Subaru - Dört çeker özelliği


Subaru ilk 4x4 aracı Leone'yi sattığında yıl 1972 idi, Amerika'ya ise çok kısa bir süre girdiler. Amerika pazarında ise marka oldukça sadık müşterilere sahip oldu. Çünkü Japonlar dört tekerlekten çekiş özelliğini bir kamyon ya da pick up'ta değil sıradan otomobilde sunmuşlardı. Günümüzde ise markanın her modeli standart olarak 4x4 özelliğiyle satılıyor.

subaruawd

Volkswagen GTI - Koltuk döşemeleri


Markanın ilk kadın tasarımcı çalışanı olan Gunhild Liljequist, bu koltuk döşemesinin yapılmasını markaya öneriyor. Liljequist, İngiltere seyahatinde, etrafında yer alan eşya, doğa vb. durumlardan esinlenerek bu durumu ortaya çıkarıyor. Ekose tasarımın renkleri ise uzun uğraşlar sonucunda kırmızı, gri, siyah, beyaz ve tonlarındaki renkleri alıyor. O günden itibaren Golf GTI modellerinde bu döşeme kullanılıyor.

vwgti-kopya

2004 yılında tanıtılan Golf 5 GTI modelinde ise bu döşeme rengi yeni renklerine kavuşuyor. Günümüzde de kullanılan bu özel tasarım Golf'ün haricinde Polo ve UP GTI modellerinde de kullanılıyor.

Volvo - İsveç bayrağı


İsveç merkezli otomobil üreticisi Volvo, 2010 yılında Çinli dev Geely tarafından satın alındı. Markanın ilk üretildiği tarihten bugüne kadar tüm modellerinde yer alan İsveç bayrağı detayı yeni model otomobillerinde de yer alıyor. Bu bayrakla marka İsveçli olduğunu vurguluyor!

volvo

Bentley - 6.75 lt V8 motoru


6750 cc hacimde olan motor 1959 yılında doğdu. 1998 yılına kadar Rolls-Royce ve Bentley modellerinde yer alan bu ünite Rolls-Royce'nin BMW çatısı altına girmesiyle o son buldu. Ancak Bentley bu geleneği hala devam ettiriyor. Ancak Bentley'de Mulsanne modelinin 2020'de üretiminin son bulmasıyla bu motoru üretmeyeceğini açıkladı.

bentleyengine

BMW - Böbrekler


303 modeliyle birlikte ilk defa 1933 yılında böbrekler karşımıza çıktı. Bavyeralı marka bu tasarım detayını günümüzdeki modellerinde bile kullanmaya devam ediyor. Marka tasarımcısı Adrian van Hooydonk, böbrek tasarımını yeni i3 modelindeki gibi yapmaya karar verdik ama sonrasında böbreklerin bizim açımızdan ne kadar önemli olduğunu fark ettik. Çünkü insanlar BMW markasını trafikte bu böbreklerden tanıyor açıklamasını yaptı.

bmw-kidney

Cadillac - Arka rüzgarlık


Aslına bakarsanız otomobillerin arka kısımda kalan rüzgarlıklarının oluşumu Cadillac'tır. Havacılıktan esinlenilerek yapılan bu tasarım detayları markayı rakiplerinden farklılaştıran bir özelliktir. 1950 ve 1960'larda Cadillac modellerindeki bu farklılaşmayı yakından görebilirsiniz. Günümüzdeki Cadillac modellerinde de bu farklılığı görebilirsiniz. Örnek olarak açısal farklılıkları olan ATS stopları, CTS ve CT6.

cadillac

Ferrari - Manettino tuşu


Ferrari tarafından Formula 1 araçları için geliştirilmiş bu teknoloji ilk defa 430 modeliyle birlikte yol otomobillerine de uygulandı. Bu sistem sayesinde otomobilin sürüş karakterini sürüş biçiminize göre ayarlayabiliyorsunuz.

manettino

Jaguar - XJ stopları


Markanın amiral gemisi olan XJ'de otomotiv dünyasında ilk defa kullanılan bir detay yer alıyor. Aracın stoplarına detaylıca baktığınızda kedi pençesinin
olduğunu fark edeceksiniz.

xjtaillight

Jeep - Motor ızgarası


9 kanallı motor ızgarası, markanın sivillerin de satın alması için tasarladığı 1945 model otomobilinden bugüne kadar devam eden en belirgin özelliği...

jeep

Saab - Kontak anahtarı


Özellikle kazalarda sürücünün kontak anahtarından dolayı dizinden yaralanmasını engellemek için marka mühendsileri kontak anahtarını ön koltukların arasında konumlandırmıştır. Ayrıca Saab markasının kendine özel bir özelliği daha var o da Night Panel.

saab

Uçak mühendisliğinden gelen bu sistem sayesinde otomobilin gösterge ve ön paneli gece sürüşlerinde sadece ihtiyacınız olan yerleri aydınlatır ve sizin tamamıyla sürüşe odaklanmanızı sağlar. Yakıt azaldığında veya motor sıcaklığı arttığında bu araçların göstergeleri aydınlanır.

Tesla - Elektrik motoru


2003 yılında ilk defa ortaya çıkan marka, bu yolda asırları geçirmiş diğer üreticilerle yarışır bir hale geldi. Bunun da en temel sebebi Tesla'nın elektrik enerjisiyle çalışıyor olması. Markanın otomobilleri 400 ile 1000 km aralığında menzilleri kullanıcısına sunabiliyor.

tesla