Son yılların en gözde araçlarından biri olan pick up'lara bir de satış rakamları açısından bakalım istedik. Ülkemizde hafif ticari araç olarak satılan bu araçlar sizin de tahmin ettiğiniz gibi sadece B sınıfı ehliyetle kullanılmıyor. Aslına bakarsanız durum şu şekilde, kullanmak istediğiniz pick up şirket üzerine kayıtlıysa SRC belgesine ihtiyacınız var demektir. Eğer bireysel olarak kullanacağınız bir pick up'ınız var ve kişi üzerine kayıtlıysa da ehliyet işinizi görüyor.

24ekimotograf

Pick up araçlar sunduğu geniş ve açık yükleme alanı, yerden yüksek ve maceracı durumuyla tercih edilme ihtimalini hem arttırıyor. Özellikle son yıllarda karşımıza çıkan yeni nesil teknolojileri de bünyesinde barındıran bu araçlar iri gövdesiyle trafikte size kendinizi daha güvende hissetme lüksünü de sunuyor. İstanbul gibi yoğun trafiğe sahip olan bir şehirde bu tarz bir aracı kullanmak ne kadar kolay olabilir o da tartışılır. Ancak bu pazar da tercih edilen birden fazla araç ve markanın olduğunu belirtmekte fayda var. Bu araçlar hakkında bilgi vermem gerekirse ilk olarak Almanlardan başlamak isterim.

1- Mercedes-Benz X-Serisi


Pick up segmentinin ilk premium aracı olan X-Serisi, bu yıl itibariyle hayatımıza giriş yaptı. İlk 9 ayında pick up segmentinde, satış adedi olarak 4. sıraya yükselen X-Serisi toplamda 1039 adet satış gerçekleştirmiş oldu.

mercedes-benz-x-class-2018-1600-01-kopya

Mercedes-Benz Türk Hafif Ticari Araçlar İcra Kurulu Üyesi Tufan Akdeniz, "Türkiye pazarındaki ilk Premum Pick-Up olan Mercedes-Benz X-Class, kısa sürede sektörde kabul görerek, 2018’in ilk 10 ayı sonunda kendi segmentinde en fazla satılan dördüncü model konumuna geldi. 2018 yılının ilk 10 aylık dönemine baktığımızda Mercedes-Benz Türk’ün hafif ticari araçlar segmentindeki pazar payını yükseltmesinde X-Class’ın tartışmasız bir katkısı olduğunu söyleyebiliriz" açıklamasında bulundu.

2- Volkswagen Amarok


Alman devin bu segmentteki bütün dengeleri değiştiren modeli olan Amarok, konforlu yapısı, yeni nesil teknolojileri sunması ve performanslı motorlarıyla dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Araçtan ülkemizde 2018 yılının ilk 9 ayında 998 adet satıldı, bu rakam geçen yılın aynı döneminde ise 2019 idi...

volkswagen-amarok-2017-1600-01-kopya

3- Isuzu D-Max


Ülkemizde satılan pick uplar arasında tek yerli üretim araç olan D-Max'in bir diğer özelliği ise en düşük motor hacmine sahip olması. Düşük motor hacmi D-Max'e daha az yakıt tüketimi ve düşük motorlu taşıtlar vergisi avantajları sunuyor. Bu araçtan ülkemizde bu yıl ilk dokuz ayda 982 adet satılmış, geçen yıl ise bu rakam 975 idi...

isuzu-d-max-2017-1600-01-kopya

4- Nissan Navara


Aslına bakarsanız X-Serisi ile birden fazla benzer detayı bulunan Navara, en önemli olarak hem alt yapısını hem de motor ve şanzımanını bu modelle paylaşıyor. Navara'nın ülkemizdeki satış rakamlarına baktığımızda ise bu yılın ilk dokuz ayında 994 adet satıldığını fark ediyorsunuz. Geçen yıl ise bu rakam 1973 adet olarak gerçekleşmişti.

nissan-np300_navara-2016-1600-07-kopya

5- Ford Ranger


Ülkemizde senelerdir satılan en önemli pick up modellerinden biri olan Ranger, en güncel haliyle alıştığımız tasarım çizgisinden oldukça uzaklaştı. Yeni tasarımıyla araç Amerika'daki kardeşleriyle oldukça benzer oldu. Bu araçtan ülkemizde bu yılık ilk dokuz ayında 1144 adet satıldı. Geçen yıl ise bu rakam 1574 idi.

ford-ranger-2016-1600-01-kopya

6- Toyota Hilux


Gelelim pazarın en çok tercih edilen ikinci modeli Toyota Hilux'e. Aracın en yeni versiyonu ülkemizde çok sevildi. Motoru, şanzımanı, teknolojik detayları ve arazi kabiliyeti Hilux'u rakiplerinden ayıran en önemli özellikleri olarak öne çıkıyor. Araçtan ülkemizde ilk dokuz ayda 2467 adet satıldı. Geçen yıl ise 3109 adet Hilux satışı gerçekleşmiş.

toyota-hilux-2016-1600-06-kopya

Toyota Türkiye Genel Müdürü Ali Haydar Bozkurt, "Toyota Hilux, “Durdurulamaz” kimliği ile efsaneleşen pick-up modelimiz. 2017 yılında en yakın rakibinden 1023 adet daha fazla tercih edilen Hilux, 4 bin 550 adetlik satış adedi ve yüzde 23’lük pazar payıyla segmentinin birincisi olmayı başarmıştı. 50’nci yılını kutlayan Hilux ayrıca global pick-up pazarında da 18 milyon adedin üzerinde satış elde etmiş durumda" dedi.

Ayrıca Bozkurt, "Dayanıklılık konusunda standartları belirleyen pick-up olan Hilux, Türkiye satışlarında ilk 9 ayda 2 bin 467 adet ile ikinci sırada bulunuyor. Geçen yıla baktığımızda bir daralma söz konusu ama bu daralma genel otomotiv pazarındaki daralmanın doğal bir uzantısı. Dövizdeki dalgalanmalar ile birlikte bu yılı geçen senenin biraz altında kapatacağımızı öngörüyoruz" diye ekledi.

7- Mitsubishi L200


İşte pazar lideri! Bu yılın ilk 9 ayında 2633, geçen yılın ilk dokuz ayında ise 2320 adet L200 satışı gerçekleşmiş. L200, arazi kabiliyeti, her koşuldaki sağlamlığı ve ekonomik motoruyla en çok satılan araç oluyor.

mitsubishi-l200-2016-1600-37-kopya