Fosil yakıtlı ve içten yanmalı motorların çevreye zararını bilmeyen yoktur. Özellikle dizel motorlu taşıtlarda bu miktar çok daha yüksek. Son günlerde otomotiv sektörünün gündemini meşgul eden dizel motorlarla alakalı, yasaklanma konusuna bir yenisi daha eklendi. Guardian'ın haberine göre Roma Belediye başkanı bu konuyla alakalı önce şöyle bir açıklamada bulundu "Eğer bu duruma ciddi bir şekilde müdahale etmek istiyorsak, güçlü önlemleri almaya cesaret göstermeliyiz." ve ardından 2024 yılına kadar dizel motorlu araçları yasaklayacaklarını duyurdu.

Avrupa'nın en tıkanık trafiğinden birine sahip olan Roma'da sanayi bölgeleri çok fazla bulunmuyor. Şehrin havasını kirleten en büyük unsur ise motorlu taşıtlar. Raggi, aldıkları karardaki en büyük sebebin bu olduğunu da belirtti.

trafic-kopya

HANGİ ÜLKELER YASAKLIYOR?


Dizel ve benzinli motorlu araçları yasaklayacağını belirten ülkelere gün geçtikçe yenileri ekleniyor. Çin, Hindistan, Fransa, İngiltere ve Norveç gibi ülkeler, farklı tarihlerde benzinli ve dizel araçlara yasak getirmeyi planlıyor. İngiltere, 2040 yılından itibaren benzinli ve dizel araç satışını yasaklamayı planlarken 2050 yılına kadar ise yollardaki tüm araçların sıfır emisyon üreten araçlar olması hedefliyor. Fransa ise küresel ısınmaya karşı 2040 yılına kadar fosil yakıtla çalışan araçların satışına sınırlama getirmeyi planlıyor.

shutterstock_255576946-kopya

Almanya'da henüz belirli bir tarih yok ama 2022 yılında belirli bölgelerde bu yasağı yapacakları çok belli! Bir diğer büyük otomotiv pazarı olan Hindistan da 2030 yılına kadar ülkede satılan her otomobilin elektrikli motora sahip olması gerektiğini duyurmuştu. Elektrikli otomobiller konusunda Avrupa'nın en gelişmiş pazarı olan Norveç'te 2025 yılında satılan her otomobil ve hafif ticari araç sıfır emisyonlu araç olacak.

PEKİ MARKALAR?


Ülke yasaklarının ardından markalarda önlemlerini aldılar. Hatta gereğinden çok daha önce almışlardı. Volvo, 2020 yılından itibaren her modeline elektrikli motor entegre edeceğini açıklamıştı.

volvoev-kopya

Diesel Gate skandalından sonra VW ise 2020 yılından itibaren ID Family diye adlandırdığı sadece elektrikle çalışan otomobillerini piyasaya sunacak. Ayrıca şuan satışta elektrikli modelleri var.

vwid-kopya

Mercedes-Benz'de ise durumlar şöyle, hazırda hibrit motorlu otomobillerini satın alabiliyorsunuz buna ek olarak komple elektrikle çalışan modelleri 2022 yılından itibaren satışa başlanacak!

mercfseries-kopya

Jaguar I-PACE diye adlandırdığı tamamen elektrikli otomobilini bu yıl Cenevre Otomobil Fuarı'nda ortaya çıkaracak

jacipace-kopya

BMW markası zaten hibrit ve elektrikli otomobil satışlarını yapıyor.

bmwev-kopya

Toyota, Japon üretici elektrik ve alternatif yakıtla çalışan motor yapına ilk yatırım yapan markalardan biri. Her telden hibrit motorlu aracı olan marka, hidrojenle çalışan modeliyle de dikkat çekiyor.

toyota-hybrid-urun-gami-kopya

Honda markası ise hibrit motorlu araçları ürün gamında bulunduruyor. UrbanConcept EV modelini de son yıllarda lanse eden marka, bu model üzerinden tamamıyla elektrikli modelleriyle bizi tanıştıracak, çıkış tarihi ise 2019 yılı!

honda-urban-ev-concept-8-kopya

Nissan, Leaf modeliyle avrupa otomobil pazarında tutunan ve değer gören bir durumda.

2018-nissan-leaf-large-kopya

Ford'un hazırda bu tarz otomobilleri yok ama Amerikalı elektrikli otomobil üreticisi bir markayı sırf bu pazardan pay alabilmek için satın aldığı konuşuluyor.

ford-ev-kopya

Hyundai, hibrit modellerini geçen yıldan itibaren ülkemizde tanıtmaya başladı. KIA markasınında da aynı şekilde değişimler var.

hyundai-ev-kopya

Range Rover markasının da özellikle amiral gemisi olan modeli Range'de hibrit teknolojili motor sunuyor olması dikkat çekiyor.

range-rover-hybrid-kopya

Toyota'nın lüks markası olan Lexus, 2005 yılından beri hibrit modeller üretiyor. Ayrıca ülkemizde de satılıyor.

2017-lexus-hybrid-kopya

MINI'nin elektrikli versiyonları içinse 2019 yılı seçildi!

mini-kopya

Peugeot'un yeni 508 modelinde hibrit motorlu bir versiyon yer alacak.

508-kopya

Porsche Panamera ve Cayenne modellerinin hibrit motorlu versiyonları var.

panamera-kopya

Renault Zoe modelindeki menzil arttırma stratejisiyle pazardan payını alacağa benziyor.

zoe-kopya