Beyaz Saray'da yapılan toplantıda Herberd Diess Amerika'da ikinci fabrikayı kurmayı düşündüklerini, "Amerikan otomotiv endüstrisini de güçlendirecek küresel bir otomotiv ittifakı oluşturmak için Ford ile görüşmeler yapıyoruz" açıklamasıyla belirtmişti. Ford ve VW'in 19 haziran tarihinde küresel bir stratejik ortaklık hakkında görüştüklerini ilk defa duymuştuk. Ekim ayında da öne çıkan bu görüşmeler sonbahar ile birlikte iyice yoğun bir hal aldı.

Volkswagen Grup CEO'su Herbert Diess Volkswagen Grup CEO'su Herbert Diess


Bu görüşmeler üzerine Ford'tan gelen açıklama, "VW ile birden fazla alanda potansiyel gelecek hususunda görüşmeler yapıyoruz ancak detay vermek için henüz çok erken" yönünde oldu. VW'nin Amerika'daki üretim adedini arttırmak için Chattanooga'da bir fabrika olduğunu ve Tennesee'deki görüşmelerde başka seçeneklerde olduğunu belirtmişti. Bu durumun kararı ise 2019 yılının başında verilecek!

VW ve Ford arasında gerçekleşmesi beklenen anlaşma da VW, Ford için ortak platform üretimi sağlayarak Avrupa pazarında Ford'un tercih edilebilir bir hale gelmesini sağlayacak. Ford ise VW markasına Amerika'daki üretim kapasitesinin kullanılmayan kısmını vererek Alman markanın Amerika'daki üretimini gerçekleştirmiş olacak. Herbert Diess söz konusu VW ittifakının bir parçası olarak Ford'dan hisse senedi almadığını da belirtti.

shutterstock_760679017

Beyaqz Saray'daki toplantıya katılan Avrupa merkezli otomotiv markaları yöneticileri arasında Daimler'den Dieter Zetsche, BMW'den CFO Nicolas Peter ve VW'den de Herbert Diess vardı. Toplantının ana konusu ise Amerika'nın ithal otomobiller uyguladığı yüksek vergi. Amerika'nın yüksek vergisi sonucunda Avrupa'da Amerika'dan ithal edilecek olan otomobillere yüksek vergi uygulamıştı, ayrıca Çin'de bu yüksek vergiden payına düşeni almıştı.

Özellikle BMW ve Daimler markaları Amerika'da ürettikleri modelleri Çin'e yüksek adetlerle ihraç eden markalar. Diess, "Temelde bu yüzden buradayız, ek tarifelerden kaçınmak için bence iyi bir yoldayız" açıklamasında bulundu. Böyle bir dönemde VW ile Ford arasında yapılması planlanan ortaklık her iki markaya da ticari açıdan katkıda bulunacağı ortada...