Her geçen gün etkisi artan küresel ısınmanın günlük hayatımıza da dokunduğu oluyor. Özellikle mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıklar ve birden başlayan sağanak yağışlar bunlara örnek. Ülkemizdeki yol mühendisliği ve coğrafyanın engebeli yapısı ise yağan yağmurun birikmesine sebep oluyor. Bu su birikintilerinden en güvenli bir biçimde nasıl geçeceksiniz, sizler için sıraladık!

shutterstock_1059840017-kopya

1- Karşınızdaki su birikintisi beklediğinizden daha derin olabilir! Bu yüzden eğer sizden önce birikintisinden geçecek bir otomobil varsa önce onu izlemek için durabiliyorsanız aracınızı durdurun. O aracın geçişi sırasında güvensiz bir durum yoksa sizde bir kerede, ayağınızı gaz pedalından kaldırmadan normal bir hızla sudan geçebilirsiniz.

shutterstock_1121892992-kopya

2- Su, motor kaputunun üzerine kadar geliyorsa eğer aracınızı suya daha fazla girmeden geri çıkarmalısınız. Çünkü hava filtresinden içeriye su girerse ki bu durum motora su emdirmek oluyor, işler daha da zorlaşacaktır.

shutterstock_1126084043-kopya

3- Su birikintisine girdiğinizde fren yapmak! Kesinlikle yapmamanız gereken bir davranıştır. Bunun yerine ya ayağınızı gazdan çekin ya da aynı şekilde gaz pedalına basarak sudan geçmeye devam edin. Fren yaptığınız durumda, su birikintisi lastiklere buz etkisi yapar ve kontrolü güç bir durumla karşılaşırsınız.

shutterstock_1126086392-kopya

4- Suya girerken direksiyonu çevirmeye çalışmak gibi bir davranışta sizi trafik kazasıyla yüz yüze bırakabilir. Bu yüzden su birikintisine girdiğiniz andan itibaren direksiyonu sıkı bir biçimde tutmanın haricinde başka bir şey yapmayın!

shutterstock_1126089269-kopya

5- Su birikintisinden geçtikten sonra otomobilin frenlerini sık sık fren yaparak kontrol edebilir, ıslanan fren diski yüzeyini tekrar kuru hale getirmeniz de önemlidir.

shutterstock_1139054495-kopya

Su birikintisinin içinde neyle karşılaşacağınızı bilemeyebilirsiniz. Bu yüzden temkinli geçişler her zaman en güvenlisidir. Küçük vites ve yüksek motor devri otomobilin motorunun çalışması için en önemli durumlardır. Su geçişlerinde vites değiştirmemeniz de önerilir.