Hava kirliliğinin kadınlarda meme kanseri riskini artırdığı belirlendi. Kanada’nın başkenti Ottawa’daki Carleton Üniversitesi Sağlık Bilimleri Araştırmacısı Dr. Paul Villeneuve başkanlığındaki ekip, 20 yıl boyunca yaklaşık 90 bin Kanadalı kadını izledi.

Araştımacılar, hava kirliliğinin fazla olduğu bölgelerdeki genç kadınların, hava kirliliğinin az olduğu bölgelerde yaşayanlara oranla yüzde 30 daha fazla risk altında olduğunu buldu.

Dr. Villeneuve, "Hava kirliliğinin, meme kanseriyle bağlantısını gösteren kanıtlar saptadık.” dedi.

Önceki araştırmalarda hava kirliliğinin felç, kalp hastalığı ve akciğer kanseri gibi sağlık sorunlarına neden olduğuna dair bulgular elde edilmişti. Kanada'daki araştırma, hava kirliliği ile  meme kanseri arasındaki ciddi bağlantıyı gösteren ilk çalışma oldu.

Araştırmaya katkıda bulunanlardan Toronto Üniversitesi Dalla Lana Halk Sağlığı Okulu'ndan Dr. Anthony Miller, dünya genelinde hava kirliliğinin azaltılmasının önemine dikkati çekerek  "Çok fazla hava kirliliği olan bir bölgede yaşıyorsanız, bunu sona erdirmek için elinizden gelenin en iyisini yapmalısınız. Mecbur olmadıkça dışarı çıkmayın. Pencerelerinizi kapalı tutun, iyi filtrelere sahip iyi bir klimaya sahip olun. Şu anda, insanların yapmasını önerebileceğimiz tek şey bu.” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, her yıl yaklaşık 7 milyon kişi kirli hava kirliliğinin yol açtığı sağlık sorunları nedeniyle ölüyor.

Çalışma, "Environmental Epidemiology" dergisinde yayımlandı.

AA

[old_news_related_template title="Dünya Beyin Günü'nde hava kirliliğine dikkat çekilecek" desc="22 Temmuz'da kutlanan Dünya Beyin Günü bu yıl 'Beyin Sağlığı İçin Temiz Hava' sloganı ile öne çıkılacak. Tüm dünyada etkileri daha çok hissedilen hava kirliliğinin bir çok nörolojik hastalığın oluşmasına sebep olduğunu belirten Türk Nöroloji Derneği Başkanı Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji AD Başkanı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk, bu konuda yaratılan farkındalığın öneminden bahsetti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/07/iecrop/shutterstock_442710433_16_9_1531570008.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/dunya-beyin-gununde-hava-kirliligine-dikkat-cekilecek-2521005/"]

[old_news_related_template title="Akciğer hastalıkları neden artıyor?" desc="Türk Toraks Derneği’nin Türk Toraks Derneği 21.Yıllık Kongresi'nde profesörler akciğer rahatsızlıklarını masaya yatırdı. Uzmanlar temizlik ürünlerinin kullanımlarına, hava kirliliğine ve bazı mesleklere dikkat çekti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/04/iecrop/akciger-shutter_16_9_1523963453.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/akciger-hastaliklari-neden-artiyor-2356071/"]

[old_news_related_template title="Türk Toraks Derneği'nden çarpıcı açıklamalar: Türkiye boğuluyor!" desc="Şu an Türkiye'de nefes alınabilecek tek il Rize. Uzmanlar Ankara ve İstanbul'un birçok bölgesinin derhal terk edilmesi gerektiğini söyleyerek, hava kirliliğinde gelinen vahim noktaya vurgu yapıyor. Fosil yakıtlarla ihtiyacımızdan fazla enerji üretiliyor. Çocukların akciğerleri, daha gelişemeden hastalanıyor. Yine de Karadeniz'deki ciğerlerimiz Cerrattepe'ye, yemyeşil doğasıyla Çanakkale'ye ve daha yüzlerce noktaya santraller ve maden ocakları yapmak istiyoruz. Boğulan Türkiye'yi daha çok nefessiz bırakıyoruz. İşte Türk Toraks Derneği'nden, Türkiye'deki hava kirliliği gerçekleri..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/11/rize.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/saglik/turk-toraks-derneginden-carpici-aciklamalar-turkiye-boguluyor-2099938/"]