Acil servislerin bu tip şiddet vakalarına neden bu kadar açık olduğunu değerlendiren Doç. Dr. Haldun Akoğlu şunları söyledi: Hastanelerdeki güvenlik önlemleri derhal artırılmalı. Acil servislerde yeterli ve eğitimli güvenlik görevlileri çalışmıyor. Bu görevliler ihale kanunu gereği taşeron sistemle alınan, kadrolu olmayan çalışanlar. Maaşları düşük ve yetkin değiller. Bu nedenle bu vakaları yaşıyoruz. Hastanelerde yetkin, iletişim becerileri yüksek kişiler çalışmalı, maaşlar artırılarak buralarda çalışmaları özendirilmeli.

"BEYAZ KOD UYGULAMASI ÇALIŞANLAR İÇİN EZİYET GİBİ"

Bugün hastane acil servislerinde dedektör yok, kimlik kartı kontrolü yok, hasta mahremiyetini koruyacak bir engel yok. İnsanlar ellerini kollarını sallayarak istedikleri gibi içeri giriyorlar. Bu girişleri engellendiği zaman da kavga çıkartıyorlar. Giriş çıkışlar elektronik güvenlik noktaları ile çok iyi takip edilmeli. Sağlık çalışanları için uygulanan 'Beyaz Kod' sistemi ise çalışanlar için bir eziyet gibi. Bu kodu veren doktorlar, sonraki bütün hukuki süreci tek başına takip etmek zorunda bırakılıyor. Bu nedenle de beyaz kodla uğraşmak istemiyorlar. Bir an önce doğru adımların atılması gerekiyor.

2 GÜNDE 3 ŞİDDET VAKASI

İstanbul'da bu hafta üç farklı acil serviste üç şiddet olayı yaşandı. 2 kişinin öldüğü, biri doktor iki kişinin de yaralandığı bu olaylar, acil servislerdeki güvenlik sorunlarına dikkat çekiyor. Türkiye Acil Tıp Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ersin Aksay konu ile ilgili görüşlerini sozcu.com.tr'ye aktardı.

Türkiye Acil Tıp Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ersin Aksay son bu hafta 2 gün içerisinde, aralarında 30 km mesafe bulunan acil servislerde 3 şiddet olgusu yaşandığını belirterek, acil servisler için acil güvenlik önlemleri alınması gerektiğini söyledi.

VAKA 1

Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği'nde geçtiğimiz çarşamba gecesi görev yapan sorumlu uzman doktor hasta yakını tarafından ciddi şekilde darp edildi ve hastaneye yatırıldı.

VAKA 2

Aynı gün Pendik'te bulunan Marmara Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin otopark bölümünde gözaltına alınmak istenen şüpheli bir şahıs, bir jandarma görevlisini yaralayıp olay yerinden kaçtı.

VAKA 3

marmara-universitesi-egitim-arastirma-iha

Son olarak geçtiğimiz salı günü, Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde silahlı saldırı gerçekleşti ve bu saldırı sonucunda Ramazan Sarı ve eşi Suzan Sandıkçı Sarı hayatını kaybetti.

ACİL SERVİS HEKİMLERİ TEDİRGİN ÇALIŞIYOR

Acil servislerin bu tip şiddet vakalarına neden bu kadar açık olduğunu değerlendiren Prof. Dr. Ersin Aksay şunları söyledi: Acil servislerimiz çok kalabalık, bazı hastanelerde günde 2000 civarında acil servis başvurusu olmaktadır. Bunların aslında önemli bir kısmı acil olmayıp, daha kolay ve kaliteli sağlık hizmeti alabilmek için acil servislere başvuran hastalar. Ne yazık ki bu kadar yoğun hasta yükü altında kalan hekimler işlerini yapmakta zorlanmakta, bir de üzerine hasta ve hasta yakınlarının tacizi eklenmektedir. Şu anda ülkemizin dört bir yanındaki acil servis hekimleri büyük bir tedirginlik içinde hizmet vermektedir.

Hastanelerdeki güvenli zafiyeti de sağlık çalışanlarına karşı şiddete adeta davetiye çıkarmaktadır. Acil servislerde yeterli sayıda ve eğitimli güvenlik görevlileri çalışmıyor. Hastanelerde yetkin, iletişim becerileri yüksek güvenlik görevlileri çalışmalı, maaşlar artırılarak buralarda çalışmaları özendirilmelidir. Hasta yakınları ellerini kollarını sallayarak istedikleri gibi acil servislere girip çıkabilmektedir. Acil servislere hasta yakınlarının girişi mutlaka sınırlandırılmalı, ancak kontrollü girişlere izin verilmelidir.