Dünyada yılda 1,3 milyon kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan akciğer kanseri hakkında bilmek istediğiniz tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz... Akciğer kanseri nedir? Akciğer kanserinin nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri...

AKCİĞER KANSERİ NEDİR?

Akciğerlerde anormal hücrelerin kontrolsüz olarak çoğalması sonucu bir kitle (tümör) oluşturması ile başlıyor. Burada oluşan kitle öncelikle bulunduğu ortamda büyüyor, daha ileriki aşamalarda ise çevre dokulara veya dolaşım yoluyla uzak organlara (karaciğer, kemik, beyin, vb) yayılarak hasara yol açıyor.

Akciğer kanserine neden olan sebepler arasında, sigara, asbest, hava kirliliği ve genetik yatkınlık yer almaktadır.

AKCİĞER KANSERİNİN NEDENLERİ

Sigara içmek, hem sigara içenlerde hem de sigara dumanına maruz kalan insanlarda akciğer kanserlerinin çoğuna neden olur. Ancak akciğer kanseri, sigara içmeyenlerde ve sigara dumanına uzun süre maruz kalmayanlarda da ortaya çıkar. Bu durumlarda, akciğer kanserinin açık bir nedeni olmayabilir.

AKCİĞER KANSERİNİN BELİRTİLERİ

Akciğer kanseri tipik olarak en erken evrelerinde belirti ve semptomlara neden olmaz. Akciğer kanserinin belirtileri ve semptomları genellikle sadece hastalık ilerlediğinde ortaya çıkar.

Akciğer kanserinin belirtileri ve semptomları şunları içerebilir:

- Geçmeyen öksürük
- Kan tükürmek
- Nefes darlığı
- Göğüs ağrısı
- Ses kısıklığı
- Sebepsiz kilo kaybı
- Kemik ağrısı
- Baş ağrısı
- Yorgunluk ve halsizlik
- Yutma güçlüğü

AKCİĞER KANSERİNİN TÜRLERİ

Doktorlar akciğer kanserini mikroskop altında akciğer kanseri hücrelerinin görünümüne göre iki ana türe ayırırlar.

İki genel akciğer kanseri türü şunları içerir:

Küçük hücreli akciğer kanseri

Küçük hücreli akciğer kanseri neredeyse sadece ağır sigara içenlerde görülür ve küçük hücreli olmayan akciğer kanserine göre daha az görülür.

Küçük hücreli olmayan akciğer kanseri

Küçük hücreli olmayan akciğer kanseri, benzer şekilde davranan çeşitli akciğer kanserleri için bir şemsiye terimdir. Küçük hücreli olmayan akciğer kanserleri arasında skuamöz hücreli karsinom, adenokarsinom ve büyük hücreli karsinom bulunur.

[old_news_related_template title="Akciğer hastalıkları neden artıyor?" desc="Türk Toraks Derneği’nin Türk Toraks Derneği 21.Yıllık Kongresi'nde profesörler akciğer rahatsızlıklarını masaya yatırdı. Uzmanlar temizlik ürünlerinin kullanımlarına, hava kirliliğine ve bazı mesleklere dikkat çekti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/04/iecrop/akciger-shutter_16_9_1523963453.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/akciger-hastaliklari-neden-artiyor-2356071/"]

AKCİĞER KANSERİNDE RİSK FAKTÖRLERİ

Akciğer kanseri için risk faktörleri şunlardır:

Sigara içmek: Akciğer kanseri riskiniz her gün içtiğiniz sigara sayısı ve kullandığınız yıl sayısı ile artar. Sigarayı bırakmak akciğer kanseri gelişme riskinizi önemli ölçüde azaltabilir.

Sigara dumanına maruz kalma: Sigara içmeseniz bile, sigara dumanına maruz kalırsanız akciğer kanseri riskiniz artar.

Asbest ve diğer kanserojenlere maruz kalma: Asbest ve kansere neden olduğu bilinen diğer maddelere (arsenik, krom ve nikel gibi) maruz kalması, özellikle sigara da içiyorsanız, akciğer kanserine yakalanma riskinizi artırabilir.

Akciğer kanserinin aile öyküsü: Ebeveyn veya kardeşlerden birinde akciğer kanserinin olması, diğer çocuklarda da görülme riskini artıran önemli etkenlerden biridir.

AKCİĞER KANSERİNİN TANISI

Akciğerinizde bir kitle olup olmadığını anlamak için akciğer filmi ya da akciğer tomografisi gibi birden fazla test gerekli olabilir. Eğer akciğerinizde bir anormallik tespit edilirse, biyopsi öncesinde PET/BT ile bu kitlenin ne olduğu değerlendirilerek, kitlenin yapısının tespit edilmesi için biyopsi yapılacaktır. Biyopsi için akciğerdeki şüpheli bölgeden doku örneği çıkarılır ve hastalığı tanımlamak için mikroskop altında incelenir. Yakındaki lenf düğümlerinden de doku örneği alınabilir.

Biyopsi Yöntemleri;

Bronkoskopi: İnce ve ışıklı bir tüpün ağızdan sokularak hava yollarının incelenmesi esasına dayanır. Şüpheli ya da tümör bölgesine yakın bronş mukozasından küçük bir doku parçası alınır.

İğne Aspirasyonu: Göğüs duvarından tümör bölgesine doğru bir biyopsi iğnesi sokularak tümörden küçük bir doku parçası alınması işlemidir. Bu işlem radyolojik görüntüleme eşliğinde yapılır.

Torasentez: Bir biyopsi iğnesi kullanılarak akciğerleri çevreleyen sıvıdan örnek alınmasıdır.

Torakotomi: Doğrudan tümörden bir parça almak amacıyla göğüs kafesinin cerrahi müdahale ile açılmasıdır. Biyopsi sonucu hastanın akciğer kanseri olduğu belirlenirse testler uygulanarak kanserin ne kadar yayıldığı (evresi) araştırılır.

AKCİĞER KANSERİNİN TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Küçük hücreli olmayan akciğer kanseri: Küçük hücreli olmayan akciğer kanseri hastaları bir çok değişik yolla tedavi edilebilirler. Tedavinin seçimi hastalığın yaygınlığı ile ilgilidir. Cerrahi müdahale en yaygın tedavi şeklidir. Radyoterapi ve kemoterapi de hastalığın süresini yavaşlatma ve semptomları kontrol etmede kullanılabilir.

Küçük hücreli akciğer kanseri: Birçok vakada hastalık, tanı konduğunda vücudun diğer bölümlerine de yayılmış durumdadır. Bu nedenle cerrahi tedavi, küçük hücreli akciğer kanserinde çok az uygulanır. Doktorlar vücuda yayılmış kanser hücrelerine ulaşmak için genellikle kemoterapi uygulamasını tercih ederler. Kemoterapi içeren tedavi de, akciğerdeki kanserler veya vücudun diğer bölümlerindeki kanserler hedeflenerek uygulanabilir. Bazı hastalara beyine yönelik radyoterapi, orada kanser olmasa da uygulanabilir. Bu tedaviye koruyucu beyin ışınlaması denir. Bu beyinde kanser (tümör) oluşmasını engellemek için verilir. Tümörün büyüklüğüne, yayılımına ve patolojik tipine bağlı olarak aşağıdaki tedavilerden biri veya birden fazlası kullanılabilir:

- Cerrahi tedavi (Tümörün ameliyatla çıkarılması)
- Kemoterapi; neoadjuvan (cerrahiden önce) ve adjuvan (cerrahi sonrası)
- Radyoterapi (ışın tedavisi)

[old_news_related_template title="EÜ'de akciğer kanserini nefesle teşhis edebilen sistem geliştirildi" desc="Ege Üniversitesinde yürütülen çalışmayla akciğer kanserini nefes yoluyla tespit eden biyomedikal sistem oluşturuldu. Biyopsi almadan ön tanı şansı tanıyan sistemin, ilk testlerde hastalığı yüzde 80 oranında belirleyebildiği belirtildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/05/iecrop/resimid_5014405_16_9_1526646097.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/eude-akciger-kanserini-nefesle-teshis-edebilen-sistem-gelistirildi-2415741/"]