Son günlerin en önemli sağlık gündemlerinden birisi de aşılar... Konu ile ilgili anne babalara önemli bilgiler veren Türk Pediatri Kurumu da yaptıkları toplantıda bu konuya değindi ve endişeleri gideren açıklamalar yaptı. Sorularımızı yanıtlayan Türk Pediatri Kurumu Genel Sekreteri Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, aşılar konusunda doğru bilinen yanlışları ve aşı ile beraber çocukları gripten korumanın yollarını anlattı.

Türk Pediatri Kurumu Genel Sekreteri Prof. Dr. Haluk Çokuğraş Türk Pediatri Kurumu Genel Sekreteri Prof. Dr. Haluk Çokuğraş


Aşılar konusunda halk arasında hangi yanlış bilgiler dolaşıyor? Örneğin hastalıkla bağışıklık kazanmanın aşıdan daha iyi olduğu, kimi aşıların birlikte yapıldığında ani ölüme sebep olduğu gibi yaygın inanışlardan örnekler verebilir misiniz? Ve bunların doğrularını anlatabilir misiniz?

Öncelikle aşıların birlikte yapıldığında ani ölüme yol açması diye bir şey kesinlikle yoktur. Tamamen uydurmadır. Hastalığı geçirdiğinizde de tabii bağışıklık kazanabilirsiniz, ama bu geçirdiğiniz hastalık menenjit, çocuk felci, difteri ya da kızamık gibi bir hastalıksa, zaten ÖLMÜŞ ya da SAKAT KALMIŞ olacağınız için bu kazandığınız bağışıklığın size bir faydası olmayacağı (!) kesindir. Aşılar hastalanmamak, hastalıklara bağlı komplikasyon geçirmemek, sakat kalmamak ve sonuçta toplumdan o hastalığı tamamen silmek için gereklidir. Tıpkı çiçek hastalığı ve çocuk felcinde olduğu gibi. Uygulanan çocuklu aşıları sayesinde bugün dünyada çiçek hastalığı yok. Ülkemizde ise 10-15 yıl öncesine kadar korkulu rüyamız olan çocuk felci tamamen silinmiş durumdadır. Kızamık, difteri, yeni doğan tetanosu ve Hepatit B gibi ciddi ve ölümcül hastalıklar artık hiç görülmemektedir. Üniversite hastanelerinde tıp fakültesi öğrencilerine gösterecek menenjit olgusu bulamamaktayız. Onun için lütfen bu saçma ve temelsiz gerekçelerle aşı yaptırmaktan kaçınmayınız. Unutmayın ki, aşılar insanoğlunun hastalıklarla olan mücadelesindeki en önemli kazanımlardır.