Ayak bileği ekleminin her iki yanından aşırı zorlanması ökçe kemiği ve ayak bileğinin normal yuvasından gelerek çıkması veya zorlanması.Eklemi yerinde tutan bağların gerilmesi bazen yırtılması gibi nedenlerle meydana gelen ayak burkulması ile ilgili merak edilenleri haberimizde bulabilirsiniz... Ayak burkulması nedir? Ayak burkulmasında tedavi nasıl olur? Ayak burkulmasında yapılması gerekenler...

AYAK BURKULMASI NEDİR?

Bağlarınız kemiği kemiğe bağlayan ve eklemlerinizi yerinde tutan sert, elastik benzeri bantlardır. Burkulma, bağın liflerinin yırtılmasından kaynaklanan bir bağın yaralanmasıdır. Bağ kısmi bir yırtılmaya sahip olabilir veya tamamen parçalanabilir. Ayak bileği burkulmaları en yaygın burkulma türüdür. Bilek, diz ve başparmak burkulmaları da yaygındır. Burkulmuş bağlar sıklıkla hızla şişer ve ağrılıdır. Genel olarak, ağrı ve şişlik ne kadar büyükse, yaralanma daha şiddetlidir. Burkulmaların şiddeti 1. dereceden 3. dereye kadar değişir.

Derece I - Burkulma oldukça hafiftir, mikroskobik yırtıklara veya bağların gerilmesine neden olur.

Derece II (orta) - Bağlar kısmen yırtılmış olabilir ve gerilme daha şiddetlidir.

Derece III (şiddetli) - Bağlar tamamen yırtılır, bu yüzden ayak dengesiz olabilir ve artık ağırlık taşıyamaz.

Ayak her bir adımda vücudun tüm ağırlığını taşıdığından ve çok sayıda kemik ve eklem içerdiğinden, ayağın yüksek burkulma riski altında olmasını bekleyebilirsiniz. Ancak, ayağın burkulma hareketlerine veya kıvrımlarına maruz kalan belirli spor veya mesleklere dahil kişiler dışında, ayak burkulmaları oldukça nadirdir.

[old_news_related_template title="Ayak ağrısı neden olur? Ayak ağrısı nasıl geçer? İşte tedavisi..." desc="Ayağınız karmaşık kemikler, bağlar, tendonlar ve kaslar ağıdır. Vücut ağırlığınızı taşıyabilecek kadar güçlü olan ayağınız, yaralanmaya ve ağrıya yatkın olabilir. Kas iskelet sistemi rahatsızlıkları arasında çok sık görülen problemlerden biri olan ayak ağrısı hakkında merak edilenleri haberimizde bulabilirsiniz... Ayak ağrısı neden olur? İşte ayak ağrısı tedavisi..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/09/iecrop/shutterstock_383176324_16_9_1536298537.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/ayak-agrisi-neden-olur-ayak-agrisi-nasil-gecer-iste-tedavisi-oub2-2613137/"]

AYAK BURKULMASINDA YAPILMASI GEREKENLER

Burkulma sonrasında ilk yapılması gereken şey ayağınızı dinlendirmektir. Mümkün olduğu kadar üstüne basmamanız çok önemlidir. Bunun sonrasında yapılması gereken tedavi seçenekleri şu şekilde sıralanabilir:

- Ayağımızı kalp seviyesinde yukarıda olacak şekilde yüksekte tutmak.

- Buz tedavisi uygulamak. Buz yanıklarından korunmak için buzu cilt ile direkt temasından sakının. Buzu bir torbaya koyarak bir havlu üzerinden uygulama yapmanız daha sağlıklı olacaktır.

- Ayak bileğinde ağrı fazla ve morluk da varsa hemen uzman bir doktora görünmekte yarar var.

- Doktora gitme şansınız yoksa şişlik inene kadar ayağınızın üzerine basmamayı gerekirse koltuk değneği kullanmak.

- Basit burkulmalar için buz tedavisi veya ayağınızı birkaç gün yüksekte tutarak bandaj tedavisi yeterlidir.

shutterstock_653221264

AYAK BURKULMASINDA TEDAVİ

Ayak burkulması çok hafif olduğu durumlarda yani derece 1 olarak isimlendirildiğinde bağlarda kopma olmaz, ancak esneme görülür, bağ çevresinde su toplanması (ödem) olur. Tedavisinde ise hastanın ayağına elastik bandaj sarılır, istirahat etmesi ve çok yürümemesi önerilir. Ayak bileğini 48 saat süreyle sırtüstü yatarak, kalp seviyesinden yukarı kaldırarak yatması istenir. Bu yapıldığında ayağın da şişmesi engellemiş olur. Aynı zamanda buz uygulamasına da devam etmek gerekir. Buz uygulamasını iki gün süresince iki saatte bir 15’er dakika tekrarlamak fayda sağlar. Genellikle üç hafta içerisinde ayak burkulması iyileşir.

2. derecede bağlar kısmi olarak yırtılır. Muayene sonucunda ayak bileğinde gevşeklik olduğu saptanır. Tedavisinde kişinin yaralanmasının derecesine göre kısmi olarak alçı- atel veya özel ayak bileklikleri uygulanabilir. Bu sayede hastanın ayak bileğinin hareketsiz kalarak bağların iyileşmesi hızlandırılmış olur. Ayrıca ödem çözücü ve ağrı kesici ilaçlar verilir. Eğer hasta yeterli sürede istirahat ederse iyileşme süresi 3-6 haftayı bulur.

3. derecede ise bağ koptuğundan kendi kendine iyileşmesi mümkün olamayabilir. 3. derecedeki ayak burkulmasının tedavisinde, kopan bağın tamir edilmesi gerekir ya da başka yerden bağ alıp nakletmek söz konusu olur. Bağ tam koptuğundan ayağın ameliyat sonrası iyileşmesi daha uzun sürer.