Birçoğumuz zaman zaman ayak terlemesinden şikayet ederiz. Bazı insanlar için terli ayaklar utanç verici ve rahatsız edici olabilecek sürekli bir problemdir. Bazı insanlar için bu, günlük yaşamlarını önemli ölçüde etkileyebilir ve başkalarıyla sosyal ilişkide azalmaya neden olabilir. Peki, ayak terlemesi nedir ve neden olur? Ayak terlemesini önlemek için neler yapılabilir? Merak ettiğiniz her şeyi haberimizde bulabilirsiniz...

AYAK TERLEMESİ NEDİR?

Aşırı ayak terlemesi genellikle ayak tabanında ortaya çıkan bir terlemedir. Sadece ayaklarda olabileceği gibi sıklıkla ellerde, koltuk altları ve yüz (kafa) bölgesi terlemesi ile birlikte olabilir.

Aşırı ayak terlemesi kişinin günlük faaliyetlerini, sosyal yaşantısını, öğrenimini, iş hayatını, psikolojik durumunu etkileyecek derecede ise, bu duruma aşırı ayak terlemesine (plantar hiperhidroz) denir.

Ayak terlemesi sıkıntı oluşturmayacak miktarda olduğu sürece sağlıklı ve gereklidir. Ancak, bazı insanların ayakları doğal olarak diğerlerinden daha fazla terler, ancak bu durum onlarda herhangi bir sorun ya da rahatsızlığa neden olmaz. Ergenlik, gebelik ve menopoz sırasındaki değişiklikler ayak terlemesini de artırabilir. Bütün gün ayakta duran insanlar ayaklarının daha fazla terlediğini fark edebilir.

AYAK TERLEMESİNİN NEDENLERİ

Ergenlerde ve genellikle 25 yaşın altındaki kişilerde, ayak terlemesi muhtemelen vücuttaki değişen hormon seviyeleri tarafından tetiklenen aşırı aktif ter bezlerinden kaynaklanır. Ayak tabanlarındaki (ve el avuçlarındaki) ter bezlerinin çoğunlukla duygulara yanıt vermesiyle hem zihinsel hem de duygusal stres yaygın bir nedendir.

Ayak terlemesi (avuç içi ve koltuk altı ve yüz / kafa derisi ile birlikte) simetrik olma eğilimindedir. Tam neden bilinmemektedir, ancak esas olarak aşırı aktif ter bezlerinden kaynaklanmaktadır. Bazı durumlarda, neden genetik olabilir.

Mümkün olan diğer nedenler arasında, bazen yapısal bir problemin neden olduğu, ayağın yorgun ya da yorulmuş olduğu için, örneğin ayaklarınızı tüm gün ayakta tuttuğunuzda, ayak üzerindeki stresi sayılabilir.

[old_news_related_template title="Aşırı terleme tedavi edilebiliyor mu?" desc="Sosyal hayatı oldukça etkileyen aşırı terlemenin yüzde 95'e varan oranda tedavisinin mümkün olduğunu belirten Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Muharrem Erol, konu ile ilgili bilgiler verdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/05/iecrop/shutterstock_121466269_16_9_1527167045.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/asiri-terleme-tedavi-edilebiliyor-mu-2427509/"]

AYAK TERLEMESİNİ ÖNLEMEK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Basit bir günlük ayak hijyeni genellikle terli ayaklarla baş etmede etkilidir. Bu, ayaklarınızı anti-bakteriyel sabunla yıkamak, krem uygulamak ve / veya emici bir ayak tozu kullanmak ve her gün aynı ayakkabıyı giymemek şeklinde olabilir.

Çorap giymek de özellikle yün, pamuk veya yün / pamuk karışımı gibi nemi emen esas olarak kabul edilir. Ek olarak, çıkarılabilir iç tabanlık ve koku giderici etkisi olan ilaçlı tabanlık, çok fazla teri çektiği için tavsiye edilebilir.

Ayaklarınızın nefes almasını sağlayan deriden ve iyi yapılmış ayakkabılar kullanılması ayak sağlığı açısından çok önemlidir.

Yaz aylarında sandaletler veya terlikler ayaklarınızın nefes almasına yardımcı olur.

Çok terli ayakları kurutmaya yardımcı olması için duş veya banyodan sonra parmak aralarını tuvalet ispirtosu ile silin.

TEDAVİ SEÇENEKLERİ

Aşırı terleyen veya ayaklarında hiperhidroz bulunan insanlar için başka tedaviler de mevcuttur. Normal ayak bakımının etkili olmadığı ve daha uzun süreli koşullar için daha ciddi vakalarda, doktorunuz size iyontoforez (elektriksel stimülasyon) ve Botulinum toksin enjeksiyonları (botox) tavsiye edebilir.

[old_news_related_template title="Ayak kokusunu önlemenin yolları" desc="Ayakkabılarımızın da kokmasına sebep olan ayak kokusu günlük hayatımızı olumsuz etkiler. Özellikle yaz aylarında kapalı ayakkabı giydiğimizde bu sorunla daha çok karşılaşırız, ancak çözümü olmayan bir problem değildir. İşte ayak kokusundan kurtulmanın yolları..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/08/iecrop/ayak-kokusu-1-custom-1_16_9_1534843441.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/ayak-kokusunu-onlemenin-yollari/?_szc_galeri=1"]