Uzmanlar bacaklarda şişme ve ağrının mutlaka toplardamar tıkanıklığı (derin ven trombozu) açısından tetkik edilmesi gerektiğini vurguluyor. Çoğu zaman bu toplardamar tıkanıklığı belirtilerinin altta bulunan bir kanseri işaret edebileceği gibi sıklıkla akciğer kanserinin ilk belirtisi olabileceğini, tedavi-takip aşamasında da sıklıkla görülebileceğini vurguluyorlar.

Akciğer kanserli hastalarda toplardamar tıkanıklıklarının çok rastlandığına değinen uzmanlar bacaklarda şişme ve ağrı gibi şikayetlerin dikkate alınması gerektiğine vurgu yapıyor. Derin ven trombozu denilen bu durum zamanında önlem alınmazsa akciğer embolisine neden olup hayati sonuçlar doğurabiliyor. Konu ile ilgili bilgi veren Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Özkan Demirhan,” Kanserli hastalarda toplar damar tıkanıklıklarına çok sık rastlıyoruz. Kanser hastalarının kanındaki yapısal bozukluklar, pıhtılaşmaya olan eğilimlerden dolayı toplar damarlarda pıhtılaşmadan dolayı sıkıntılar yaşanabiliyor” dedi.

AKCİĞER KANSERİ TEŞHİSİ KONULABİLİR

akciger

Akciğer kanseri teşhisi konulmamış bazı hastalarda toplar damar tıkanıklıklarından dolayı yapılan ileri tetkiklerde akciğer kanseri teşhisinin de konulabildiğine değinen Demirhan,” Özellikle akciğer kanserli hastalarda toplar damar tıkanıklığı akciğer kanserinin bir işareti olabiliyor. Bu nedenle bacaklardaki şikayetleri atlamamak gerekir. Derin ven trombozu dediğimiz bacaktaki toplar damar tıkanıklığından dolayı bacaklarda şişme ve ağrı meydana geliyor. Bu bize direkt kansere bağlı bir pıhtılaşma bozukluğunu gösterebiliyor” ifadelerini kullandı.

MUTLAKA ÖNLEM ALINMALI

Bu durumun ihmal edilmesi durumda hayati sonuçlar doğurabileceğine değinen Özkan Demirhan,” Bazen buradaki pıhtıların akciğere gitmesi sonucu akciğer embolisi dediğimiz çok ciddi durumlara da yol açabiliyor. Bu yüzden tedbir erken alınmalı. Akciğer kanserinin teşhisi konmuş hastalar ameliyat esnasında, ameliyat sonrası hatta ameliyat olamayacak hastalar da dahi toplardamar tıkanıklıkları medyana gelmekte. Hastalar kanserden kaybedilmese bile toplardamar pıhtılaşmasından kaybedebiliyor. Bu pıhtılaşmalar mutlaka hekim kontrolünde medikal tedavi ile tedavi edilmektedir. Tedavi seçenekleri arasında başta kan sulandırıcılar olmak üzere ağızdan alınan ilaçlar, cilde yapılan iğne, damardan verilen kan sulandırıcılarla ve antiembolik çoraplarda kullanılmakta. Nadir durumlarda ana toplar damara filtre konulmakta” bilgilerini verdi.

[old_news_related_template title="Pıhtı küçük, riski büyük... Dünyada en çok ölüme sebep olan hastalık: Tromboz" desc="Tromboz, dünyada her yıl 3 milyon, Türkiye'de ise 30 bin kişinin ölümüne sebep oluyor. Bacak ya da kollarda oluşan bir pıhtı ölümcül sonuçlar doğurabiliyor. Üstelik bebek ya da yaşlı, hepimiz bu riski taşıyoruz. En çok tehlikede olan grup ise ofis çalışanları... Ancak bu tehlikenin karşısında alınabilecek önlemler de çok basit. Ofis çalışanları nelere dikkat etmeli, uzun yolculuklarda nasıl önlemler almalı, belirtileri neler? Uzmanlar hayati bilgiler verdi..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/10/ofis.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/saglik/pihti-kucuk-riski-buyuk-dunyada-en-cok-olume-sebep-olan-hastalik-tromboz-2048775/"]

[old_news_related_template title="Kronik Derin Ven Trombozu belirtileri ve tedavisi" desc="Kronik derin ven trombozu insan hayatını trafik kazalarından daha çok tehdit ediyor. Doç. Dr. Mert Dumantepe kronik dvt yani derin ven trombozu hakkında sayılı uzmanlardan biri. Herkesin merak ettiği ve halk arasında pıhtı olarak da bilinen “tromboz”un en zor türünü anlatıyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/10/wd-6.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/kronik-derin-ven-trombozu-belirtileri-ve-tedavisi/"]