Cinsel yolla bulaşan bir hastalık olan bel soğukluğu ile ilgili merak edilen tüm detaylar haberimizde... Çok eşli ve ilişki sırasında korunmayan kişilerde görülme sıklığı daha  fazla olan bel soğukluğu nedir? Nedenleri, belirtileri ve tedavisi...

BEL SOĞUKLUĞU (GONORE) NEDİR?

Cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır (STD). Neisseria gonorrhoeae adlı bir bakteriden kaynaklanır. Diğer mikroplarda olduğu gibi, başka bir kişide enfekte olmuş bir bölgeye dokunmaktan bel soğukluğuna neden olan bakteriyi alabilirsiniz. Bu mikroplar vücutta birkaç saniyeden daha uzun bir süre boyunca yaşayamazlar, bu nedenle bel soğukluğu, klozet veya kıyafetler gibi nesnelere dokunarak bulaşmaz.

Küresel olarak, her yıl yaklaşık 78 milyon yeni gonore vakası teşhis edilmektedir.

Bel soğukluğu kolayca tedavi edilir, ancak ciddi ve bazen kalıcı komplikasyonlara neden olabilir. Gonore enfeksiyonu uterusu veya fallop tüplerini etkilediği zaman kadınlarda pelvik inflamatuar hastalık görülür. Pelvik inflamatuar hastalık ile ilişkili en ciddi komplikasyon infertilitedir (kısırlık). Bel soğukluğu olan erkeklerde komplikasyonlar arasında epididimit (sperm taşıyan tüpün enflamasyonu) ve infertilite (kısırlık) bulunur.

BEL SOĞUKLUĞU NEDENLERİ

Neisseria gonorrhoeae isimli bakterinin neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Genellikle cinsel olarak aktif olunan 15-40 yaşlarında sık görülür. Bu hastalık vajinal, anal ya da oral ilişki yoluyla bulaşır. Aynı zamanda doğum sırasında anneden bebeğe geçebilir.

[old_news_related_template title="Çorapla uyumanın cinsel yaşama ilginç etkisi" desc="Çorapla uyumanın sağlığa olan etkileri ile alakalı birçok görüş ortaya atılmıştır. Bir takım araştırmalar yatağa çorapla girmenin faydalı olduğunu ortaya çıkarsa bile diğer görüşler bunun tam tersi yönünde. Yeni yapılan araştırmalar sonucunda ise çorapla uyumanın cinselliğe ilginç bir etkisini açıkladılar." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/06/iecrop/shutterstock_213149464-custom-1_16_9_1529998592.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/corapla-uyumanin-cinsel-yasama-ilginc-etkisi/?_szc_galeri=1"]

BEL SOĞUKLUĞU BELİRTİLERİ

Aktif gonorreal enfeksiyona rağmen semptomlar olmayabilir. Semptomlar, enfeksiyona maruz kaldıktan sonraki 1-14 gün arasında herhangi bir yerde ortaya çıkabilir. Erkekler ve kadınlar biraz farklı semptomlar yaşarlar; bunlar şunları içerebilir:

Erkekler:

- İdrar yaparken yanma ve penisten gelen beyaz, sarı ya da yeşilimsi akıntı
- Penis başında şişme yada kızarıklık
- Testislerde şişme yada ağrı
- Prostat iltihabına (prostatit) neden olabilir.
- Geçmeyen boğaz enfeksiyonu: Boğazda ağrı, kaşıntı, yutma güçlüğü ve boyun lenflerinde şişlik.
- Gözlerde ağrı, kızarıklık veya ışığa hassasiyet
- Eklemlerde kızarıklık ve ağrı
- Anal bölgede kaşıntı, ağrı veya kanama. Bu belirti anla bölgeyi tuttuğunu gösterir ve kadınlarda da görülebilir.

Bu belirtiler görüldükten sonra hastalık tedavi edilse bile bakteri vücutta birkaç hafta daha kalır.

Kadınlar:

- Vajinal akıntı
- İdrar yanması veya idrar yaparken ağrı
- İdrar yollarından koyu renkli akıntı
- Sık idrara çıkma
- Menstural dönemin(adet dönemi) daha ağır geçmesi
- Boğaz enfeksiyonu
- Cinsel ilişki sırasında ağrı veya kanama
- Karnın alt bölgesinde ağrı görülebilir.

Kadınlarda enfeksiyon ilerleyip tüplere ulaşırsa, burada oluşabilecek skar dokusu nedeniyle kısırlık gelişebilir.

Hem erkek hem de kadınlarda enfeksiyon bölgesindeki bakterinin kan yolu ile yayılımı sonrası sistemik belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtiler:

- Aralıklı ateş
- Eklem ağrıları
- Eklem iltihapları: özellikle diz, ayak bileği ve el bileğini etkiler
- Çeşitli cilt bulguları

Bu bakteri çok nadir olarak kalbin iç tabakasını tutarak iltihaplanmaya (endokardit) ve beyin zarını tutarak menenjite neden olur. Bu hastalıklar nadir görülse de oldukça ciddi sonuçlar doğurabilir.

[old_news_related_template title="Sevişmek için en uygun saat hangisidir?" desc="Kadın ve erkeklerin arzu duyduğu saatler vücutlarına göre değişiklik gösteriyor. En uygun sevişme saatleri de kadın ve erkekler açısından farlılıklar taşıyor. Yapılan araştırmalar sonucunda kadınlar ve erkekler için en uygun sevişme saatleri belli oldu. İşte o saatler..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/11/iecrop/shutterstock_1070850755-1_16_9_1543558633.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/sevismek-icin-en-uygun-saat-hangisidir/?_szc_galeri=1"]

BEL SOĞUKLUĞU TEDAVİSİ

Bel soğukluğu maruziyeti sonrası ilk 24 saatte başlanan etkin ilaç tedavisi koruma sağlar. Partnerin de aynı anda tedavi edilmesi enfeksiyonu kontrol altına almada önemlidir.

Güncel tedavide seftriakson, sefoksim, sefiksim, doksosiklin, streptomisin, levofloksasin ve azitromisin isimli etken maddeleri içeren antibiyotiklerin çeşitli kombinasyonları verilmektedir. Hangi antibiyotiğin hangi dozda verileceği hastalığın nereyi tuttuğuna, yaygınlığına ve diğer hasta faktörlerine göre doktorunuz tarafından seçilir. Son yıllarda bazı antibiyotiklere karşı direnç gelişmiştir. Sizin için en doğru antibiyotiğin hangisi olduğuna doktorunuz karar verecektir. Tedavi süresince cinsel ilişkiden kaçınmanız gerekmektedir.

İlaç tedavisi tamamlandıktan sonra yeniden test yaptırmanız gerekebilir.

[old_news_related_template title="Cinsel ilişki sonrası neden bağlanma hissi yaşanır?" desc="Cinsel ilişki sonrası birine daha derin duygularla bağlandığınızı, o kişiyi daha çok sevdiğinizi hissedebilirsiniz. Bunun sebebi karşınızdaki kişiye gerçekten sevmeniz de olabilir ya da beyninizin cinsel ilişki sonrası size yaşattıkları da. Bir insanla fiziksel birliktelik yaşadığınızda hormonlarınızda bazı değişiklikler meydana gelir. Çoğu insan bu şehvetli duyguları aşk ile karıştırabilir. Bir daha ki cinsel ilişkinizde akıl karışıklığı yaşamamanız için cinsel ilişki sonrası neden bağlanma hissi yaşanır sorusunun cevabını sizin için araştırdık." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/07/iecrop/shutterstock_640354078-custom-1_16_9_1530957858.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/cinsel-iliski-sonrasi-neden-baglanma-hissi-yasanir/?_szc_galeri=1"]