Karaciğer ve safra kesesi hakkında ipuçları veren bilirubin vücudun işleyişinden sağlık problemlerine kadar birçok noktada etkili. Peki, BIL: Bilirubin nedir? İdrarda bilirubin yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir? Bilmeniz gerekenlerle ilgili her şey haberimizde...

BIL: BİLİRUBİN NEDİR?

Bilirubin, vücudun normal olarak kırmızı kan hücrelerini parçalama işlemi sırasında ortaya çıkan sarımsı bir maddedir. Madde karaciğerde bulunur ve normal olarak sindirim sırasında vücuttan dışarı atılır. Karaciğeriniz hasar görürse, bilirubin kan ve idrara sızabilir. İdrarda bilirubin, karaciğer hastalığının bir belirtisi olabilir. Bilirubin seviyeleri yaş ve genel sağlık durumuna göre değişiklik gösterir. Normal bilirubin seviyeleri ise:

- Direkt (konjuge) bilirubin: 0 – 0,3 mg/dL (miligram/desilitre)

- Total bilirubin: 0,3 – 1,9 mg/dL'dir

Normal değer aralıkları laboratuvardan laboratuvara çok az miktar değişebilir.

shutterstock_763131370

BİLİRUBİN DÜŞÜKLÜĞÜ NE ANLAMA GELİR?

Kanda ve idrarda bilirubin düşüklüğü yükselebildiği gibi bazı sebeplerle düşük de çıkabilir. Bilirubinin düşük çıkması endişelenecek bir durum değildir. Bazı doktorlar düşüklüğünün kalp hastalıklarıyla ilgili olduğunu savunsa da henüz konuyla ilgili akademik bir çalışma yapılmamıştır.

Bilirubin düşüklüğünün nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

- Fazla kafeinli içecek tüketmek
- C vitamini takviyesi almak
- Etken maddesi fenobarbital ile teofilin olan ilaçlar içmek

Bilirubin seviyesinin düşük olması çoğunlukla ciddi bir sağlık sorunu olarak algılanmaz ve yüksekliği durumundaki gibi takip edilmesi gerekliliği doğmaz.

[old_news_related_template title="Karaciğer yağlanması nedenler, belirtileri, ve tedavisi..." desc="Karaciğer vücuttaki ikinci en büyük organdır. Yediğimiz ve içtiğimiz her şeyi işlemek ve zararlı maddeleri kandan süzmek de dahil olmak üzere çok çeşitli işlevlerden sorumludur. Karaciğerin çok fazla yağlanması uzun süreli karaciğer hasarına yol açabilir. Peki, karaciğer yağlanması nedir? Karaciğer yağlanması nedenler, belirtileri, ve tedavisi hakkında merak ettiğiniz her şey haberimizde..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/09/iecrop/shutterstock_1121524847_16_9_1537511758.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/karaciger-yaglanmasi-nedir-karaciger-yaglanmasi-nedenler-belirtileri-ve-tedavisi-oub2-2638234/"]

İDRARDA BİLİRUBİN YÜKSEKLİĞİ NE ANLAMA GELİR?

Bilirubin yüksekliği sarılık olarak tanımlanan ve ciltte, göz akında sararma şeklinde fark edilen duruma yol açar. Bilirubin temel olarak karaciğerde alyuvarlar yıkımı sonrası açığa çıkan artık madde olduğu için, bilirubin yüksekliği vücutta anormal hızlı alyuvar yıkımı olduğu anlamına gelebilir.

Bilirubin yüksekliğinin nedenleri şu şekildedir:

- Safra taşı ya da pankreas gibi bilirubinin depolandığı yerde meydana gelen tıkanmalar
- Gilbert sendromu
- Karaciğer hasarına neden olan rahatsızlıklar.
- Doğum kontrol hapları, antibiyotikler ve bazı ilaçların yan etkisi
- Kan naklinin nakli alan kişide meydana getirdiği alerjik reaksiyon
- Orak hücre anemisi
- Genetik hastalıklar
- Sarılık
- Hemolitik anemi

Tüm bu etmenlere ek olarak; safra kesesi iltihabı, uzun süren açlıklar, vücudun antibiyotik, doğum kontrol hapı gibi ilaçlara karşı reaksiyon göstermesi sonucunda da bilirubin yüksekliği görülmektedir.

[old_news_related_template title="Karaciğer yetmezliği nedenleri ve belirtileri..." desc="Karaciğer yetmezliği acil tıbbi bakım gerektiren yaşamı tehdit eden bir durumdur. Çoğu zaman, karaciğer yetmezliği yavaş yavaş ve uzun yıllar boyunca ortaya çıkar. Bununla birlikte, akut karaciğer yetmezliği olarak bilinen daha nadir bir durum hızlı bir şekilde meydana gelir. Peki, karaciğer yetmezliği nedir? Karaciğer yetmezliği nasıl tedavi edilir? Karaciğer yetmezliği nedenleri ve belirtileri hakkında merak edilenleri haberimizde detayları ile bulabilirsiniz..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/10/iecrop/shutterstock_267970022_16_9_1527586856-880x495_16_9_1539059531.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/karaciger-yetmezligi-nedir-nasil-tedavi-edilir-karaciger-yetmezligi-nedenleri-ve-belirtileri-oub2-2669513/"]