ABD'nin Georgetown Üniversitesinden bilim insanları, "FGFBP3" adı verilen protein enziminin vücuttaki üretiminin artırılmasının obez farelerde yağ oranını belirgin şekilde dengelediğini tespit etti.

Araştırmacılar genetik olarak sürekli yemeye programlanmış fareler üzerinde yaptıkları deneyde, "FGFBP3" protein enziminin üretimini yapay olarak artırarak 18 gün sonunda yağ oranını 3'te 1 oranında düşürmeyi başardı.

[old_news_related_template title="Kilo vermek o kadar kolay mı?" desc="Arkadaşınızla aynı şeyleri yiyorsunuz ama neden o zayıf olduğu halde siz kilolusunuz? 30'lu yaşlarınızda canınızın sürekli karbonhidrat çekmesinin nedeni 3 yaşındaki beslenme alışkanlığınızda saklı olabilir mi? Tartıda ideal kilonuzda olmanıza rağmen sağlık sorunlarınız olmadığına emin misiniz? Endobridge Kurucu Başkanı Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız, sürekli kalori hesabı yapmanın, probiyotikleri kesin çözüm olarak görmenin ya da sağlıklı olmayı sadece vücut ağırlığına bakarak ölçmenin ne kadar yanlış olduğunu vurgularken, bilimsel çalışmalardaki ilginç sonuçlara değindi. Yıldız, kilo verme konusunda yapılan alınan-verilen kalori hesabının yanlışını şöyle açıklıyor: Böyle bir şey yok. Vücudumuz son derece kompleks mekanizmalarla yağ ve kas dokusunu koruyor. O yüzden de basitçe sadece kalori hesabı yapmanın, hele ki tek tip diyetler uygulamanın, 'karbonhidratı ya da yağı tamamen kesince kilo verilir' demenin bilimsel bir arka planı yok." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/10/iecrop/shutterstock_361749257_16_9_1540907142.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/kilo-vermek-o-kadar-kolay-mi-2710329/"]

OBEZİTENİN TEDAVİSİNDE KULLANILABİLİR

Söz konusu protein enziminin insan vücudu tarafından doğal olarak sentezlendiğine, dolayısıyla yapay bir ilaç olmadığına dikkati çeken bilim adamları, bu terapinin insanlarda obezitenin yanı sıra şeker hastalığı ve karaciğer yağlanması gibi metabolizma bozukluklarının tedavisinde kullanılabileceğini belirtti.

Araştırmanın sonuçları "Scientific Reports" dergisinde yayımlandı. AA