Böbrekler karnınızın arkasında sırta yakın tarafında, göğüs kafesinin hemen altında, omurganızın her bir tarafında bulunur. Ağrı omurganın solunda, sağında veya aynı anda her iki yerinde de olabilir. Peki, böbrek ağrısı neden olur? Böbrek ağrısı belirtileri nelerdir, böbrek ağrısı nasıl geçer? Merak edilen tüm detaylar haberimizde...

BÖBREK AĞRISI

Böbreklerin işlevi ve amacı, fazla sıvı ve atık ürünleri vücuttan uzaklaştırmaktır. Böbrekler vücudun hem sol hem de sağ tarafında sırt kaslarına karşı üst karın bölgesinde yer alan organlardır.

Böbrek ağrısı, böbreklerde olan bir hastalık, bir darbe ya da yaralanma sonucu vücudun üst karın bölgesinin yan ya da arka tarafında, çoğunlukla tek taraflı hissedilen ağrı ya da rahatsızlık hissidir.

Böbrek ağrısının nedenleri, esas olarak idrar yolu enfeksiyonları ve böbrek taşlarıdır. Bununla birlikte, "böbrek yırtılması" ile sonuçlanabilen penetran ve künt travma gibi birçok başka böbrek ağrısı sebebi vardır.

[old_news_related_template title="Böbrek taşı nedir? Böbrek taşı neden olur? Belirtileri ve tedavisi..." desc="Erkeklerde kadınlara göre 3 kat daha fazla görülen böbrek taşı nedir? Böbrek taşı neden olur? Böbrek taşı belirtileri ve tedavisi hakkında aradığınız tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/08/iecrop/bobrek_16_9_1535605562.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/bobrek-tasi-nedir-bobrek-tasi-neden-olur-belirtileri-ve-tedavisi-oub2-2599100/"]

BÖBREK AĞRISI NEDENLERİ

Böbrek ağrısının olası nedenleri şunlardır:

- Böbrek kanaması (hemoraji)
- Böbrek damarlarında kan pıhtıları (renal ven trombozu)
- Hydronephrosis (idrar birikmesi nedeniyle böbrek şişmesi)
- Böbrek kanseri veya böbrek tümörü
- Böbrek kistleri (genişleme veya kopma)
- Böbrek enfeksiyonu (piyelonefrit)
- Böbrek taşı
- Polikistik böbrek hastalığı

Böbrek taşları, sadece böbreğin dışına çıkmaya başladıkları zaman acıya sebep olurlar. Ayrıca, bu durumlardan birine, özellikle de çoğu böbrek kanserine ve böbrek ağrısına sahip olmak mümkün değildir.



BÖBREK AĞRISINDA BELİRTİLER

Böbrek ağrısı belirtileri içerebilir

- Ateş
- İdrar sırasında yanma ve acı
- Sürekli idrara çıkma ihtiyacı
- Pembe, kırmızı veya kahverengi idrar
- Sırtta ve kaburgaların altında şiddetli ağrı
- Böğür ağrısı
- Mide bulantısı
- Kusma
- İştah kaybı
- Yorgunluk
- Kilo kaybı

[old_news_related_template title="Böbrek sağlığına yönelik altın kural: Az tuz, bol su" desc="Vücudumuzun en fazla çalışan organlarından böbrekler ortalama ömür süren bir insan baz alındığında yaklaşık 4 milyon litre kan süzüyor. Peki sağlık açısından bu denli önemli olan böbreklerimizi nasıl korumalıyız? Bunun için sağlıklı beslenme şart ama tuz tüketimini azaltmak ve bol su içmek de çok çok önemli. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/04/iecrop/shutterstock_598101971_16_9_1524823235.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/bobrek-sagligina-yonelik-altin-kural-az-tuz-bol-su/"]

BÖBREK AĞRISI NASIL GEÇER?

İlaç tedavisi

Böbreklerde kalıcı veya ilerleyen bir hasar olmadığı sürece ağrı kesici ilaçlar ilk başvurulacak yöntemdir. Ancak unutulmamalıdır ki; özellikle kalıcı böbrek ağrılarında ağrı kesiciler sadece sorunu öteler, sorunu gidermez. Ağrı ile mücadele için kortizon ilaçlar da kullanılabilir. Bu durumda doktor kontrolü ve tavsiyesi çok önemlidir.

Cerrahi tedavi

Ani böbrek yetmezliklerinde, ilerleyen veya önlenemez veya böbrek hasarında uygulanır. Genellikle en son çare olarak başvurulur. Eğer böbrek taşı düşürülemiyorsa, litotripsi gibi ameliyatlarla alınabilir. Laparoskopik piyeloplasti ile üst idrar yolu tıkanmaları açılır.

BÖBREK AĞRISI TEDAVİSİ

Böbrek ağrısı tedavisi, ona neden olan şeye bağlıdır. Doktorunuz bir enfeksiyon belirtisi olup olmadığını kontrol etmek için idrar testi yaptırmanızı isteyebilir. Ağrınıza neyin neden olduğunu anlamaya yardımcı olmak için ultrason veya CT taraması gibi görüntüleme testlerine de ihtiyacınız olabilir. Doktorunuz ağrınıza neyin sebep olduğunu bildiğinde sizin için doğru tedaviyi reçete edebilir.