Böbrek taşları (böbrek litiazisi, nefrolitiazis), böbreklerin içinde oluşan mineral ve tuzlardan oluşan sert birikintilerdir. Böbrek taşı rkeklerde kadınlara göre 3 kat daha fazla görülüyor. Haberimizden böbrek taşı tedavi yöntemlerini öğrenebilirsiniz.

BÖBREK TAŞI TEDAVİSİ

Böbrek taşlarının tedavisi, taş türüne ve nedenine bağlı olarak değişir.

Minimal semptomlu küçük taşlar invazif tedavi gerektirmez.

Günde 2 ila 3 litre kadar su içmek, idrar sisteminizi temizlemenize yardımcı olabilir.

Küçük bir taşı düşürmek biraz rahatsızlık verebilir. Hafif ağrıyı azaltmak için doktorunuz ibuprofen (Advil, Motrin IB, diğerleri), asetaminofen (Tylenol, diğerleri) veya naproksen sodyum (Aleve) gibi ağrı kesiciler tavsiye edebilir.

Doktorunuz böbrek taşınızı düşürmenize yardımcı olacak bir ilaç verebilir. Alfa bloker olarak bilinen bu tip ilaç, üreterinizdeki kasları gevşetir, böbrek taşını daha hızlı ve daha az acı ile düşürmenize yardımcı olur.

Bazı durumlarda, bir ürolog lithotripsy adı verilen bir şok dalgası terapisi uygulayabilir. Bu böbrek taşını daha küçük parçalara ayıran ve geçmesine izin veren bir tedavidir.

Litotripsiye izin vermeyen bölgelerde bulunan büyük taşlı insanlar, arkadaki bir insizyon yoluyla taşın çıkarılması veya idrar yoluna ince bir tüp yerleştirilmesi gibi cerrahi prosedürler alabilirler.

[old_news_related_template title="Böbrek taşı belirtileri nelerdir?" desc="Böbrek taşının belirtilerine değinen Doç. Dr. Tunç Özdemir, hastalığın erkeklerde görülme riskinin 10'da 1, kadınlarda ise 35-40'da 1 olduğunu belirtti. Böbrek taşının en çok 20-25 yaşları arasında görüldüğünü vurgulayan Özdemir, risk faktörlerini, alınması gereken önlemleri ve tedavi şekilleri hakkında detaylı bilgiler verdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/09/iecrop/bobrek-tasi-belirti-shutter_16_9_1537282801.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/bobrek-tasi-belirtileri-nelerdir-2633079/"]

[old_news_related_template title="Böbrek taşı nedir?" desc="Erkeklerde kadınlara göre 3 kat daha fazla görülen böbrek taşı nedir? Böbrek taşı neden olur? Böbrek taşı belirtileri ve tedavisi hakkında aradığınız tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/08/iecrop/bobrek_16_9_1535605562.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/bobrek-tasi-nedir-bobrek-tasi-neden-olur-belirtileri-ve-tedavisi-oub2-2599100/"]