Uzun süre masa başı işte çalışmak, klima önünde durmak, yanlış pozisyonda uyku, boyun bölgesine uygulanan baskı ve zorlama gibi nedenlerle ortaya çıkan boyun tutulması hakkında bilinmesi gerekenleri haberimizde sizler için derledik... Boyun tutulması nedir? Boyun tutulması neden olur?

BOYUN TUTULMASI NEDİR?

Boyun tutulması bir çok insanın hayatında en az bir kere karşılaştığı bir durumdur. Bu kaslarda spazm anlamına gelir. Kaslar hareketi sağlayabilmek için kasılır ve gevşer. Normalin dışında kasılma olduğunda bu ağrılı bir spazma dönüşür. Kaslar lif liftir. Lifler birbirinin içine girip birbirleriyle anahtar kilit gibi kilitlenir. Kaslar belli bir pozisyonda belli bir süre kalırsa o kasılmış kaslar ayrılamaz ve birbirlerine neredeyse yapışır gibi olurlar. Buna boyun tutulması denir.



 

BOYUN TUTULMASI BELİRTİLERİ

Boynunuzun tutulduğunu özellikle sabah uykudan uyandığınızda hissedersiniz. Kafanızı sağa, sola çeviremezsiniz, boyunda ağrı ve hassasiyet oluşur. Günlük yaşantınızı çok fazla etkiler; araba kullanmakta güçlük çekersiniz, yemek yaparken yahut yerken zorlanırsınız ve yaşam kaliteniz düşer.

[old_news_related_template title="Boyun fıtığı nedir, nası tedavi edilir?" desc="Genellikle 30-50 yaş aralığında görülen servikal disk herniasyonu yani boyun fıtığı, boyun ve üst vücut ağrısının yaygın bir nedenidir. Bir çeşit travma veya boyun yaralanmasından kaynaklanabilen, belirtileri genellikle kendiliğinden başlayan boyun fıtığı nedir? İşte boyun fıtığı ile ilgili her şey..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/11/iecrop/shutterstock_308027459_16_9_1541154644.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/boyun-fitiginin-belirtileri-ve-tedavisi-boyun-fitigi-nedir-nasi-tedavi-edilir-2716005/"]

BOYUN TUTULMASININ NEDENLERİ

Boyun tutulması için birçok olası sebep vardır. Bazı yaygın nedenler şunlardır:

- Yastığın sertliği ve yüksekliği
- Kanepe gibi sert ve rahatsız yerlerde yatmak
- Yanlış uyku pozisyonunda uyumak
- Masa başı işinde olmak ya da sürekli bilgisayara bakmak - Terleme sonrası boyunun aniden soğuması
- Klimalı ortamlar
- Omuzlarda yük taşımak
- Servikal spondiloz, omurilikte dejenerasyon ile işaretlenmiş bir durum
- Duygusal stres
- Baş ağrısı
- Egzersiz sırasında zorlanma
- Isınma hareketleri yapmadan spora başlamak

BOYUN TUTULMASI NASIL GEÇER?

Öncelikle boyun bölgesini soğuktan korumak gerekir. Sıcak havlu, boğazlı kazak vb. Boynunuza ellerinizle hafif masajlar yaparak rahatlama sağlayabilirsiniz. Sıcak bir havlu kaslarınızı rahatlatır. Kas gevşetici kremler yahut ilaçları doktor tavsiyesi ile kullanabilir. Boyun egzersizleri yapabilirsiniz. Bilgisayar başındayken ya da masa başı işindeyken boyun yastıklarını destek amaçlı kullnamak fayda sağlayabilir. Bu yöntemlerle 2 gün içinde boyun tutulması geçmiyorsa bir doktora başvurmanızda fayda vardır.

[old_news_related_template title="Bel fıtığı nedir? Bel fıtığının belirtileri nelerdir?" desc="Genelde 30 ile 60 yaş arasındaki kişilerde sık görülmesine rağmen, hemen her yaşta ortaya çıkabilen bel fıtığı yaşam kalitemizi oldukça etkiliyor. Peki Bel fıtığı nedir, belirtileri nelerdir? Bel fıtığı tedavisi ve korunma yolları…" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/10/iecrop/shutterstock-bel-fitigi_16_9_1539263936.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/bel-fitigi-nedir-bel-fitiginin-belirtileri-nelerdir-iste-tedavi-yontemi-oub2-2675103/"]