Nazan DOĞANER HALICI

Çocuk ve gençlerde gözlenen ve kalp krizi olarak yorumlanan ölüm olaylarının nedeni, çoğunlukla aort darlığı, kardiyomiyopati gibi kalpte bulunan anomaliler nedeniyle gelişen ritim bozukluğuna bağlı olarak ani kalp durmasıdır. Ritim bozuklukları doğuştan gelen kalp hastalıklarına bağlı olabildiği gibi genetik geçiş gösteren sorunlara da bağlı olabiliyor.

YÜKSEK TANSİYON UYARISI...

Gençler tansiyonlarının yüksek olduğunun farkında olmayabilirler. Ancak 25-30 yaşında yüksek tansiyon nedeniyle aort damarı yırtılan vakalar vardır. Bu nedenle ailelerin endişeye kapılmadan, akılcı bir biçimde çocuklarının kalp kontrollerini yaptırmaları gerekir. Hayatın ilk 20 yılında çocuk ve gençlerin zaman zaman tansiyonları kontrol edilmeli, kan şekeri, kan yağları ve kolesterol değerlerine bakılması gibi kalp tetkikleri yaptırılmalıdır.

Profesör Doktor Bingür Sönmez Profesör Doktor Bingür Sönmez

Fast food sağlığı bozuyor


“Fast food” büyüme çağında olan çocuklara kötü bir gelecek hazırlıyor. Kana çabuk karışan karbonhidrat, et içine karıştırılan soya, gıdalara lezzet veren iç yağlar çocuk ve gençlerde morbid obezite, tip 2 diyabet oluşturarak; onları geleceğe koroner kalp hastası olarak hazırlıyor.

02-fast-12cm

İlk kalp kontrolü anne karnında yapılmalı


Modern cihazlarla yapılan fetal EKO tetkikiyle her türlü doğumsal kalp hastalığı bebek anne karnındayken saptanabilir. Doğum sonrası ilk beş yaş içinde mutlaka bir EKO çekilmelidir. Bu sağlanabilirse minikler okulda folklor oynarken veya okul bahçesinde koşarken yaşamını yitirmez.

02-kalp-15cm

Enerji içecekleri tehlike saçıyor


Gençler tarafından amaçsız bir şekilde tüketilen enerji içeceklerinde bulunan uyarıcılar ritim bozukluklarına yol açıp, kalp damarlarında spazm yaparak kalp krizine ve ani ölümlere neden olabiliyor.

02-sigara-12-cm

Sigaradan uzak durulmalı


Gençleri tehdit eden bir başka afet ise ilk sigara deneyiminin ilkokul çağına inmiş olmasıdır. Bir evde ebeveynler bir paket sigara içiyorsa, çocuğun idrarından 6 tane sigara içmiş kadar nikotin atıldığı bilinmektedir. Bu nedenle ailelerin çocuklarına örnek olmak için sigara içmemeleri gerekir.