HABER/ NAZAN DOĞANER HALICI

Endokrin Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Yeşim Erbil, D vitamininin önemine dikkat çekti. İşte bu konudaki açıklamaları:

D vitamininin diğer vitaminlerden farkı besinlerden çok az miktarda alınabilmesidir. Bu vitamin günümüzde hormon olarak kabul edilmektedir. Besinlerden (somon, sardalya, uskumru gibi yağlı balıklar, yumurta sarısı, süt, ayran, kefir) yüzde 10-20, geri kalanı ise güneş ışınları (Ultra Viyole B-UVB ışmı) ile deride sentezlenir. D vitamini sentezi için güneş ışınlarının cilde temas etmesi gerekir.

FAZLA KİLONUZ VARSA...

UVB ışınlan dünyaya Zenith açısı ile ulaşır ve bu açı D vitamini sentezinde önemlidir. Bu nedenle ülkelerin Ekvator'a uzaklığı önemlidir. Ülkemizde mayıs-kasım ayları arası D vitamini sentezi için uygun aylardır. Zenith açısı ise saat 10.00-15.00 arasında D vitamini sentezi için uygundur. Bu nedenle bu aylar ve saatlerde güneşe çkmak gerekir. Öte yandan kilolu olanlarda da D vitamini sentezi daha az yapılır. Dolayısıyla fazla kilolarınızdan kurtulun. Bazı epilepsi, mantar enfeksiyonu ve kortizonlar D vitamini düzeyinizi düşürebilir. Bu tür ilaçları kullanıyorsanız doktorunuzun kontrolünde D vitamini düzeyinize bakılarak takviye almanız gerekebilir.

d-vitamini-takviyesi-shutter

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ HANGİ HASTALIKLARA YOL AÇIYOR?


D vitamini eksikliği olan kişilerd etiroidit, iltihaphromatizma, Multipl Skleroz (MS), Tip 1 Diyabet gibi otoimmun hastalık riski daha fazladır. Yapılan çalışmalar, Hashimoto tiroiditinin D vitamini eksikliğinde daha fazla görüldüğünü göstermektedir ancak bazı çalışmalarda da ilişki olmadığı vurgulanmaktadır. Bilimsel verilere göre; D vitamini eksikliği olanların kanser, felç ve kalp krizi riski de artıyor. Vücutta D vitamini eksikliğinin olup olmadığından emin olmanın tek yolu ise kanda D vitamini düzeyinin ölçülmesidir.

GÜNEŞLENDİKTEN SONRA SADECE DUŞ ALIN!


Güneşlendikten hemen sonra bol köpüklü sabunlanma yerine sadece duş alın. Çünkü güneşlendikten sonra sadece duş almanız halinde ürettiğiniz D vitamininin daha fazlası cildinizde kalıyor, bedeninizde emilebiliyor. Öte yandan öğle saatlerinde yaklaşık 10 dakika süreyle koruma faktörlü krem kullanmadan güneşlenmek D vitamini sentezi için yararlı olacaktır. Yeterli olmadığı duıumlarda da takviye alınması önerilir.

[old_news_related_template title="Neden D vitamini eksikliği yaşıyoruz?" desc="Uzun süren güneşli yaz ayları olan bir ülkede yaşamamıza rağmen neden D vitamini eksikliği gittikçe büyüyen bir sorun haline geldi? " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/07/iecrop/shutterstock_1086137507_16_9_1532258056.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/neden-d-vitamini-eksikligi-yasiyoruz-2531888/"]

[old_news_related_template title="Hangi bölgede kaç dakika güneşlenmeli?" desc="Güneşlenmek vücudun D vitamini üretebilmesi için şart ama doğru saatlerde ve sürelerde... Peki doğru süre ne? Dr. Öğr. Üyesi Berna Aksoy, bu sürenin güneşlenilen bölgeye göre farklılık gösterdiğini söylüyor. Örneğin Ege'de ya da Akdeniz bölgesinde tatil yapıyorsanız bu süreye daha çok dikkat etmelisiniz. İşte sağlıklı güneşlenmenin formülü..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/08/iecrop/shutterstock_601359578_16_9_1533722684.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/hangi-bolgede-kac-dakika-guneslenmeli-2563678/"]