Dikişsiz implantlar hakkında bilgiler veren Diş Hekimi Aslı Ercanlı, bu yöntemin başka hastalıkları nedeniyle implant yapılamayan kişiler için uygun olduğunu söyledi.

HANGİ HASTALARA AVANTAJ SAĞLIYOR?

"Dikiş olmadan sağlıklı dişlere sahip olabileceğiniz yeni nesil dikişsiz dijital implant tekniği ile daha basit ve rahat bir tedavi mümkün." diyen Ercanlı şunları söyledi: Özellikle şeker  hastalarında, kanama problemi olan kan sulandırıcı kullanan kalp hastalarında, enfeksiyona yatkın olan direnci düşük olan bireyler ve belirli seviyedeki kanser hastalarında, ileri derecede böbrek ve karaciğer problemi olan hastalarda, ağrı eşiği düşük olan hastalarda, antibiyotik ve ağrı kesici kullanımı esnasında mide-bağırsak (gastroenterolojik) rahatsızlığı çeken hastalarda, geçmişte diş hekimliği korkusu nedeniyle psikotravma yaşamış olan hastalarda avantaj sağlayan bu yöntem ile implant ameliyatı, ameliyat olmaktan çıkmış basit bir işlem haline gelmiştir.

Ercanlı, implant tedavisini anlattı ve dijital planlama ile uygulanan dikişsiz implantlar hakkında bilgiler verdi:

implant

İMPLANT NEDİR?

İmplanlatlar, eksik olan dişlerin fonksiyon ve estetiğini tekrar sağlamak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen ve uygun malzemeden yapılan yapay diş köküdür. Geleneksel kaplama, köprü ve damak protezlerine göre çok daha güvenli, fonksiyonel alternatif tedavi şeklidir. İmplant tedavisinin klinik ortamlarında yapılması hastanın sağlığı için son derece önemlidir. Eğer 'cerrahi operasyonlardan endişe duyuyorum' diyorsanız uygulama lokal anestezi kullanılarak yapılabiliyor. Anestezi işleminden sonra cerrahi operasyonla diş eti açılarak çene kemiği ortaya çıkarılıyor.

DİŞE ÇİVİ ÇAKILIYOR MU?

Dişe çivi çakılmıyor. Daha sonra ortaya çıkan çene kemiğine öncelikle küçük çaplı rehber deliği açılıyor ardından da rehber delik yavaşça genişletilerek implantın yerleştirileceği forma uygun hale getiriliyor. Çene kemiğindeki deliğin aşamalı olarak genişletilmesi sayesinde kemik üzerinde oluşacak travmatik etki de azaltılmış oluyor. Daha sonra çene kemiğinde açılan boşluğa implant vidalanarak yerleştiriliyor. İmplant vidasının yerleştirilmesinden implantın kemikleşmesi ve implant yapılan bölgenin iyileşmesine kadar beklenileceği için implantın üzerine koruyucu bir kapak vida yerleştiriliyor. Açılan dişeti dikilerek kapatılıyor ve birkaç aylık bekleme sürecine geçiliyor. Birkaç ay sonra, koruyucu vida çıkartılarak implantın üzerine geçici bir kuron yerleştiriliyor. Geçici kuron, dişetinin doğal olarak kendini şekillendirebildiği ve etrafında büyüyebildiği bir şablon olarak görev yapıyor. Dişeti şekillendikten sonra geçici kuron, kalıcı kuronla değiştirilerek tedavi tamamlanıyor.

DİJİTAL PLANLAMA NEDİR?

Dijital planlama, bilgisayarlı tomografi çekilip implantın yerleştirileceği bölgenin sanal ortamda belirlenmesi işlemidir. Sanal ortamda implantların yerleştirilmesinin belirlenmesinin ardından implant hastanın ağzına cerrahi operasyonla yerleştiriliyor. İmplantların yerleştirileceği bölgenin sanal ortamda belirlenerek hasta ağzına yerleştirildiği için hata payı ortadan kalkıyor. Herhangi bir hata ya da kaymanın yaşanmadığı bu yöntem sayesinde imkansız denilen bölgelere dahi implantın yapılması avantajı sağlanıyor.

[old_news_related_template title="Sahte implantlar nasıl anlaşılır?" desc="Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Bilal Başel, implant tedavisi hakkında merak edilenleri anlattı ve hastaları uyardı: Sahte implantlar çene kemiğinde erimeye yol açabilir. Peki sahte implantlar nasıl anlaşılır?" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads//2018/02/iecrop/shutterstock_345321332_16_9_1518948358.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/sahte-implantlar-nasil-anlasilir-2229041/"]