Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) çocukları ve gençleri etkiler ancak ileri yaşlarda da devam edebilen bir durumdur. Genellikle okul yıllarında keşfedilen dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunun belirtileri nelerdir? İşte her yönüyle dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu...

DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU (DEHB) NEDİR?

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu çocuklarda en sık rastlanan ruhsal bozukluktur. DEHB olan çocuklar hiperaktif olabilir ve dürtülerini kontrol edemez. Ya da dikkat etmede sorun yaşayabilirler. Bu davranışlar okul ve ev hayatını etkilemektedir.

Erkeklerde kızlardan daha yaygındır. Genellikle okulun ilk yıllarında, arkadaşları ile sorun yaşamaya başladığı zaman keşfedilir.

DEHB'li yetişkinler ise zaman yönetimi, organize olma, hedef belirleme ve bir işi sürdürme konusunda sorun yaşayabilir. Ayrıca ilişkiler, kendine saygı ve bağımlılıkla ilgili problemleri olabilir.

dikkat eksikliği-shutter

ÇOCUKLARDA BELİRTİLER

Semptomlar üç kategoriye ayrılır:

Dikkat eksikliği olan DEHB'li bir çocuk:

- Kolayca dağılabilir

- Kuralları takip etmez veya görevlerini yerine getirmez

- Dinliyor gibi görünür

- Dikkat etmez ve hata yapar

- Günlük işleri unutur

- Günlük işleri organize etmede sorun yaşar

- Oturmayı gerektiren şeyler yapmak hoşuna gitmez

- Sık sık birşeyler kaybeder

- Hayalcidir

[old_news_related_template title="Gece terörü (Parasomnia) nedir? Gece terörü belirtileri ve tedavisi..." desc="'Parasomnia' olarak tanımlanan uyku bozuklukları grubunda yer alan gece terörü nedir? Gece terörü yaşayanlar neler yapmalı? Hepsi haberimizde..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/05/iecrop/gece-teroru-shutter-kapak_16_9_1525346916.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/gece-teroru-parasomnia-nedir-gece-teroru-belirtileri-ve-tedavisi-oub2-2385510/"]

 

Hiperaktif olan DEHB'li bir çocuk:

- Aşırı hareketlidir. Örneğin koşmak veya bir yerlere tırmanmak gibi (Gençler ve yetişkinlerde, bu daha çok huzursuzluk olarak tanımlanır.)

- Yerinde oturmada güçlük çeker

- Çok konuşur

- Sorulara birden atlayıp cevap verir

- Tehlikeli aktivitelerle uğraşmayı sever

Dürtüselliği olan DEHB'li bir çocuk:

- Oyunlarda sırasını beklemede güçlük çeker

- Sıklıkla ne söylediğini bilemez

- Başkalarına sataşır

[old_news_related_template title="'Çocuklarda hiperaktivite ve obeziteyi tetikliyor'" desc="Son yıllarda çocuklarda sıkça görülen 'hiperaktivite' sorunu, anne babaları endişelendiriyor. Peki çocuklarda hiperaktivite sorununu tetikleyen şey, onlara yedirdiğimiz gıdalarda gizli olabilir mi? Beslenme uzmanları uyarıyor!" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads//2018/03/iecrop/misir-surubu-1_16_9_1520411862.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/cocuklarda-hiperaktivite-ve-obeziteyi-tetikliyor-2271004/"]

DEHB'NİN NEDENLERİ

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunun nedeni bilinmemektedir. Araştırmacılar, aşağıdakiler dahil çeşitli etkenlerin bu duruma yol açabileceğini söylüyor:

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu ailelerde kalıtımsal olma eğilimindedir.

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan kişilerde beyin kimyasalları dengesiz olabilir.

Dikkat çeken beyin bölgeleri dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan çocuklarda daha az aktiftir.

Hamilelik sırasında kötü beslenme, enfeksiyonlar, sigara içme, madde bağımlılığı gibi şeyler bebeğin beyin gelişimini etkileyebilir.

Kurşun gibi toksinler çocuğun beyin gelişimini etkileyebilirler.

Frontal lob adı verilen beynin ön kısmındaki hasar, dürtü ve duyguları kontrol etmede sorunlara neden olabilir.

Şeker, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğuna neden olmaz. DEHB, çok fazla televizyon seyretmekten, kötü bir ev hayatından, eğitimi yetersiz okullardan veya gıda alerjilerinden de kaynaklanmaz.

DEHB TEDAVİSİ

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu önlenemez veya iyileştirilemez. Ancak erken teşhisin yanı sıra iyi bir tedavi ve eğitim planı, DEHB ile semptomlarını daha iyi yöneten bir çocuğa veya erişkin kişiye yardımcı olabilir.

OTİZMLİ ÇOCUKLARDA KONUŞMA TERAPİSİ:

Otizmli çocuklarda iletişim davranışlarının geliştirilmesi kendi potansiyellerinin maksimumuna erişmeleri açısından çok önemlidir.