Diş temizliği sadece temiz dişler için değil, aynı zamanda sağlıklı bir zihin ve vücut için de gereklidir. Fakat böyle rutin bir işlemde dahi, insanların bilmediği çok şey var. İşte bilmeniz gerekenler ve diş temizliğinizden ne beklemeniz gerektiği...

Birçok insan, ağzı vücudunun geri kalanından ayrı olarak görür. Fakat gerçek şu ki, tüm bunlar birbirine bağlı; ve ağzınızdaki problemler, demans ve kalp hastalıkları da dahil olmak üzere vücudunuzun diğer bölümlerindeki bir hastalığın göstergesi veya hatta hastalıkta başrol oynayabilir.

Diş temizliği, ağzınızı ve vücudunuzun geri kalan kısmını sağlıklı tutmanın önemli bir parçasıdır.

dis-beyaz

DİŞ TEMİZLEMEYE NEDEN İHTİYACIMIZ VAR?

İki sebepten dolayı diş temizliğine ihtiyacımız var:

- Kalp hastalığı, demans ve diyabet komplikasyonları gibi vücudun geri kalanındaki hastalıkları önlemek için,

- Diş kaybını önlemek için

Ağız, tüm vücuttan tamamen farklı bir alandır ve yediğimiz yemeklerden ve gün boyu yaptığımız konuşmadan oldukça etkileniyor. Ve bu da özel dikkat gerektirir.

Diş temizliği plak ve tartar oluşumunu giderir. Fakat çok fazla plak ve tartar oluşumu diş eti hastalığına yol açar.

Ağız kuruluğu, vücudunuzun bağışıklık sisteminin iltihaplı ve kanamalı diş etleri ile bu tartar birikmesine tepki vermesidir. Diş eti hastalığı ilerledikçe, ağzınızdaki kemik ve dokulara zarar verir.

Diş temizliği bunları önlemede kritik öneme sahiptir.

DİŞ TEMİZLİĞİ NASIL YAPILIR?

Profesyonel diş temizliği, diş hekimi tarafından yapılır. Diş hekimleri ağızda oluşan plak ve tartarları dişlere zarar vermeden hafifçe kaldırmak için özel aletler kullanırlar. Tüm dental aletler güvenlik ve kalite kontrolünü sağlamak için sıkı temizlik, dezenfeksiyon ve sterilizasyon prosedüründen geçirilir.

- Diş hekimi ağızdaki görülmesi zor bölgeleri muayene etmesine yardımcı olacak bir diş aynası kullanılacaktır. Diş aynaları genellikle yuvarlak aynalara bağlı uzatılmış tutamaklara sahiptir. Bir diş aynası, diş hekiminin diş ve diş etlerini tahriş, şişlik, çürüme, tartar veya kanama belirtileri açısından gözlemlemesine yardımcı olur.

- Genel olarak dişleri temizlemek için kullanılan en önemli alet ultrasonik bir araçtır. Bu cihaz, daha büyük tartar parçalarını gevşetmek için titreşimler kullanır. Aynı zamanda, gevşek kalıntıları ağız içinden temizlemek için ağız içine su püskürtür. Ultrasonik cihazın uçları yuvarlak ve kavislidir ve sabit hareketlerle kullanılır. Cihazdaki ayarlar hastanın durumuna göre ayarlanabilir.

- Büyük tartar parçaları yerinden çıkarıldıktan sonra, diş hekimi daha ince el aletlerine geçiş yapar. Çoğunlukla kürdan veya pulluk diye adlandırılan bu aletler, dişlerdeki küçük birikintileri ortadan kaldırmak ve diş yüzeylerini düzeltmek için tasarlanmıştır.

- Tartarların tüm dişlerden tamamen temizlendiğinden emin olmak için her diş ayrı ayrı kontrol edilir.

- Dişlerin yüzeyleri pürüzsüz olduğunda diş hekimi dişleri parlatır. Ucunda dönen yumuşak bir başlık bulunan devirli bir el aleti kullanarak, dişleri düzleştirme ve parlatma işlemini gerçekleştirir.

Bazı durumlarda, diş hekiminiz temizlikte son adım olarak florür de uygulayabilir. Çilek, çikolata, nane ve vişne gibi çeşitli tatlarda bulunan florür esnek köpük tepsilerine konur ve dişlerin üzerine yerleştirilir. Florür tedavisinden 30 saniye sonra, hastadan kalan çözeltiyi tükürmesi istenir. Florür dişleri güçlendirmek ve diş plağı ve tartara karşı korumak için kullanılır.




Diş apseleri nasıl tedavi edilir


Diş kökünde oluşan apseler için genellikle kanal tedavisi uygulanır. Her diş hekimi diş kanal tedavisi yapabilmektedir. Fakat bu işin uzmanı olan endodontistler diş kanal tedavisini yapmaktadırlar. Bazı durumlarda yanlızca kanal tedavileride yeterli olmamaktadır. Çok ilerleyen vakalarda cerrahi bir işlem gerekebilir. Dt. Ahmet Ünal diş apselerinin tedavisi hakkında merak edilenleri anlatıyor.

KANAL TEDAVİSİ