Dünya Sağlık Örgütü'ne göre dünya nüfusundaki engelli bireylerin sayısı hızla artıyor. Bu bireylerin yüzde 80'inin gelişmekte olan ülkelerde olması, yüzde 50'sinin sağlık ihtiyaçlarını karşılayamaması, 100 milyondan fazla bulunan engelli çocukların diğerlerine göre 4 kat daha fazla şiddete maruz kalması gibi çarpıcı bilgiler paylaşan DSÖ, 2030 gündeminde "kimseyi geride bırakmama" sözü veriyor.

dunya-engelliler-gunu-aa

*Birleşmiş Milletler (BM), engelli bireylerin haklarına, yaşadıkları zorluklara ve sorunların çözüm yollarına dikkati çekmek amacıyla 1992'de 3 Aralık'ı "Dünya Engelliler Günü" ilan etti.

*Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) göre, dünya nüfusunun görülmemiş hızla yaşlanması ve kronik hastalıklardaki artış engelli sayısını her geçen gün artırırken, engelliler "dünyanın en ötekileştirilmiş grupları" arasında yer alıyor.

*Örgütün verilerine göre, 7 milyardan fazla olan dünya nüfusunun 1 milyardan fazlasında çeşitli engellilik durumu bulunuyor. DSÖ, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 15'ine denk gelen bu rakamın her geçen yıl arttığına dikkati çekiyor.

*Dünyadaki engelli bireylerin yüzde 80'inin gelişmekte olan ülkelerde yaşadığına işaret eden örgüt, engellilerin yüzde 50'sinin sağlık hizmetlerini karşılayamadığı bilgisini paylaştı.

*DSÖ, 100 milyondan fazla engelli çocuğun bulunduğunu ve bu çocukların, engelli olmayan çocuklara oranla şiddete maruz kalma olasılığının neredeyse dört kat daha fazla olduğunu vurguladı. Öte yandan, dünyadaki 466 milyon işitme engellinin 34 milyonunu 15 yaş altı çocuklar oluşturuyor.

*Örgüt, dünya genelinde engelli olmayan insanlara kıyasla, engelli insanların daha kötü sağlık durumu, daha düşük eğitim başarısı ve iktisadi katılımın yanı sıra daha yüksek yoksulluk oranlarına sahip olduğuna işaret ediyor.

*Örgüt, 2030 gündeminde "kimseyi geride bırakmama" sözü veriyor.

UMUT VEREN HİKAYELER

Bütün bu veriler, onların hayatını yaşamasını engellemiyor. İşte azimleriyle yeterli desteği aldığında hiçbir şeyi engel olarak görmediklerini ispatlayan cesur yürekler:

Koltuk değnekleriyle hayata çalım atıyor

ali-deniz-dha

Antalya'da sol bacak kaval kemiği olmadan dünyaya gelen ve tedavisi için 9 ameliyat geçiren Ali Deniz'in (11) 10'uncu ameliyatında bacağı dizinden kesilecek. Futbol sevgisiyle hayata tutunan Ali, 2 ay sonra yapılacak ameliyat öncesinde Ampute Futbol 1. Ligi'ndeki takımıyla ilk resmi maçına çıkarak, 'en genç futbolcu' unvanı almanın gururunu yaşadı.

Onlarca madalyası var

meryem-yildirim-iha

Kocaeli’de yaşadığı trafik kazası sonrasında yürüme kabiliyetini kaybederek evinden dışarı çıkamayan Meryem Yıldırım, spor ile tanıştıktan sonra hayata tutundu. Katıldığı bilek güreşi ve halter müsabakalarında onlarca madalya kazanan Yıldırım, “Sporu herkese tavsiye ediyorum. Yeter ki insan istesin” dedi.

Yeni hedefi Türk bayrağını dalgalandırmak

abdulkadir-unal-dha
Avrupa Para Dans Şampiyonası'nda serbest stil kategorisinde birinci olan milli sporcu Abdulkadir Ünal'ın (44) yeni hedefi, kıtalararası dans yarışmalarında Türk bayrağını dalgalandırmak.

Antalya'da bir ilkokulda memur olan Abdulkadir Ünal, 1994 yılında uğradığı silahlı saldırıda bacaklarından yaralandı. Tekerlekli sandalyeye mahkum olan Ünal, 3 yıl önce Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu bünyesinde dansa başladı. 2016 yılında Almanya'nın Frankfurt kentinde düzenlenen yarışmaya gündelik tekerlekli sandalyeyle katılan Ünal, kürsüye çıkamasa da Avrupa beşincisi oldu. 13- 15 Ekim'de Slovakya'da düzenlenen Dünya Kupası'nda Serbest Stil ve Latin Dansları'nda üçüncü olan Ünal, 9-11 Kasım'da Polonya'nın başkenti Varşova'da gerçekleştirilen Avrupa Para Dans Şampiyonası'nda Serbest Stil Dans kategorisinde birinci, Latin Dans kategorisinde ise Avrupa ikincisi oldu.

Hem okuyor, hem çalışıyor

mervenur-yaprak

İpekyolu ilçesi Alipaşa Mahallesi’nde ikamet eden doğuştan işitme engelli Mervenur Yaprak (18), azmi sayesinde engelleri bir bir aşıyor. 5 yaşına kadar hiç duymayan Mervenur Yaprak, 5 yaşından sonra sol kulağına takılan cihaz sayesinde duymaya başladı. Ailesinin desteği, kendisinin de azmi ve çabası ile ilkokul ve liseyi bitiren Mervenur, Van YYÜ El Sanatları Bölümü'nü kazandı. Şu anda birinci sınıfta okuyan Mervenur, aynı zamanda Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde çalışıyor.

"Evde oturup kaderinizi beklemeyin"

ugur-avci

Ahlat ilçesinde faaliyet gösteren Ahlat Selçuklu Okçuluk Spor Kulübü tarafından Selçuklu Anadolu Lisesinin spor salonunda hafta sonları verilen okçuluk kursuna katılan yürüme engelli Uğur Avcı, başarısı ve azmiyle görenleri kendine hayran bırakıyor. Engelli olmasına rağmen hayattan bağını koparmadığını ifade eden Avcı, boş zamanlarında okçuluk sporu yaptığını söyledi. Okçuluk yapmayı çok sevdiğini belirten Uğur Avcı, “1 yıldır okçuluk kursuna katılıyorum. Buraya gelip kendi çabalarımızla bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Elimizden geldiğince başarı göstermeye çalışıyoruz. İstek ve hevesle bu kursa geliyorum. Ben özellikle bir engelli olarak bu kurslara daha bir hevesle sarılıyorum. Diğer engellilere de şunu söylemek istiyorum ki kendilerini eve kapatmak yerine çıkıp bir şeylerin peşinden koşmalı ve bir şeyler için mücadele etmeliler. Herkes kendi çapında bir şeyler yapabilir. Evde oturup kaderinizi beklemeyin” dedi.

Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu'ndan çağrı: Daha çok desteğe ihtiyacımız var

Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu (TBESF)  Başkanı Arif Ümit Uztürk, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla mesaj yayımladı :
"3 Aralık'ın ülkemizdeki tüm engelli kardeşlerimiz için daha da  faydalı ve hayırlı sonuçlara vesile olmasını ve bu konuda toplumsal farkındalığın artmasını diliyorum. Sporcularımız, azimleriyle herkese örnek oldukları gibi dünya ve Avrupa şampiyonlukları kazanmışlar ve ülkemize büyük gururlar yaşatmışlardır.  Şanlı bayrağımızı en zirveye taşıyarak İstiklal Marşı'mızı tüm dünyaya  dinlettirmişlerdir. Ancak halen bu sporcularımızın yetişmesini sağlayan kulüplerimizin bulundukları illerde yerelde çok fazla destek alamadıkları, yerel yönetimlerin daha fazla desteğine ihtiyaçları olduğunu görmekteyiz. Daha fazla destek, daha fazla sporcuya imkan sağlayacaktır ve kulüplerimizi güçlendirecektir. Sporcularımızın hayatın ve sporun içinde kalmasını sağlayacaktır. Bu vesileyle 3 Aralık'ın toplum duyarlılığını daha çok artırmasını temenni ederek herkesi saygı ve sevgi ile kucaklıyoruz."

Sosyal deney: Engelli bireye yardım edilmediğini görseniz ne yapardınız?

dunya-engelliler-gunu-dha

Kapalı otoparkta aracına binmek için yardım isteyen bir engelliye yardım etmeyen çifti görenlerin bir bölümü duyarsız davranırken, bazıları onlara tepki gösterdi.

Emrah ile Gönül Şahan, engellilere yönelik farkındalık ve empati için çaba harcayan Serhat Erönal sosyal deney videosu çekti. İki kez felç geçirerek tekerlekli sandalyeyle hayatını sürdüren Erönal, rol gereği, bir AVM'nin otoparkına bebek arabası kullanarak araçlarına giden Şahan çiftinden yardım isterken, buna duyarsız kalınmasını görenlerin nasıl tepki göstereceklerini arkadaşları ile görüntüledi. Serhat Erönal’ın yardım çağrısına Emrah Şahan, “İşimiz var" diyerek uzaklaşırken, olumsuz yanıtı duyanlardan bazıları bunu duymazdan gelerek veya telefonla konuşur gibi yaparak kayıtsız kalıp uzaklaştı. Bazıları ise, Serhat Erönal’a yardıma giderken, yardım çağrısına kayıtsız kalan Emrah ile Gönül Şahan çiftine “Sizin vicdanınız yok mu?", “Nasıl bu kadar rahat çekip gidebiliyorsunuz?" diyerek tepki gösterdi. Bir süre “İşimiz var. Belki iki saat aracına binemeyecek" diyerek kendilerini savunmaya çalışan çift, daha sonra bunun sosyal deney olduğunu anlattı.

Video paylaşım sitesinde ilgi gören videoda ayrıca otoparktaki engelli araçları için tahsis edilen alanın arasındaki taralı bölümün tekerlekli sandalye ile araçlara yaklaşmak için yapıldığına dikkat çekildi.

Sağlıkçılardan işitme engellilere klip

zile-iha

Tokat’ta işitme engellilerle daha iyi iletişim kurabilmek için eğitim alan Zile Devlet Hastanesi çalışanları ’Dünya Engelliler Günü’nde klip hazırladı.

AA/DHA/İHA