Düşük tansiyona sahip olmak, tehlikeli yüksek tansiyon riskini azalttığı için genellikle bir avantaj olarak kabul edilir. Düşük tansiyon nedir? Düşük tansiyon ile ilgili yazımızda aradığınız bütün bilgileri bulabilirsiniz...

DÜŞÜK TANSİYON NEDİR?

Düşük tansiyon aslında istenilen bir durumdur ve bazı inasanlarda sorun teşkil etmez. Ancak, birçok insan için anormal derecede düşük kan basıncı (hipotansiyon) baş dönmesine ve bayılmaya neden olabilir. Şiddetli vakalarda, düşük tansiyon hayatı tehdit edici olabilir.

Üst sayı (sistolik) için 90 milimetrenin altında (mm Hg) veya alt sayının (diyastolik) 60 mmHg altında bir kan basıncı, genellikle düşük tansiyon olarak kabul edilir.

DÜŞÜK TANSİYON BELİRTİLERİ

Bazı insanlar için, düşük tansiyon, özellikle aniden düştüğünde veya buna benzer belirtiler ve semptomlarla birlikte, altta yatan bir sorunu işaret eder:

- Baş dönmesi ve sersemlik hissi
- Bayılma
- Bulanık görme
- Mide bulantısı
- Yorgunluk
- Konsantrasyon eksikliği
- Şok

Aşırı hipotansiyon, yaşamı tehdit eden bazı durumlarla da sonuçlanabilir.
İşaretler ve belirtiler şunlardır:

- Özellikle yaşlılarda kafa karışıklığı
- Soğuk, nemli, soluk cilt
- Hızlı nefes alıp verme
- Kalbin hızlı bir şekilde atması

düşük tansiyon sözcü ile ilgili görsel sonucu

DÜŞÜK TANSİYON NEDENLERİ

Kan basıncı, her kalp atışının aktif ve dinlenme fazları sırasında arterlerinizdeki basıncın bir ölçümüdür.

Sistolik basınç: Kan basıncı okumasındaki en yüksek sayı, atardamarlarınızdaki kanı vücudunuzun geri kalanına pompalarken kalbin ürettiği basınç miktarıdır.

Diyastolik basınç: Bir kan basıncı okumasındaki alt sayı, kalbiniz atımlar arasında dinlendiğinde, arterlerinizdeki basınç miktarını ifade eder.

Mevcut veriler normal kan basıncını 120/80 mm Hg'den daha düşük olarak tanımlamaktadır.

Gün boyunca, kan basıncı vücut pozisyonuna, nefes alma ritmine, stres düzeyine, fiziksel duruma, aldığınız ilaçlara, ne yediğinize ve içtiğinize ve günün saatine bağlı olarak değişir. Kan basıncı genellikle geceleri en düşüktür ve uyanıklıkla keskin bir şekilde artmaktadır.

[old_news_related_template title="Hipertansiyon (Yüksek tansiyon) nedir? Hipertansiyon belirtileri" desc="Hipertansiyon, yüksek tansiyonun diğer ismidir. Şiddetli komplikasyonlara yol açabilir, kalp hastalığı, inme ve ölüm riskini artırır. Peki hipertansiyon nedir? Hipertansiyonda risk faktörleri nelerdir? Hipertansiyon belirtileri ve tedavisi hakkında her şey kapsamlı açıklamalarıyla haberimizde..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/04/iecrop/hipertansiyon-shutterstock_369919787_16_9_1518711266-880x495_16_9_1524218838.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/hipertansiyon-yuksek-tansiyon-nedir-hipertansiyon-belirtileri-2361694/"]

DÜŞÜK TANSİYON TEDAVİSİ

- Hipotansiyonu olan ve hiçbir semptomu olmayan veya çok hafif olan kişilerde tedavi gerektirmez.

- Altta yatan bir sorunun belirtileri varsa, hasta ilgili bir uzmana yönlendirilir.

- Aniden ayağa kalktığında bayılma hissi yaşayan yaşlı kişilere, atardamarları daraltmak için ilaç reçete edilebilir. Fludrokortizon kan hacmini artırmaya, Midodrin ise kan basıncı seviyelerini yükseltmeye yardımcı olur.

- Düşük tansiyon muhtemelen bir ilaca bağlıysa, doz değiştirilebilir veya başka bir ilaç reçete edilebilir.

- Artan tuz ve sıvı alımı hipotansiyon belirtilerini artırabilir. Tuz seviyeleri, tuz tabletleri alınarak veya yiyeceklere daha fazla tuz eklenerek artırılabilir. Sıvılar kan hacmini arttırır ve dehidrasyonu önler, bu da kan basıncı seviyelerini etkileyebilir.

- Hasta önemli değişiklikler yapmadan önce tıbbi yardım almalıdır.

BAYILME NEDEN OLUR? NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Kardiyolog Prof. Dr. Eralp Tutar cevaplıyor; Bayılma neden olur? Nasıl tedavi edilir? Bayılma kişinin kısa süreli bilinç kaybıyla birlikte ortaya çıkan pozisyonunu kaybetme durumudur. Bilinç kaybının sebebi beyine giden kan akımının kısa sürelide olsa yetersis kalmasıdır. Herhangi bir tıbbi müdaheleye gerek kalmadan kısa sürede kişinin bilinci yerine gelir. Her üç kişiden birinde hayatının herhangi bir döneminde bayılma olmuştur. Bayılma çoğu hastada hayatı tehtit eden bir durum değildir.