Ebeveynleri telaşlandıran el, ayak ve ağız hastalığı ile ilgili merak edilenleri Florence Nightingale Hastanesi, Kadıköy Tıp Merkezi’nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Lale Seren anlattı. Hastalıktan korunmanın yollarını anlatan Seren, hastalığın bulaşma şekli ve tedavisi hakkında bilgiler verdi.

El ayak ağız hastalığı kimlerde görülür?
En tipik özelliği çocuk yaş gurubunda özellikle de üç yaş altında görülmesidir. Kreşlerde özellikle yaz ve sonbahar mevsimlerinde görülme sıklığı artar.

El ayak ağız hastalığı nasıl bulaşır?
Virüs direk temas yada hasta çocuğun salya, dışkı, idrar gibi salgılarıyla temas sonucu bulaşır. Bulaşma da eller kilit görevi görür. Salgı teması, oyuncaklar ve ellerle bulaşabildiğinden hasta çocuklar ile aynı ortamı paylaşmak, kalabalık ortamlarda bulunmak hastalığın bulaşma riskini arttırır. Bulaşmayı takiben kuluçka dönemi 5-7 gündür.
Bu hastalığın bulaştırıcılığı döküntüler çıkmadan önceki 3 gün ve döküntüler solup ateş düştükten sonraki 5 gün dür.

BİR HAFTA BOYUNCA ATEŞ GÖRÜLEBİLİR

el-ayak-ve-agiz-hastaligi-shutter

El ayak ağız hastalığının belirtileri nelerdir?
*İlk bulgular halsizlik, kırgınlık halidir. Bunu düşük düzeyde bir ateş takip eder. Ateş 38-38,5 C dir. Ateşin süresi ortalama 3 gündür. Bu süre 7 güne kadar da uzayabilir.
*İştah kaybı,
*Huzursuzluk,
*Boğaz ağrısı,
*Yemek yerken ağızda acıma, yutamama,
*Ağız etrafında ve içinde ağrılı döküntüler,
*Avuç içi ve ayak tabanında ağrısız kaşıntısız döküntüler ve soyulmalar
görülebilir.
*Hastalık 7-10 gün kadar sürer. Ancak virüsün vücut salgılarıyla ve dışkıyla atılımı haftalar sürer.

El ayak ağız hastalığı nasıl teşhis edilir?
Teşhis klinik bulgulara dayanır. Hastalık genellikle döküntüler ortaya çıktıktan sonra muayene ile teşhis edilir. Virüs ağız salgısından, dışkıdan, derideki lezyonlardan izole edilebilir.

El ayak ağız hastalığının tedavisi nasıl olmalıdır?
Tedavi ateş düşürücü ve ağrı kesiciler ile çocuğu rahatlatmak, sıvı ve besin desteği yapmaktır. Aspirin kullanılmamalıdır. Ağızdaki yaraların bakımı için lokal uygulamalar, ağız spreyleri, vitamin desteği verilebilir. Deri lezyonlarının bakımı önemlidir. Komplikasyon varlığında ek destek tedaviler verilir.

EL, AYAK VE AĞIZ HASTALIĞINDAN KORUNMAK İÇİN...

*Virüs sabunla etkisiz hale geldiğinden el yıkamak en önemli koruyucu uygulamadır.
*Oyuncakların ve çocukların bulunduğu ortamların temizliği de unutulmamalıdır.
*Hasta çocukların özellikle ateşli olduğu dönemlerde kreşe ve okula gönderilmemesi gerekir.
*Ateşsiz çocuğun yuvaya, kreşe gitmesinde bir sakınca bulunmamaktadır.
*Bağışıklığı bozulmuş veya organ nakli yapılan kişilerden hasta çocuklar uzak tutulmalıdır.
*Gebelikte fetusa ve anneye ait riskler kesin olarak bilinmemektedir. Bu nedenle gebelerin hastalarla temasının engellenmesi önerilir.
*Henüz el, ayak ve ağız hastalığına karşı koruyuculuğu sağlayabilecek bir aşı yoktur.

[old_news_related_template title="Yaz ishalinden korunmanın 4 yolu" desc="Genellikle enfeksiyon sebebiyle ortaya çıkan ishal, önlem alınmadığında ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Enfeksiyon Hastalıkları uzmanı Dr. Şiran Keske, 5 yaş altı çocuk ölümlerinde en çok gösterilen sebeplerden biri olan ishalden korunmanın yollarını anlattı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/07/iecrop/shutterstock_174199571_16_9_1530518735.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/yaz-ishalinden-korunmanin-4-yolu-2497886/"]