Eozinofil, bağışıklık sisteminde görevli bir tür hücredir. Kemik iliğinde üretilirler, bir tür akyuvardır. Şimdi, EOS: Eozinofil nedir? Eozinofil düşüklüğü ve yüksekliği ne anlama gelir? Hep birlikte öğrenelim...

EO: EOZİNOFİL NEDİR?

Beyaz kan hücreleri vücudunuzun bağışıklık sisteminin önemli bir parçasıdır. Sizi bakterilerin, virüslerin ve parazitlerin istilasından korumak için hayati önem taşıyorlar. Kemik iliği vücudun her beş farklı beyaz kan hücresi türünü üretirler.

Her beyaz kan hücresi kan akışında birkaç saatten birkaç güne kadar yaşamaktadır. Bir eozinofil, bir tür beyaz kan hücresidir. Eozinofiller vücutta dokularda depolanır ve birkaç haftaya kadar hayatta kalırlar. Kemik iliği vücudun beyaz kan hücresi beslemesini sürekli olarak yeniler.

Vücudunuzdaki her beyaz kan hücresinin sayısı ve türü doktorların sağlığınızı daha iyi anlamasını sağlayabilir. Kanınızdaki artmış beyaz kan hücreleri seviyeleri, bir hastalığınızın veya enfeksiyonunuzun olduğunun göstergesi olabilir. Yüksek seviyeler genellikle vücudunuzun enfeksiyonlarla savaşmak için daha fazla beyaz kan hücresi göndermesi anlamına gelir.

Bir eozinofil sayısı vücudunuzdaki eozinofil miktarını ölçen bir kan testidir. Anormal eozinofil düzeyleri genellikle rutin tam kan sayımı (CBC) testinin bir parçası olarak bulunur.

Devam eden araştırmalar, eozinofiller tarafından gerçekleştirilen genişleyen bir rol listesini ortaya çıkarmaya devam ediyor. Şu anda, vücudun neredeyse her sisteminin eozinofillere bir şekilde bağlı olduğu anlaşılıyor. Eozinofiller, virüsler, bakteriler veya kancalı kurtlar gibi parazitler gibi vücudu istila eden mikropları yok ederler. Ayrıca, Eozinofiller, alerjiler, egzama ve astıma bağlı inflamasyonda önemli bir rol oynarlar.

Yetişkinlerde, normal bir kan örneği okuması, mikrolitre kanı başına 500 eozinofil hücresinden daha az gösterecektir. Çocuklarda eozinofil seviyeleri yaşa göre değişir.

Mikrolitre kanı başına 500 eozinofil hücreniz varsa, o zaman eozinofili olarak bilinen bir bozukluğun olduğunu gösterir. Eozinofili, ya hafif (mikrolitre başına 500-1,500 eozinofil hücre), orta (mikrolitre başına 1.500 ila 5.000 eosinofil hücre) veya ağır (mikrolitre başına 5.000 eozinofil hücreden daha büyük) olarak sınıflandırılır.

shutterstock_673261219

EOZİNOFİL YÜKSEKLİĞİ NE ANLAMA GELİR?

Eozinofil değerleri yüksek çıkan bir kişinin genellikle vücudunun alerjen bir maddeye maruz kaldığı veya parazitlere karşı bir savunma mekanizması geliştirdiği söylenebilir. Fakat eozinofil yüksekliği bazen bağışıklık sistemindeki problemlerden kaynaklanan bazı sorunların olduğunu da gösterebilmektedir.

Eozinofil yüksekliği görülen durumlar:

- Alerjik hastalıklar
- Zehirlenme durumunda eosinofil yüksekliği görülebilir.
- Çeşitli deri hastalıkları (egzema, sedef hastalığı, eksfoliyatif dermatit)
- Paraziter hastalıklar
- İmmun yetmezlik durumları
- Bazı malign neoplastik hastalıklar (bazı kanser türleri)
- Kollagen doku hastalıkları
- Ülseratif kolit
- Gastritler
- Bahar nezlesi
- İlaç kullanımı
- Bazı böbrek hastalıkları
- Addison Hastalığı

EOZİNOFİL DÜŞÜKLÜĞÜ NE ANLAMA GELİR?

EOS seviyesinin belirli bir parazit veya yabancı maddenin vücuda dahil olması halinde yükselmesi beklenir. Yükselmesi gereken durumlarda dahi EOS seviyesi yükselmiyorsa veya stabil olarak sürekli düşük seviyedeyse belli bir sorundan bahsedilebilir.

Eozinofil düşüklüğü görülen durumlar:

- Alkol zehirlenmesi
- Steroid artışı
- Aşırı stresli olmak
- Kortizol salgılayan tümörleri
- Düşük kan şekeri
- Şiddetli karaciğer veya böbrek hastalıkları
- Doğum kontrol haplarının kullanımı
- Östrojen veya kortikosteroid ilaç kullanımı
- Bazı böbreküstü bezi sorunları
- Cushing sendromu

[old_news_related_template title="CEA yüksekliği ne anlama gelir? CEA yüksekliğinin nedenleri..." desc="Başta kolorektal kanser olmak üzere gastrointestinal sistem, akciğer, karaciğer, ovaryum, meme, pankreas, prostat ve tiroit kanserleri ile ilişkili tümör belirleyicisi CEA yani Karsinoembriyonik antijen nedir? CEA yüksekliği ne anlama gelir? CEA yüksekliğinin nedenleri hakkında merak edilen tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/11/iecrop/shutterstock_749463223_16_9_1542866509.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/cea-karsinoembriyonik-antijen-nedir-cea-yuksekligi-ne-anlama-gelir-cea-yuksekliginin-nedenleri-oub2-2752274/"]