Toplumda en sık rastlanan mide rahatsızlıklarından biri olan gastrit, belirti vermeden de görülebileceği için her iki yetişkinden birinde görülmektedir. En önemli belirtileri, midenin üst bölümünde oluşan ağrılar ve yanma hissidir.

GASTRİT NEDİR?

Gastrit, kısaca "mide zarının iltihaplanması" olarak tanımlanır. “helikobakter pilori” isimli bakteri enfeksiyonu en temel faktördür. Bu bakteri, mideyi koruyan asit dengesinin bozulmasına sebep olarak gastriti tetikler. Tüm dünyada gelişmekte olan ülkeler başta olmak üzere en yüksek enfeksiyon oranına sahip hastalık yapan bakteridir. Bu bakterinin çocukluk dönemlerinde vücuda alındığı ve vücutta yıllarca barındığı düşünülmektedir. Düzensiz beslenme, uzun süreli aspirin kullanımı, sigara ve alkol tüketiminin yanı sıra çağımızın en büyük kabusu olan stres, gastrite yol açan diğer önemli faktörler arasındadır.
gastrit nedir

GASTRİT BELİRTİLERİ NELERDİR?

Gastritin en önemli belirtisi, midenin üst bölümünde oluşan ağrılar ve midede yanma hissidir. Sıklıkla görülmeye başlanan geğirti, iştah azalması, şişkinlik de belirtiler arasında. Nadiren görülen belirtiler ise, mide bulantısı ve kusmadır. Akut gastritte ise kanama görülebilir ve tedavisi aylar hatta yıllar sürebilir. Bu belirtilere ek olarak; Ağız kokusu, mide ekşimesi, halsizlik, siyah dışkı, hıçkırık, karında rahatsızlık hissi, göğüs ağrısı, midede dolgunluk hissi, istemsiz kilo kaybı, ağızda kötü tat gibi belirtiler de görülebilir.

GASTRİT TEDAVİSİ NE KADAR SÜRER?

Gastrit tedavi edilmesi gereken hastalıklardan biridir. En önemli gastrit nedeni midede bulunan “helikobakter pilori” dir. Bunun için üçlü tedavi uygulanır ve bu tedavi süresi 14 gündür. Gastritin sebepleri arasında bakteri yoksa tedavide hastaya mide asidini baskılayan ya da yok eden ilaçlar kullanılır. Ayrıca hastaya en uygun yiyeceklerin ve içeceklerin belirlenmesi de tedavide önemlidir.

ENDOSKOPİ VE KOLONOSKOPİ HANGİ HASTALIKLAR HAKKINDA BİLGİ VERİR?

Endoskop; daha çok halk arasında bu isimle bilinmekle birlikte gastroskopi, bize mide, yemek borusu ve oniki parmak bağırsağı hastalıkları konusunda çok net bilgiler vermektedir. Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hacı Ömer Aycan cevapladı.




 

[old_news_related_template title="Mide kanamasının belirtileri nelerdir? Mide kanamasında ilk ne yapmalı?" desc="Yanlış beslenme alışkanlıklarının yaygınlaşması, bilinçsiz ilaç kullanımı ve stresin mide kanaması oranlarında artışa neden olduğunu belirten Dr. Koray Akay uyardı: Mide kanaması geçiren hastaya kesinlikle bunları yaptırmayın!" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads//2018/02/iecrop/medline-mide-kanamasi_l2_16_9_1518952489.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/mide-kanamasinin-belirtileri-nelerdir-mide-kanamasinda-ilk-ne-yapmali-2229127/"]